Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου αρκετοί συμπολίτες μας μπορεί να αναρωτηθούν «πού ψηφίζω;» με την απάντηση να δίνεται ηλεκτρονικά με μόλις λίγα κλικ μέσω της ιστοσελίδας ypes.gov.gr .Τα στοιχεία που χρειάζεται να ξέρει κάποιος είναι «Επώνυμο», «Ονομα», «Ονομα Πατέρα», «Ετος Γέννησης», και προαιρετικά το «Ονομα Μητέρας».

Μόλις συμπληρωθούν παραπάνω πεδία εμφανίζονται τα πλήρη στοιχεία: ο ειδικός εκλογικός αριθμός, το πλήρες ονοματεπώνυμό, το όνομα πατρός και όνομα μητρός πλήρες, ο αριθμός δημοτολογίου, ο κωδικός του εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό διαμέρισμα, η δημοτική ενότητα, ο δήμος που είστε εγγεγραμμένοι, η περιφερειακή ενότητα, η περιφέρεια και ο νομός. Αναγράφεται, επίσης, το σχολείο που ψηφίζει ο καθένας και η αίθουσα (αριθμός εκλογικού κέντρου).

Πού ψηφίζουν οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες

Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εδρεύει η υπηρεσία τους.

Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την εφορευτική επιτροπή, γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Πού ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Οι Έλληνες του εξωτερικού θα προσέλθουν στις κάλπες το Σάββατο 20 Μαΐου. Οι 22.816 ομογενείς των οποίων εγκρίθηκαν οι αιτήσεις θα ψηφίσουν σε 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες. Σημειώνεται πως για την συγκρότηση εκλογικού κέντρου σε μια πόλη, προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων.

Οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των Δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν κάποιο λάθος, το υπουργείο ζητά από τους πολίτες να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες δημοτικές αρχές.

Δείτε εδώ τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού.