Τίποτα δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει στη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία αν σήμερα βγει νικητής των εκλογών ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλο, όπως είπε στο Mega ο Κώστας Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο κ. Λάβδας τόνισε πως είναι σημαντικό να εκφραστεί δημοκρατικά ο τουρκικός λαός, ενώ στην περίπτωση που εκλεγεί ο Κιλιτσντάρογλου τόνισε πως ίσως να αλλάξει ο τόνος των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Η Τουρκία έχει μία θέση δομική στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Είναι μία χώρα σε αναζήτηση μεγαλύτερης στρατηγικής αυτονομίας κι αυτό την οδηγεί σε αναθεωρητισμό. Είναι γεγονός, ότι εάν περιμένουμε η Γαλάζια Πατρίδα, αυτό το αφήγημα ότι θα εξαφανιστεί εάν βγει ο Κιλιτσντάρογλου, θα είμαστε πολύ αφελείς» είπε. «Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα θέλουμε μια σχέση καλή. Όχι, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι η σχέση με τον Κιλιτσντάρογλου θα αλλάξει. Θα υπάρχει διάθεση για συνομιλία, αλλά δεν είναι εύκολη η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία», δήλωσε.

Τέλος, ανέφερε πως η Τουρκία και η Δύση μοιάζουν με κόσμους που συγκρούονται, ωστόσο η εκλογή Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να φέρει μία σχέση ευκολότερη στα χαρτιά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Κανείς δεν περίμενε τον Ερντογάν να πέσει εύκολα. Υπάρχουν δύο τεράστια ερωτήματα για τις επόμενες μέρες: Το πρώτο αν θα υπάρξει αμφισβήτηση του αποτελέσματος και αυτό θα εξαρτηθεί και από το εύρος της διαφοράς και το δεύτερο είναι κατά πόσο η πόλωση θα ακολουθήσει την επόμενη και μεθεπόμενη μέρα. Θα έχουμε μια δύσκολη περίοδο κυβερνησιμότητας, που θα επηρεάσει τις σχέσεις όλων με την Τουρκία και ημών».
«Πολλά πράγματα θα συνεχίσουν να είναι ίδια, άλλα θα επιταχυνθούν. Ο Ερντογάν μπορεί να μην είναι τόσο φαντασιόπληκτος, που να φαντάζεται ότι η Τουρκία θα γίνει τρίτος πόλος, νομίζει όμως ότι θα γίνει ένα από τα πολλά κέντρα που θα οδηγήσουν σε στρατηγική αυτονομία ένα κομμάτι του ισλαμικού κόσμου. Αν επικρατήσει ο Ερντογάν θα δούμε μια Τουρκία που θα επιταχύνει την πορεία της προς μία στρατηγική αυτονομία και αυτό θα φέρει σε μεγάλα διλήμματα το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.