Έχουν περάσει σχεδόν 100 ημέρες από την 6η Φεβρουαρίου όταν ο φονικός εγκέλαδος κτύπησε την Τουρκία. Έχουν περάσει συγκεκριμένα τρεις μήνες και 11 ημέρες από τότε που οι ηρωικοί άνδρες της ΕΜΑΚ έφθασαν νύχτα στις σεισμόπληκτες περιοχές σώζοντας ζωές. Εάν εξαιρέσει κανείς κάποιες επιθετικές κορώνες από Ερντογάν και Τσαβούσογλου και κάποια προεκλογικά κακόγουστα σόου, όπως η εμφάνιση του «Ανατολού» στη Σμύρνη, κανένα μαχητικό ή μη επανδρωμένο τουρκικό αεροπλάνο, δεν προκάλεσε, δεν παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, δεν προχώρησε σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Όλο αυτό το διάστημα εξοικονομήθηκαν χρήματα από την Πολεμική Αεροπορία, κάπου 6 εκατ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν για την εκπαίδευση των π ιλότων μας, αφού οι εκπαιδευτικές πτήσεις σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών συνεχίστηκαν καθώς και οι ασκήσεις στο Αιγαίο.

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ

« Το ότι δεν υπήρξαν προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε ασκήσεις μόνον στην Πελοπόννησο ή στο Ιόνιο», λένε με νόημα οι στρατηγοί στο ελληνικό Πεντάγωνο. Οι οποίοι περιμένουν και αυτοί τα αποτελέσματα του τουρκικών εκλογών, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή η ηρεμία ίσως να μην κρατήσει και πολύ. Και μπορεί οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών να μην έχουν ακόμα αποφασίσει εάν θα παραταθεί ή όχι το μορατόριουμ έως τις 15 Σεπτεμβρίου (που θέλουν οι Τούρκοι) ή έως το τέλος Οκτωβρίου που θέλουν οι δικοί μας, αφού έτσι και αλλιώς μορατόριουμ έως τις 15 Σεπτεμβρίου συμφώνησαν παλαιότερα οι Τούρκοι (το υπέγραψε η Ντόρα Μπακογιάννη), αλλά φαίνεται πως το ξέχασαν. Η ετοιμότητα συνεχίζεται όχι μόνον έως τις τουρκικές εκλογές της Κυριακής, αλλά και μετά από αυτές, παρακολουθώντας την πολιτική της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση.

***
Όταν άναψαν τα φώτα του ντιμπέιτ στην ΕΡΤ

Θα σας πάω τώρα έως την ΕΡΤ η οποία φιλοξένησε το χθεσινό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και θα σας μεταφέρω τι ακριβώς έγινε στο Ραδιομέγαρο λίγο προτού αρχίσει η μετάδοση. Κόσμος πολύς είχε μαζευτεί στον προαύλιο χώρο, με τηλεοπτικά συνεργεία, όχι μόνον ελληνικά αλλά και ξένα κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον του διεθνούς τύπου για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Και κυρίως ποιος θα βγει νικητής από μια τέτοια τηλεμαχία, που αυτό που συνέβαινε παλαιότερα, όλοι θεωρούσαν τον εαυτό τους νικητή.
Πρώτος έφθασε στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Βελόπουλος και τελευταίος (ποιος άλλος;) ο Αλέξης Τσίπρας. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν κεφάτοι και έδειχναν ξεκούραστοι παρά το τρέξιμο του προεκλογικού αγώνα, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν τι επρόκειτο να ακολουθήσει με τους μονολόγους στις επόμενες τρεις ώρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατήρησε ότι τα μικρόφωνα ήταν πολλά. Ο Αλέξης Τσίπρας, σχολίασε και τον ποδοσφαιρικό αγώνα που έπαιζε σε άλλον κανάλι.

