Χωρίς ολισθήματα και σφάλματα, με κάποιες υπό αίρεση νέες εξαγγελίες και με κάποιες αναπόφευκτες νέες εκδοχές εξηγήσεων για την υπόθεση των υποκλοπών, πέρασε από την τηλεοπτική αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά τις ειδήσεις από τις παρεμβάσεις του, ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της διάρκειας ισχύος του market pass και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εφόσον συντρέχουν λόγοι και το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, ενώ κατά τα λοιπά κινήθηκε σε ασφαλές πεδίο, αποφεύγοντας την ένταση ή κάποιες πολιτικές αναφορές οι οποίες θα ερέθιζαν τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Η επιλογή ήταν προφανής και ενταγμένη στην μέχρι στιγμής προεκλογική τακτική του, την οποία και διαφύλαξε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σε μία αισθητή προσπάθεια να περιχαρακώσει το εκλογικό του ακροατήριο.

Πίεση δέχθηκε για το ζήτημα των υποκλοπών, όπου και επανέλαβε εν πολλοίς όσα είχε πει εξ αρχής, προσθέτοντας όμως εμφατικά ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κακώς τέθηκε υπό παρακολούθηση και ότι δεν αποτελεί κανενός είδους απειλή για την ελληνική δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια.

Ο Πρωθυπουργός ωστόσο δεν είχε την ευκαιρία να αναδείξει την αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συνεργαστούν και να σχηματίσουν κυβέρνηση, εφόσον υπάρξουν τέτοιες αριθμητικές προϋποθέσεις, είτε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, είτε σε επόμενες εφόσον οι συνθήκες και οι εξελίξεις οδηγήσουν σε αυτές.

Υπό αυτήν την έννοια, το τηλεοπτικό debate ήταν μία πολιτικά ανέξοδη διαδικασία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν του προσέφερε όμως και κάποια αξιοσημείωτα οφέλη.