Οι ομοσπονδιακές αρχές ερευνούν αν ο ένοπλος που σκότωσε οκτώ ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σε εμπορικό κέντρο του Ντάλας είχε ακροδεξιές διασυνδέσεις.

Ο δράστης, ο οποίος έπεσε νεκρός στο σημείο της επίθεσης από τα πυρά αστυνομικού, ονομαζόταν Μαουρίτσιο Γκαρσία και ήταν 33 ετών.

Οι ερευνητές της αστυνομίας εξετάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διερευνήσουν την ιδεολογία του, μεταδίδει ο αμερικανικός εταίρος του BBC, το CBS news.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης φορούσε μία ετικέτα στα ρούχα του με τα γράμματα RWDS «Right Wing Death Squad» που σημαίνει «δεξιά ομάδα θανάτου».

Πρόκειται για μια φράση που είναι δημοφιλής μεταξύ των ακροδεξιών εξτρεμιστών και των ρατσιστικών ομάδων της λευκής υπεροχής.

Μια πτυχή της έρευνας των Αρχών είναι αν το κίνητρό του ήταν ρατιστικό και αν είχε δεσμούς με εξτρεμιστικά ακροδεξιά στοιχεία, δήλωσε πηγή της αστυνομίας στο CBS.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά για την επίθεση ο  δράστης φορούσε πολεμικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, χρησιμοποίησε ένα τουφέκι τύπου AR-15 και  ενώ πάνω του βρέθηκαν πολλές σφαίρες.

Μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές πανικού και τρόμου όταν ο ένοπλος βγήκε από το αυτοκίνητό του στο πάρκινγκ ενός εμπορικού κέντρου και άρχισε να πυροβολεί κατά των καταναλωτών. Στο αμόκ τους έβαλε τέλος ένας αστυνομικός που έτυχε να βρίσκεται κοντά.

Έξι άνθρωποι έπεσαν επί τόπου νεκροί, ενώ δύο πέθαναν αργότερα στο νοσοκομείο. Τουλάχιστον τρία τραυματισμένα θύματα παρέμεναν σε κρίσιμη κατάσταση μέχρι χθες,  Κυριακή, 07-05-2023.

Οι πυροβολισμοί στο εμπορικό κέντρο του Τέξας πραγματοποιήθηκαν λίγες ημέρες μετά τον θάνατο πέντε άλλων ανθρώπων, σε άλλο σημείο του Τέξας, έπειτα από διαμάχη τους με γείτονα. Πρόκειται για μαζικό πυροβολισμό νούμερο 201 εφέτος.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε το περιστατικό ως «την τελευταία πράξη ένοπλης βίας που καταστρέφει το έθνος μας».

Επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των δολοφονηθέντων ήταν και παιδιά, λέγοντας  «πάρα πολλές οικογένειες έχουν άδειες καρέκλες στο τραπέζι τους».

Ο πρόεδρος κάλεσε για άλλη μια φορά τους πολιτικούς του αντιπάλους στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα να υποστηρίξουν αυστηρότερους ελέγχους στην οπλοκατοχή.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, δήλωσε την Κυριακή στο Fox News ότι στόχος του είναι να ελένξει την κατοχή όπλων από εγκληματίες και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας, αντί να εξετάσει ευρύτερες απαγορεύσεις.

Χωρίς σοβαρό ποινικό μητρώο ο δράστης

Ο Γκαρσία φέρεται να εργαζόταν ως φύλακας ασφαλείας την ώρα των πυροβολισμών και δεν είχε σοβαρό ποινικό μητρώο.

Μια γυναίκα που εργαζόταν στο εμπορικό κέντρο δήλωσε ότι η πρώτη που έμαθε για την επίθεση ήταν ένας πελάτης που την πλησίασε και την προειδοποίησε: «Πρέπει όλοι να κλείσετε τις πόρτες».

«Ήμουν μπερδεμένη. Το επόμενο πράγμα ήταν ότι ακούσαμε πυροβολισμούς… το μόνο που ακούγαμε ήταν περίπου 50, 60 πυροβολισμοί», είπε.

«Κρατήσαμε την ψυχραιμία μας όσο καλύτερα μπορούσαμε, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τους πελάτες μας ήρεμους… κλείσαμε την πόρτα, όλα ήταν κλειστά.  Κρυβόμασταν όλοι στο πίσω μέρος».

Μια άλλη μάρτυρας, η Elaine Penicaro, δήλωσε ότι ολοκλήρωνε τα ψώνια της όταν άκουσε τους πυροβολισμούς.

«Οπότε όλοι σταματήσαμε. Μετά από ένα δευτερόλεπτο, είδαμε σπίθες να πετούν σαν να ήταν ακριβώς μπροστά μας», είπε. «Οπότε τρέξαμε στο κατάστημα Converse. Κλείδωσαν την πόρτα. Μείναμε όλοι στο πίσω μέρος – και εκεί μείναμε».

«Ασύλληπτο μακελειό»

Μιλώντας στο CBS, ο Steven Spainhouer περιέγραψε πώς έσπευσε στο εμπορικό κέντρο μετά από τηλεφώνημα του γιου του που του ανέφερε τους πυροβολισμούς. Μίλησε για «ασύλληπτο μακελειό».

Είπε ότι τουλάχιστον τρία θύματα δεν μπόρεσαν να σωθούν ακόμη και μετά την εφαρμογή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης. «Η πρώτη κοπέλα που συνάντησα ήταν σκυμμένη και κάλυπτε το κεφάλι της μέσα στους θάμνους», περιγράφει. «Έτσι, έψαξα για σφυγμό, τράβηξα το κεφάλι της στο πλάι και δεν είχε πρόσωπο».