Οι πολιτικοί αρχηγοί βρέθηκαν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους ώστε να προετοιμαστούν και να συσκεφτούν για μια τελευταία φορά μαζί με τους συνεργάτες τους. Πριν από το ντιμπέιτ δεν συναντήθηκαν μεταξύ τους. Και με καθυστέρηση δέκα λεπτών άρχισε το πολυσυζητημένο ντιμπέιτ

***
Με άρωμα από τα παλιά

Μια ξεχωριστή στιγμή υπήρξε το βράδυ της Τρίτης στο περιστύλιο του Ζάππειου μετά το τέλος των ομιλιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για τα 43 χρόνια από την υπογραφή της ένταξης στην ΕΟΚ. Το πολυπληθές ακροατήριο ήταν βαθιά παραταξιακό κι ως εκ τούτου για να καταλάβει κανείς ποιος μιλούσε με ποιον , έπρεπε να ξέρει καλά τη γαλάζια ανθρωπογεωγραφία. Σε ένα από αυτά τα πηγαδάκια λοιπόν τα έλεγαν ορεξάτα ο Αντώνης Σαμαράς με τον αδελφό του Αλέξανδρο και τον επιχειρηματία Κώστα Σάκκαρη. Ο Σάκκαρης, από τα Νιάτα Λακωνίας, πατέρας της διεθνούς εμβέλειας τενίστριας Μαρίας Σάκκαρη και σύζυγος της επίσης πρωταθλήτριας Αγγελικής Κανελλοπούλου, είναι παλαιός Νεοδημοκράτης, με μεγάλη διαδρομή στα συλλογικά της όργανα που βάζει γερή πλάτη σε όλες τις εκλογικές μάχες.

***
Ένα ολόκληρο χωριό δεν πρόκειται να ψηφίσει

Αν και απομένουν μόλις 10 ημέρες για τις εκλογές, το Λευκοχώρι στην Ηλεία δεν προετοιμάζεται για τις κάλπες καθώς, όπως λένε οι κάτοικοι, θα απέχουν: «Θα έχει μεγάλη αποχή, μην εκπλαγείτε δηλαδή εδώ στο χωριό 90% αποχή» λέει ένας κάτοικος του χωριού στο Live News: «Δεν θα πάτε στην κάλπη εάν δεν ληφθούν μέτρα;» ρωτά η δημοσιογράφος, με άλλη κάτοικο να ξεκαθαρίζει: «Βέβαια βέβαια. Ριζικά μέτρα έτσι… όχι για μια δυο μέρες μια εβδομάδα…» Η απόφαση για αποχή, πάρθηκε λόγω της εγκληματικότητας που τσακίζει το χωριό τους. Οι κάτοικοι κλειδώνονται από νωρίς μέσα στα σπίτια τους για να μην πέσουν θύματα κακοποιών, που κλέβουν ακόμα και τα φρεάτια.

***
Τα 20.000 τάμπλετ φέρνουν τα αποτελέσματα πιο κοντά

Για να ξέρετε τα αποτελέσματα στις εκλογές της 21ης Μαΐου αναμένεται να γίνουν γνωστά πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα φετινά αποτελέσματα θα μεταδοθούν γρηγορότερα. Δηλαδή, για να γίνω πιο συγκεκριμένος, μεταξύ 21:00 και 21:30 θα δοθούν τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα για τον νικητή και την κατανομή των εδρών. Και ξέρετε γιατί; Χάρη στα 20.000 τάμπλετ που θα υπάρχουν στα εκλογικά τμήματα. Έτσι λοιπόν, αναμένεται ότι γύρω στις 20:00, μία ώρα δηλαδή αφότου κλείσουν οι κάλπες, θα υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος, ενώ γύρω στις 21:00 με 21:30 θα υπάρχει ένα ασφαλές συμπέρασμα για τους πολιτικούς συσχετισμούς, με σαφές αποτέλεσμα στο 80%+ της Επικράτειας.

***
Προεκλογική εκστρατεία με φόντο ένα… μπιλιάρδο

Οι υποψήφιοι των κομμάτων βρίσκονται τούτες οι μέρες στις επάλξεις 24 ώρες το 24ωρο. Στην περιφέρεια δε, γυρνάνε από χωριό σε χωριό και από καφενέ σε καφενέ. Ενδιάμεσα όμως πρέπει να αξιοποιήσουν και την ευκαιρία που τους δίνει ο νόμος ώστε να κάνουν και τηλεοπτικές εμφανίσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις η επίσκεψη στο χωριό και η τηλεοπτική εμφάνιση δημιουργούν ενδιαφέρουσες καταστάσεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του υποψήφιου βουλευτή Κεφαλληνίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φαραντούρη, που όμως μου τα εξιστόρησαν, ο οποίος προκειμένου να μην χάσει την ευκαιρία της τηλεοπτικής εμφάνισης βγήκε στο γυαλί από τοπικό καφενείο της Κεφαλλονιάς έχοντας ως φόντο ένα μπιλιάρδο. Ακόμη πιο ενδιαφέρον ήταν πως στο παρασκήνιο ακουγότανε ο εσπερινός από την εορτάζουσα εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου. Ο καθηγητής δεν έχασε την ευκαιρία και έκανε εκτενή πρόλογο για το περιβάλλον της τηλεοπτικής του εμφάνισης θέλοντας να καταδείξει ότι αυτό που προέχει είναι να είναι κοντά στους ψηφοφόρους και στις δραστηριότητες του νησιού και όχι το ατσαλάκωτο image.

