Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί στην Τουρκία η πιο πολωμένη και κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της τελευταίας εικοσαετίας. Οι κάλπες έχουν ανοίξει και οι τούρκοι πολίτες προσέρχονται να ψηφίσουν για τον νέο τους Πρόεδρο μέχρι τις πέντε το απόγευμα οπότε και θα ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία.

Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου δίνουν αγώνα στήθος με στήθος περιγράφοντας και εκπροσωπώντας τους δύο κόσμους που συνθέτουν την τουρκική κοινωνία.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ακόμη και τώρα τα προγνωστικά δεν μπορούν να δώσουν μία σαφή εικόνα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Ιντζέ έκανε την έκπληξη την τελευταία στιγμή με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να λέει ότι ψήφοι του θα καταμετρηθούν.

Παράλληλα, ανοδικές τάσεις φαίνεται να έχει ο Σινάν Ογάν. Όλα είναι αμφίβολα. Ετσι πιθανό είναι το σενάριο του δεύτερου κύκλου εκλογών στην Τουρκία αλλά και αυτό της πιθανής συσπείρωση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, ώστε να υπάρξει νικητής από τον πρώτο γύρο.

Σχετικά με μία πιθανή ήττα του Ερντογάν στις εκλογές και τι αντίδραση θα έχει, δήλωσε σε εκπομπή ο ίδιος όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο: «Θεωρώ ανόητη την ερώτηση και ανάξια σχολιασμού. Τέτοια ερώτηση μπορεί να απευθυνθεί μόνο σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Εμείς στην Τουρκία ήρθαμε στην εξουσία με δημοκρατικό τρόπο, σεβαστήκαμε τη βούληση του λαού μας και αν έχει μια διαφορετική επιλογή θα πράξουμε τα δέοντα».

Σημείο προβληματισμού είναι πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι του Ερντογάν, καθώς παρουσιάζονται αρκετά συσπειρωμένοι στο πρόσωπό του.

Να σημειωθεί ότι στις πέντε η ώρα θα κλείσουν οι κάλπες στην Τουρκία, η καταμέτρηση των ψήφων για την προεδρική εκλογή γίνεται γρήγορα και δεν βγαίνουν exit poll.