Σε αυτές τις 84 ημέρες, δηλαδή από 6 Φεβρουαρίου που σημειώθηκε ο φονικός σεισμός στην Τουρκία, που η πτητική δραστηριότητα των Τούρκων στο Αιγαίο ήταν μηδέν, τα οφέλη για την Πολεμική Αεροπορία και για τους πιλότους μας ήταν μεγάλα: Πρώτα απ΄όλα, αποσοβήθηκε (για μας) ο κίνδυνος ατυχήματος και (για τους Τούρκους) ο φόβος της αερομαχίας. Ίσως, αυτός είναι ο λόγος που τελευταίως μας έστελναν οπλισμένα αεροσκάφη, γιατί όπως λένε οι πιλότοι μας, οι Τούρκοι γνώριζαν ότι έκαναν τις παραβιάσεις ως «εναέριοι εισβολείς.. Επιπλέον αποσοβήθηκαν: Η λεγόμενη ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της έντασης, οι κίνδυνοι από την υπερβολική ετοιμότητα στις στρατιωτικές βάσεις, οι κίνδυνοι επίσης από την άμεση απογείωση, και από τις αναχαιτίσεις. Το σημαντικότερο; Οι Έλληνες πιλότοι στράφηκαν τούτες τις 84 ημέρες στις ασκήσεις και πώς αυτές θα πρέπει να βελτιωθούν, όπως όλοι σχεδόν οι πιλότοι του κόσμου, χωρίς το άγχος της αναχαιτίσεως και αναγνωρίσεως, χωρίς τον κίνδυνο εμπλοκής σε αερομαχία. Και τα οικονομικά οφέλη; Έως τώρα έχουν εξοικονομηθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ σε καύσιμα, που επιτελείς τα υπολογίζουν έως και το τέλος των επαναληπτικών εκλογών στην Τουρκία, να ξεπεράσουν τα 7 εκατ. ευρώ.

***
Ο Ανδρουλάκης, ο Νίκος Παπανδρέου και η αίθουσα Παπανδρέου

Αυτές τις ημέρες παραιτείται από ευρωβουλευτής ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης δίνοντας τη μάχη στις επερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου. Τη θέση του καταλαμβάνει ο αδελφός του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Νίκος Παπανδρέου, με μεγάλη όρεξη, όπως λέει, να προσφέρει. Πρώτη του εμφάνιση θα είναι στις 22α Μαΐου όταν θα συζητηθεί το προ ενταξιακό σχέδιο για την Τουρκία και θα πρέπει να πάρει θέση. Εν συνεχεία θα ψηφίσει την άρση της ασυλίας του Γεωργούλη από το ευρωκοινοβουλίου και βεβαίως θα μετάσχει και στην επιτροπή για τις παρακολουθήσεις. Στην πραγματικότητα ο Νίκος Παπανδρέου θα μετέχει στις ίδιες επιτροπές που μετείχε και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Έως τώρα το Ευρωκοινοβούλιο διέθετε αίθουσα με όνομα «Ανδρέα Παπανδρέου», αλλά ευρωβουλευτή Παπανδρέου δεν είχε ποτέ. «Παπανδρέου», μπορεί η Ευρωβουλή να μην είχε, είχε όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κομισιόν, την επίτροπο Βάσω Παπανδρέου. Ο Νίκος Παπανδρέου θα είναι ο μοναδικός ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, αφού την Εύα Καϊλή είχε διαγράψει ο Νίκος Ανδρουλάκης για την υπόθεση του QaterGate.

***
Οι εξοπλιστικές ιστορίες του Ερντογάν

Ο Ερντογάν ωστόσο το χαβά του και συνεχίζει να προβάλει τα οπλικά συστήματα, made in Turkey. Μπορεί σε αυτά ουδείς να γνωρίζει την αποτελεσματικότητά τους (όπως το ελικοπτεροφόρο «Ανατολού», ή το μη επανδρωμένο υποβρύχιο, ή ακόμα τις προσπάθειες που κάνει η χώρα του για μια πτήση στο διάστημα), ωστόσο, λόγω προεκλογικής περιόδου προχωρεί ακάθεκτος. Χθες παρουσίασε το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς: Ανέβηκε στο πιλοτήριο και το «βάπτισε» KAAN. Μάλιστα ανάρτησε φωτό στο λογαριασμό του στο Twitter όπου δείχνει αγέρωχος, φορώντας μπουφάν πιλότου και γυαλιά ηλίου .Το αεροσκάφος, είπε, είναι πέμπτης γενιάς θα αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο των F-16. Το θέμα, όπως παρατηρούν οι επιτελείς, είναι ότι οι Τούρκοι είχαν έτοιμα αεροπλάνα (όπως τα F-16) με αμερικανική τεχνολογία τα οποία λόγω του εμπάργκο δεν μπορούσαν να τα πετάξουν…

