Στο λιμάνι της Σμύρνης και στο Αιγαίο Πέλαγος στέλνει τελικά ο Ερντογάν το ελικοπτεροφόρο  TCG Anadolu, «ναυαρχίδα», όπως την αποκαλεί,  των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι μετά τη θάλασσα του Μαρμαρά και τον Βόσπορο, το ελικοπτεροφόρο εξέρχεται στο Αιγαίο. Εκτιμάται ότι πρόκειται για μία προεκλογική κίνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Τόσο προς την πλευρά της κεμαλικής αντιπολίτευσης, που αμφισβητεί ευθέως την πρωτοκαθεδρία του, όσο και την Ελλάδα που απορρίπτει κατηγορηματικά το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες επιτελείς, όταν τους ζητούν να σχολιάσουν την ανάπτυξη από την Τουρκία και με την βοήθεια των Ισπανών ενός μεγάλου πλοίου, που αρχικά το προόριζαν για αεροπλανοφόρο, αλλά δεν τους βγήκε, και που θέλουν να το μεταφέρουν στη Σμύρνη και στο Αιγαίο λένε μια αρκετή δόση χιούμορ: «Είναι σαν να φέρνουν μια χοντρή κότα μέσα σε μια σφηκοφωλιά»!!
***

Η πρώτη αναχαίτηση στο Αιγαίο μετά τους σεισμούς

Χθες, μετά από μήνες ηρεμίας στο Αιγαίο, ένα τουρκικό ελικόπτερο έκανε δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Τι είχε συμβεί; Το ελικόπτερο απονηώθηκε από μια τουρκική φρεγάτα που βρισκόταν ανατολικά της Ρόδου και όταν πέρασε στο FIR Αθηνών του ζητήθηκε να καταθέσει σχέδιο πτήσεως, σύμφωνα με τους κανόνες διεθνούς αεροπλοΐας. Δεν το έκανε, προχώρησε σε παραβάσεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε από ελληνικά μαχητικά.
***

Ο Σαμαράς κεντρικός ομιλητής στην Καλαμάτα

Εκείνη την ανοιξιάτικη μέρα του Απριλίου , στο Καφέ Ουζερί «Θίασος», στην οδό Υπαπαντή, στο ιστορικό κέντρο τη Καλαμάτας, σίγουρα τη θυμούνται οι νεοδημοκράτες, όταν οι Μητσοτάκης και Σαμαράς έτρωγαν την φημισμένη «γουρνοπούλα» της περιοχής, μακριά από κάμερες και περίεργα ώτα. Ίσως όμως να μην γνωρίζετε πως βγήκαν και αρκετές ειδήσεις. Πρώτη και καλύτερη είδηση είναι ότι την κεντρική ομιλία της ΝΔ στην Καλαμάτα, που θα γίνει στις 17 Μαΐου (και αναμένεται να έρθουν σε αυτήν από όλη την Πελοπόννησο), κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Ήδη ετοιμάζει την ομιλία του, όπως ετοιμάζει και έναν χαιρετισμό που θα απευθύνει στις 9 Μαΐου στο Ζάππειο στην κοινή εκδήλωση «πρωθυπουργών» (Μητσοτάκης, Καραμανλής, Σαμαράς) για την επέτειο της ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ. Επιπλέον, εκείνη την ημέρα, στο Καφέ Ουζερί στην Καλαμάτα, έγινε συζήτηση και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν με ρωτάτε, μόνον ένα όνομα πολιτικού δεν ακούστηκε στη συζήτηση. Ποιο; Θα το διαπιστώσετε μόνοι σας όταν θα δείτε τους υποψηφίους στην περιφέρεια.
***

Τι θα πει ο Καραμανλής στο Ζάππειο

Σας έχω νέα για την κοινή παρουσία (και ομιλία) των τριών πρωθυπουργών (Μητσοτάκη, Καραμανλή Σαμαρά) στο Ζάππειο Μέγαρο (μεσούσης της προεκλογικής περιόδου) στις 9 Μαίου. Ήδη, σας είπα για τον χαιρετισμό που θα απευθύνει ο Αντώνης Σαμαράς. Εκείνο που δεν σας είπα είναι τα περί ομιλίας του Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός, θα μιλήσει και μου λένε πως ετοιμάζει ήδη την ομιλία του, η οποία θα έχει ως βασικό κορμό την Ευρώπη. Οι πληροφορίες μου είναι ότι κυρίως η ομιλία του θα βασίζεται σε παλαιότερη ομιλία που έκανε τον περασμένο Ιούνιο στο Μέγαρο Μουσικής, στην εκδήλωση συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ».
Τώρα, όσον αφορά την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκης. Εκείνο που έμαθα είναι ότι θα γίνει την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών στο λιμάνι. Εάν θα παραστεί και θα μιλήσει (και πάλι) ο Καραμανλής (όπως το υποσχέθηκε, όταν ανακοίνωσε ότι δεν είναι υποψήφιος) ουδείς ακόμα γνωρίζει. Άλλωστε δεν έχουν γίνει ακόμα οι σχετικές συνεννοήσεις.
***

