Σε άτυπο ντιμπέιτ, έστω και έμμεσο, μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία, με αινιγματικές προσαρμογές και των δύο στη ρητορική ως προς την κυβερνησιμότητα και με μία διαρκή μετωπική σύγκρουση των δύο, με αφορμή τις καθημερινές παρεμβάσεις του Γιάννη Βαρουφάκη και τις εξελίξεις ως προς την εκλογική παρουσία της ακροδεξιάς.

Την Τρίτη η σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα συνεχίστηκε στις τηλεοπτικές συχνότητες.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο OPEN, από όπου επιτέθηκε στην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (και τον επικεφαλής του ΜεΡΑ25), τους οποίους κατηγόρησε ευθέως ότι «ψαρεύουν» ψήφους από η δεξαμενή των οπαδών της Χρυσής Αυγής και του Κασιδιάρη.

Παράλληλα, εμφανίστηκε λιγότερο κατηγορηματικός ως προς τις επιδιώξεις του, προτάσσοντας προφανώς το στόχο της αυτοδυναμίας, αφήνοντας όμως και ανοιχτά τα ενδεχόμενα ως προς το τι θα πράξει έπειτα από τις πρώτες εκλογές και πώς θα διαχειριστεί την διερευνητική εντολή που θα λάβει, αναλόγως των αποτελεσμάτων.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στον ΣΚΑΪ, απ’ όπου απάντησε στον Πρωθυπουργό, διέψευσε την πληροφορία ότι είχε συνάντηση με τον Γιάννη Βαρουφάκη και είπε το αινιγματικό, ότι θεωρεί πως από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, από το πρώτο και το τρίτο κόμμα.

Την ίδια στιγμή και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εξαπέλυσαν επιθέσεις ο ένας στον άλλον, για τη στάση που τηρούν έναντι των ακραίων, ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι της ακροδεξιάς, ο δε Αλέξης Τσίπρας έναντι του Γιάννη Βαρουφάκη.

Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν και η συζήτηση ελάχιστα περιστρέφεται γύρω από τις προτεραιότητες της χώρας και τα σχέδια διακυβέρνησης, ολοένα και εντονότερη γίνεται η αίσθηση ότι το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, όσο και αν αυτή περιγράφεται κρίσιμη, θα κριθεί από μία σκιαμαχία και από μία συζήτηση περί διαγραμμάτων.

Η εντύπωση αυτή ενισχύεται δε, όσο παρασκηνιακά διαπιστώνεται ότι παρά τις δημόσιες δηλώσεις, δεν αμφισβητείται ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, αλλά ότι ο καθένας ποντάρει στη διαμόρφωση ενός συσχετισμού δυνάμεων, που απλώς θα δυσχεραίνει τα σχέδια και τις επιδιώξεις του άλλου.