Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, συνοδευόμενος και από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επιβιβάστηκε σε συρμό του μετρό Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε τη δοκιμαστική διαδρομή, διανύοντας την απόσταση από τον σταθμό «Σιντριβάνι» έως το αμαξοστάσιο της Πυλαίας, διαρκείας οκτώ λεπτών.

Ο συρμός έκανε στάση στον ολοκληρωμένο σταθμό «Παπάφη», ενημερώθηκε για τα εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας, ενώ μετά την αποβίβαση ξεναγήθηκε στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε σύσκεψη παρουσία και του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμοδίου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη.

«Ένα έργο που είναι όνειρο γενεών για τη Θεσσαλονίκη υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς και έχουμε την αισιοδοξία και την πεποίθηση ότι κατασκευαστικά θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε μέσα στο 2024 η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει το πιο σύγχρονο και το πιο ασφαλές Μετρό της Ευρώπης», δήλωσε ο κ.Γεραπετρίτης αμέσως μετά την επίσκεψη στους χώρους του Μετρό.

Ο υπουργός εξήρε «την εργασία που έκαναν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο και υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες όταν άλλοι απλώς κατηγορούσαν και μέμφονταν το μετρό. ‘Οταν υπήρχαν πολλοί που προσπάθησαν να στήσουν δολιοφθορές και όταν βεβαίως προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις έστηναν μουσαμάδες για να υποστηρίξουν ότι το έργο προοδεύει». O κ.Γεραπετρίτης, πρόσθεσε, πως το τελευταίο διάστημα, έγινε «συγκλονιστική πρόοδος σε ένα έργο που είναι πάρα πολύ σύνθετο, που είναι έργο πνοής για την πόλη και μαζί με τα υπόλοιπα κατασκευαστικά έργα θα αναπτερώσουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων».

Πώς εξελίσσονται οι εργασίες

Νωρίτερα και πριν τη δοκιμαστική διαδρομή, ο κ.Γεραπετρίτης ξεναγήθηκε από την κ.Μενδώνη στο σταθμό «Βενιζέλου», όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο σημείο όπου βρέθηκαν. Ο Υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως γίνεται μία «απίστευτη δουλειά από το υπουργείο Πολιτισμού και την αρχαιολογική υπηρεσία» και πως «υπάρχει μια εξαιρετική ανάδειξη όλου του αρχαιολογικού πλούτου».

«Αναδείξαμε ευρήματα ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ. και βεβαίως από τη ρωμαϊκή περίοδο και την προ βυζαντινή περίοδο και αναδείχθηκαν με τον πλέον ακέραιο τρόπο έτσι ώστε η πολιτιστική αυτή κληρονομιά της Θεσσαλονίκης να καταστεί στην πραγματικότητα οικεία για τους πολίτες της και να είναι σε μια καθημερινή επαφή με τον κόσμο», πρόσθεσε.

Επίσης, αναφέρθηκε στην επιστημονική δουλειά που έγινε με τις αρχαιότητες λέγοντας πως υπήρξαν πρωτοπόρες μέθοδοι στο πεδίο της αρχαιολογίας και της ανάδειξης αρχαιολογικών ευρημάτων. «Στην πραγματικότητα θα έχουμε έναν σταθμό που είναι ολόκληρος αρχαιολογικό πεδίο, αυτός είναι ο σταθμός Βενιζέλου η πιο εντυπωσιακή κοιτίδα -κατά την άποψη μου – πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και από τις πιο εντυπωσιακές στην Ελλάδα», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