Μια παρ΄ολίγον συνάντηση Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη

Παρ΄ολίγον συνάντηση Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη καθώς ο πρωθυπουργός είχε κανονίσει να βρίσκεται στις 10.30 το πρωί στην πλευρά του σταθμού ΜΕΤΡΟ της Νίκαιας, ενώ ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε κανονίσει να βρίσκεται στην ίδια πλατεία, λίγο πιο πάνω, έξω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για το σύστημα Υγείας, λέγοντας πως έχουμε χρέος να αναγεννηθεί. Τον Μητσοτάκη και τον Ανδρουλάκη χώριζαν δηλαδή μόλις 100 μέτρα. Δεν είχαν όμως συμπέσει καθότι ο Μητσοτάκης τελείωσε μία ώρα νωρίτερα κατά τις 11. Το αστείο ήταν ότι έπεσαν και πειράγματα ανάμεσα στους θαμώνες των καφέ του εμπορικού δρόμου της  οδού Τσαλδάρη που βρίσκονταν στην περιοχή καθώς νεοδημοκράτες και πασοκτζήδες που έπιναν τον καφέ τους, στην αρχή πειράζονταν, αλλά στο τέλος έπεσαν και… αλληλοκεράσματα (ήταν δηλαδή μια πολιτική συναίνεση, ή ένας πολιτικός πολιτισμός που έγινε μέσα στα καφενεία της Νίκαιας)…
***

Ο πρωταθλητής των πάνελ

Και μιας και μιλάμε για την Β Πειραιά, κυκλοφόρησε ένα χιουμοριστικό προεκλογικό σποτάκι (όπου εξέχουσα θέση σε αυτό ήταν ένα… τάβλι) του Δημήτρη Μαρκόπουλου, στο οποίο υπάρχει ένα ρεκόρ. Οι 600 τηλεοπτικές εμφανίσεις που έκανε ο κ. Μαρκόπουλος σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο.
***

Από asset του Τσίπρα στην «Δήμητρα»

Νέο «όχι» από τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 σε ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής σε όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές. Από …asset (του Τσίπρα) το ζοφερό πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ το 2015, τώρα είναι (πάλι κατά τον Τσίπρα) «αβανταδόρος του κ. Μητσοτάκη» καθώς τον βοηθάει «να βγάζει από τα σεντούκια τον φόβο». Ο λόγος για το σχέδιο παράλληλου νομίσματος «Δήμητρα» που φύλαγε ως …έκπληξη ο Γιάνης Βαρουφάκης για την προεκλογική περίοδο, ανασύροντας στις μνήμες όλων τα όσα τραγελαφικά διαδραματίστηκαν επί των ημερών της υπουργίας του. Και επιμένει για το «Δήμητρα», θεωρώντας το αναγκαίο σε συνθήκες κρίσης και πιθανής σύγκρουσης με την ευρωγραφειοκρατία.
Και όμως, είναι το ίδιο άτομο, το οποίο όρισε τότε ο Αλέξης Τσίπρας –ήταν προσωπική του επιλογή- να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας με τα γνωστά αποτελέσματα και που τώρα επαναφέρει το ολέθριο αφήγημα περί κλεισίματος των τραπεζών και παράλληλου νομίσματος σαν να θέλει «να πάρει το αίμα του πίσω». Το κρεσέντο προεκλογικού «αντισυστημικού» καιροσκοπισμού του ιδρυτή του ΜέΡΑ25 συναντά την αυτοαναφορική πλευρά του, το ακόρεστο «εγώ» του και ας μοιάζει με «επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος». Έχει όμως και άλλη μια διάσταση. Τινάζει στον αέρα τα περί προοδευτικής κυβέρνησης με την συμμετοχή (ή την ανοχή) του ΜέΡΑ25 που ευαγγελίζεται ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα τον βρίσκει συνεχώς μπροστά του να του θυμίζει -όπως σε όλους μας- με ποιους επέλεξε να κυβερνήσει η «πρώτη φορά Αριστερά».
***

