Προσχεδιασμένη ήταν η επίθεση του ανήλικου μαθητή σε σχολείο στο Βελιγράδι, το πρωί της Τετάρτης με θύματα 9 ανθρώπους -οκτώ παιδιά και έναν φύλακα- και τον σοβαρό τραυματισμό επτά ακόμη ατόμων.

Ο 14χρονος ήταν μαθητής στο σχολείο στο οποίο επιτέθηκε με μαθητές  από έξι έως 15 ετών. Επειδή είναι ανήλικος δε θα αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις, δήλωσε η εισαγγελία του Βελιγραδίου. Οι κοινωνικές υπηρεσίες θα καθορίσουν τι θα του συμβεί.

Ο Κόστα Κετσμάνοβιτς φαίνεται πως είχε προσχεδιάσει την επίθεσή του καθώς βρέθηκε χαρτί στο οποίο είχε γράψει τα ονόματα όλων των μαθητών που επρόκειτο να σκοτώσει.

Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν τα κίνητρα του 14χρονου του οποίου ήδη έχουν συλληφθεί ο πατέρας και η μητέρα. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι τα κίνητρά του θα εντοπιστούν στην περίπτωση που ο ανήλικος αντιμετωπίζει πράγματι σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας ο νεαρός έφηβος άνοιξε πυρ αφού εισέβαλε στην τάξη με δύο όπλα του πατέρα του. Ο τραγικός απολογισμός είναι οκτώ νεκροί συμμαθητές του, ο σχολικός φύλακας και ο τραυματισμός άλλων έξι μαθητών και της καθηγήτρια της ιστορίας η οποία χαροπαλεύει.

Τριήμερο πένθος στη Σερβία

Τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί από αύριο στη Σερβία μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση στο σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ» του Βελιγραδίου από τον 14χρονο δράστη Κόστα Κετσμάνοβιτς ο οποίος αναμένεται ότι θα μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική.

Ο 13χρονος μαθητής θα τοποθετηθεί σε ειδικό ψυχιατρικό ίδρυμα, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι ο ύποπτος για τους πυροβολισμούς δεν έδειξε μεταμέλεια.

Τι δήλωσε ο μακελάρης μετά τη σύλληψή του

«Ελάτε στο σχολείο, σκότωσα τους φίλους μου, σας περιμένω», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ο 13χρονος Κόστα Κετσμάνοβιτς και στη συνέχεια φέρεται να είπε τους «πυροβόλησα γιατί είμαι ψυχοπαθής».

Μάλιστα, πριν την άφιξη της Αστυνομίας, ο 13χρονος, που είχε αποφασίσει να παραδοθεί, είχε αφήσει το όπλο σε τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση ώστε να είναι σίγουρος ότι δεν θα σκοτωθεί.

Μετά τη σύλληψή του δεν έδειξε ούτε ίχνος μεταμέλειας και έδειχνε σαν να μην έχει καμία ενσυναίσθηση για την πράξη του και συμπεριφερόταν σαν το όλο συμβάν να μην έχει σχέση με τον ίδιο.

Πού βρήκε τα όπλα

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας, Μπράτισλαβ Γκάσιτς, το αγόρι έφερε δύο όπλα από το σπίτι του. «Ο γονέας είχε πολλά όπλα και τα κρατούσε κλειδωμένα. Το χρηματοκιβώτιο είχε έναν κωδικό. Προφανώς το παιδί είχε τον κωδικό, και κατάφερε να πάρει στα χέρια του τα δύο όπλα. Και τρεις γεμιστήρες γεμάτες με 15 σφαίρες η καθεμία».
Ο Μίλιτς, ο αρχηγός της αστυνομίας, δήλωσε ότι το αγόρι είχε ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών και ένα πιστόλι μικρού διαμετρήματος σε μια τσάντα, καθώς και τέσσερις βόμβες μολότοφ.