Στον ρυθμό της στέψης του Καρόλου κινείται το Ηνωμένο Βασίλειο με το Παλάτι να σχεδιάζει κάθε λεπτομέρεια περιμένοντας τους υψηλούς προσκεκλημένους του. Ωστόσο τέσσερις μέρες πριν την ιστορική τελετή, η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του μονάρχη, μέσω συνέντευξης της στο καναδικό δίκτυο CBS News διαχώρισε δημόσια τη θέση της από την πρόθεση του Καρόλου για μια πιο «αδυνατισμένη μοναρχία». Η 72χρονη μοναχοκόρη της βασίλισσας Ελισάβετ, το πιο σκληρά εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας αφού ασχολείται με πάνω από 300 φιλανθρωπίες και εκδηλώσεις, υπερασπίστηκε τον ρόλο της βασιλικής οικογένειας υπογραμμίζοντας πάντως ότι «η μοναρχία βρίσκεται σε ασφαλή χέρια».

Πριγκίπισσα Άννα εναντίον του Καρόλου: «Δεν μου ακούγεται καλή ιδέα η «αδυνατισμένη μοναρχία»»

Ο Κάρολος, έχει εκφράσει την επιθυμία του να υπάρχουν λιγότερα ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας και ως εκ τούτου, να μετατραπεί σε έναν μικρότερο και οικονομικότερο θεσμό. Μάλιστα, όπως έχει ήδη δείξει, υπολογίζει πλέον περισσότερο στον πρίγκιπα Γουίλιαμ, την σύζυγό του καθώς και τα παιδιά τους.

Ωστόσο, η βασιλική οικογένεια έχει βιώσει από το 2020 αρκετές «απώλειες», καθώς ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ έχουν αποχωρήσει από ενεργά μέλη της οικογένειας, ο πρίγκιπας Άντριου έχασε όλους τους τίτλους του μετά το σκάνδαλο Επστάιν , ενώ συνέβη και ο θάνατος του Φιλίππου και της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πριγκίπισσα Άννα εξηγεί στη συνέντευξή της πως διαφωνεί με την ιδέα αυτή του Καρόλου, αφού πιστεύει ότι η δεξαμενή των ενεργών βασιλικών είναι ήδη αρκετά μικρή. Όπως δήλωσε: «Νομίζω πως ο όρος «αδυνατισμένη μοναρχία» ειπώθηκε σε μια εποχή που υπήρχαν περισσότερα άτομα. Δεν μου ακούγεται καλή ιδέα από την πλευρά μου».

Αμφισβήτηση της μοναρχίας

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την αυξανόμενη αμφισβήτηση της μοναρχίας, υπερασπιζόμενη το ρόλο της μοναρχίας στη σύγχρονη εποχή, ιδίως με την ανάληψη του θρόνου από έναν νέο βασιλιά, η πριγκίπισσα Άννα είπε: «Δεν είναι κάτι που χρειάζεται να διαχειριστούμε.

Είναι απολύτως αληθές ότι υπάρχει μια στιγμή που πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση, αλλά θα ήθελα απλώς να τονίσω ότι η μοναρχία παρέχει, με το σύνταγμα, ένα βαθμό μακροπρόθεσμης σταθερότητας που είναι πραγματικά αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

Ο Κάρολος ως βασιλιάς

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η πριγκίπισσα Άννα επέμεινε πως η μοναρχία βρίσκεται σε ασφαλή χέρια με τον βασιλιά Κάρολο και αναγνώρισε πως η σημασία της θα αμφισβητηθεί από ορισμένους κύκλους.

Παράλληλα, υποστήριξε πως το βρετανικό κοινό θα γνωρίζει τι να περιμένει από τον νέο βασιλιά. «Λοιπόν, ξέρουμε τι να περιμένουμε γιατί έχει εξασκηθεί για λίγο και δεν νομίζω ότι θα αλλάξει. Έχει δεσμευτεί για το επίπεδο της υπηρεσίας του».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρθηκε στον πατέρα της, Φίλιππο και στην φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ στην κηδεία του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, που καθόταν μόνη της, βυθισμένη στο πένθος και τη θλίψη της, λόγω των μέτρων της πανδημίας του κορωνοϊού. «Ο πατέρας μου πέθανε μόνος του, δεν υπήρχε κάποιος μαζί τους στις τελευταίες του στιγμές. Φαντάζομαι ότι σε πολλές οικογένειες συνέβη αυτό».