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε… Τούρκος

Επειδή έρχονται σε λίγους μήνες ευρωεκλογές (μετά τις αυτοδιοικητικές) και αναμένεται να αλλάξει όλο το σκηνικό με τον σταυρό προτίμησης και τους σελέμπριτις, άκουσα, σε τηλεοπτική εκπομπή τον Πέτρο Κωστόπουλο, τότε επιστημονικός σύμβουλος στο ΠαΣοΚ, να ομιλεί για τις ημέρες που πέρασε στο ευρωκοινοβούλίο και κυρίως για τα λεφτά που εισέπραττε:  «Θυμάμαι το είχα πει στον Παπανδρέου και είχε γίνει Τούρκος. Δηλαδή έπαιρναν έναν μισθό που ήταν πάρα πολύ μεγάλος. Για να καταλάβεις, εγώ ως επιστημονικός σύμβουλος έπαιρνα μισθό διπλάσιο του Πρωθυπουργού και τετραπλάσιο των Ευρωβουλευτών. Όπου πήγαιναν, σε κάποια Επιτροπή, έριχναν μια υπογραφή και έπαιρναν επιπλέον χρήματα. Νοίκιαζαν ένα διαμέρισμα και έλεγαν ότι μένουν σε ξενοδοχείο. Δεν τους ήλεγχαν. Μετά στένεψε. Είναι περισσότερο μια αίθουσα δημοσίων σχέσεων παρά αποφάσεων» ανέφερε ο Πέτρος Κωστόπουλος.
Και όσον αφορά τους σελέμπριτις ο κ. Κωστόπουλος ανάφερε: «Τότε δεν πήγαιναν μαϊντανοί, δεύτεροι, τρίτοι όπως τα τελευταία χρόνια. Ήταν τότε ο Κύρκος, ο Τσάτσος, περάσανε και άλλοι πολλοί μεγάλοι άνδρες της Ελλάδος. Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω κάποιον μεγάλο άνδρα. Βλέπω ανθρώπους που λειτουργούν διαφημιστικά, όπως ο Αλέξης Γεωργούλης. Ήταν ηθοποιός, μαζεύει ψήφους» ανάφερε ο Πέτρος Κωστόπουλος.
***

Παίζοντας τάβλι τις νύχτες με τους άστεγους.

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη την Τρίτη το βράδυ στον Πειραιά. Την ώρα που οι αρχηγοί των κομμάτων ξεδίπλωναν το πρόγραμμά τους, οι υποψήφιοι βουλευτές κυνηγούσαν τον σταυρό, τα κομματικά στελέχη στα τηλεοπτικά πάνελ διασταύρωναν τις ξίφη τους (λέμε τώρα), ο Αρειος Πάγος απέκλειε τους νοσταλγούς του ναζισμού από τις εκλογές, ένας υποψήφιος (που δεν χρειάζεται σταυρό, αφού είναι στο Επικρατείας), έβαζε κουβέρτες, τρόφιμα και «κατέβαινε» στον Περαιά. Είχε ψύχρα και ψιλόβροχο την Τρίτη το βράδυ και ο υποψήφιος σκέφθηκε τους άστεγους και θέλησε να τους ζεστάνει και να τους κρατήσει συντροφιά. Χωρίς κάμερες, χωρίς να το πει σε κανέναν, βρέθηκε μαζί τους. Τον υποδέχθηκε ο Κώστας, τον ευχαρίστησε, τον αγκάλιασε, αλλά είχε ένα παράπονο: «Στο τάβλι με νικάει, χάνω έξι μηδέν κάθε φορά», είπε. Παίζετε τάβλι; Τον ρώτησα; «Ναι, με τον Γιώργο, παρότι είναι κυβερνητικό στέλεχος  έρχεται εδώ κάθε βράδυ, μας φροντίζει και παίζουμε και μια παρτίδα τάβλι». Ο υποψήφιος μου ζήτησε να μην γράψω το όνομά του, αυτή τη φροντίδα των αστέγων την κάνει εδώ και πολύ καιρό και σίγουρα δεν την κάνει για να εισπράξει ψήφους.
***

Εκλογές με το σύστημα man to man

Ίσως τη μεγαλύτερη ανηφόρα στην προεκλογική περίοδο να την τραβούν οι υποψήφιοι της περιφέρειας. Αυτοί που δεν έχουν την πολυτέλεια να εμφανισθούν σε κανάλια εθνικής εμβέλειας (τουλάχιστον σε κάποια από αυτά), αυτοί που είναι υποχρεωμένοι να τρέξουν από πόλη σε πόλη, από χωριό σε χωριό, από σπίτι σε σπίτι, για να εισπράξουν κάποια υπόσχεση πως θα τους ψηφίσουν. Η δυσκολότερη εκλογική περιφέρεια προφανώς είναι η νησιωτική (Δωδεκάνησα, Επτάνησα, Κυκλάδες), γιατί οι υποψήφιοι θα πρέπει να τρέξουν σε όλα τα νησιά (ακόμα και σε αυτά που δεν έχουν τακτική συγκοινωνία) για να χαιρετήσουν τους κατοίκους τους. Οι εκλογές γίνονται man to man, όπως το μπάσκετ. Ρώτησα έναν υποψήφιο όχι και τόσο μικρής περιφέρειας στην Πελοπόννησο, τι ζητούν οι ψηφοφόροι από τους υποψήφιους. «Μας ανοίγουν την πόρτα, μας καλωσορίζουν, καμιά φορά μας τρατάρουν κιόλας, ακούμε τα προβλήματά τους, τα καταγράφουμε, δεν μας ζητούν τίποτα, αλλά μερικοί μας λένε  «ελάτε πάλι και αυτή τη φορά να μας φέρετε τα ψηφοδέλτια», ίσως τότε θα μας υποβάλουν τα αιτήματα…»