***
Τα μαγικά που έκανε η τηλεόραση σε συγκεντρώσεις

Υπήρξαν, όπως οι παλαιότεροι ενθυμούνται μαγικά τηλεοπτικά πλάνα που έδειχναν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων (στις εποχές που αυτές γίνονταν) κυρίως του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, τεράστιες. Κανονική «λαοθάλασσα», όπως τότε την ονόμαζαν. Με τα επιτελεία των κομμάτων να στέλνουν «κατασκόπους» στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των αντιπάλων τους να καταγράψουν τα κενά και να αποκαλύψουν δήθεν την απάτη. Όπως και να το κάνουμε ήταν η χρυσή εποχή των προεκλογικών συγκεντρώσεων (το κάθε κόμμα είχε τον δικό του… συγκεντρωσιάρχη) και για αυτές που γίνονταν στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Υπήρχε, έλεγαν, επίσης οι παλιότεροι ένα τηλεοπτικό μαγικό κόλπο που πολλαπλασίαζε τα πλήθη. Και αυτό δεν ήταν άλλο από τα πλακάτ, τις αφίσες, τον φωτισμό, που ο εκάστοτε σκηνοθέτης (για παράδειγμα ο Τάσος Μπιρσίμ) τα αξιοποιούσε τέλεια.

***
Πότε ο Τσίπρας έγινε πιο ψηλός από τον Μεϊμαράκη;

Αυτά όμως τα μαγικά γίνονταν αποκλειστικά θα έλεγε κανείς σε ανοικτές πλατείες, ή μήπως υπήρχε περίπτωση να γίνει και σε στούντιο της ΕΡΤ; Και όμως υπήρξε τέτοια περίπτωση και μάλιστα σε ντιμπέιτ. Όλοι θυμούνται, το 2007 τη διαμαρτυρία του τότε αρχηγού της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη προς τον σκηνοθέτη του ντιμπείτ ότι με το πλάνο που είχε επιλέξει έδειχνε τον Αλέξη πιο.. ψηλό. Μετά την παρέμβαση αυτή του κ. Μεϊμαράκη, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που μετείχαν στο ντιμπέιτ στάθηκαν στο… ύψος τους.

***
Η αμερικανική στρατιωτική μπάντα που ξέρει και δημοτικά

Μπορεί έως τώρα οι Αμερικανοί να μας έχουν στείλει στην χώρα μας πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα, αντιτορπιλικά και φρεγάτες, μαχητικά αεροσκάφη (ακόμα και τα πολυσυζητημένα F-22, τα οποία χαρακτηρίζουν απόρρητα και δεν τα πωλούν σε κανέναν), τις «Φώκιες» (Seals), άρματα μάχης, αλεξιπτωτιστές, ένα πράγμα όμως δεν μας έχουν στείλει. Μια στρατιωτική… μπάντα. Ε, σας πληροφορώ ότι έρχεται μία αμερικανική στρατιωτική μπάντα, στην Κομοτηνή και στη Θεσσαλονίκη (που γνωρίζει μάλιστα να παίζει και να τραγουδά δημοτικά τραγούδια- όπως το «έχετε γεια βρυσούλες») η οποία με τη συνδρομή του τμήματος μουσικής του Στρατού Ξηράς θα πρωταγωνιστήσουν.

Η μπάντα έρχεται στα πλαίσια της άσκησης Swift Response με συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας, της Ελλάδος (φυσικά) των ΗΠΑ και της Ολλανδίας. Κατά τη διάρκειά της θα εκτελεστούν επιχειρήσεις επίτευξης τοπικής αεροπορικής υπεροχής, επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων, ειδικής επιτήρησης- αεροαποβατικές ασκήσεις, εκτέλεση βολών… πυραύλων με πραγματικά πυρά κτλ. καθώς και 400 ρίξεις αλεξιπτωτιστών στην περιοχή Ανθόφυτο Κιλκίς.