***
Προεκλογική πρόσκληση για την Κεφαλονιά

Μπορεί ανήμερα της Πρωτομαγιάς πολύς κόσμος να επέλεξε είτε την εξοχή είτε τις διαδηλώσεις, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι πήραν μολύβι και χαρτί και άρχισαν τους υπολογισμούς και το γράψε-σβήσε για τις επόμενες κινήσεις το διάστημα που απέμεινε μέχρι τις εκλογές. Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το κυβερνόν κόμμα θα κόψει πρώτο το νήμα των εκλογών παρ’ ό,τι αντιλαμβάνονται ότι οι συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν είναι και τόσο ευνοϊκοί. Πέρα όμως από τη μάχη σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια, υπάρχουν και κάποιες περιοχές που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Όπως φερ΄ειπείν η μονοεδρική της Κεφαλονιάς στην οποία η ΝΔ διέθετε ισχυρά ερείσματα και την πλειοψηφία στις τελευταίες εκλογές Ο καθηγητής πανεπιστημίου και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Νικόλας Φαραντούρης φαίνεται ότι διεκδικεί με μεγάλες πιθανότητες τη δύσκολη μονοεδρική του Ιονίου. Να υπενθυμίσω μάλιστα ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την Κεφαλονιά και περιόδευσε σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νησιού, προκαλώντας εκλογικό συναγερμό στην τοπική κυβερνητική οργάνωση εξ ου και το κάλεσμά της να επισκεφθεί την Κεφαλονιά και ο Πρωθυπουργός. Πρωτομαγιά με σκοτούρες για ένα ταξίδι που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί..

***
Υπουργοί easy rides, με Porsche και με βάρκες

Λίγο έλειψε να μας ξεφύγει: Στην Κύπρο δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Και ήταν γεμάτα από εκπλήξεις: Γιατί πώς να το κάνουμε δεν είναι έκπληξη ότι βρέθηκαν όχι ένας αλλά δύο υπουργοί να κατέχουν… Porsche. Μιλάμε για ιδιωτικά αυτοκίνητα και όχι ιδιωτικά. Αλλά η έκπληξη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν διαπιστώνεις ότι κάτοχος της μίας Porsche είναι γυναίκα. Συγκεκριμένα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, δήλωσε ότι είναι ιδιοκτήτης Porsche αξίας 30.000 ευρώ, και η υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη, ιδιοκτήτρια Porsche αξίας 35.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το πιο ακριβό αυτοκίνητο ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, με Volvo αξίας 38.100 ευρώ.

Αλλά οι εκπλήξεις των Κυπρίων υπουργών δεν τελειώνουν με τις Porsche, καθότι δύο μέλη του κυβερνητικού σχήματος είναι… μηχανόβιοι: ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, με μοτοσικλέτα αξίας 14.000 ευρώ και ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππος Χατζηζαχαρίας μοτοσικλέτα αξίας 3.150. Να σημειώσω ωστόσο ότι τρία πρόσωπα δεν είναι ιδιοκτήτες αυτοκινήτου: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης και ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππος Χατζηζαχαρίας. Μην μας «ξεφύγει» όμως και, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου που είναι ιδιοκτήτης… βάρκας, με την αξία της να ανέρχεται στις 45.000 ευρώ.

***
Μαργαρίτα Παπανδρέου, ετών 99, διαβάζει Γκάντι

Είναι 99 ετών, είναι μητέρα, σύζυγος και νύμφη τριών πρωθυπουργών, μένει σε διαμέρισμα στο Παλιό Φάληρο, μαζί με τον γιο της πρώην Πρωθυπουργό. Πρόκειται για την Μαργαρίτα Παπανδρέου, για την οποία ο γιος της Νίκος Παπανδρέου, κάνει μια αποκάλυψη: «Αυτές τις ημέρες διαβάζει την βιογραφία της Ίντιρα Γκάντι». Να θυμίσω η Γκάντι ήταν πρωθυπουργός της Ινδίας, κόρη του Τζαβαρχαλάλ Νεχρού, πρώτου πρωθυπουργού της Ινδίας και συναγωνιστή του Μαχάτμα Γκάντι στον αγώνα της ανεξαρτησίας. Δύο σωματοφύλακές της την δολοφόνησαν στις 31 Οκτωβρίου 1984 στη διάρκεια της διαμάχης Ινδουιστών και Σιχ. Στις ταραχές που ακολούθησαν μετά το θάνατό της, 20.000 φιλήσυχοι Σιχ βρήκαν το θάνατο από τους εξαγριωμένους ινδουιστές. Η Γκάντι μετείχε στο Κίνημα της «Πρωτοβουλίας των 6» με τον Ανδρέα Παπανδρέου, στο οποίο μετείχαν οι πρόεδροι της Αργεντινής Ραούλ Αλφανσίν, του Μεξικού Μιγκέλ Ντελαμαντρίτ, της Τανζανίας Τζούλιους Νιερέρε, και οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε και της Ινδίας Ρατζιβ Γκάντι (μετά τη δολοφονία της Ίντιρα το 1984). Ήταν ένα κίνημα αντίθετο με την σχέδιο του Ρόναλντ Ρίγκαν στον «Πόλεμο των Άστρων». Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε μεταβεί τότε στην κηδεία τη Ίντιρα και στο γραφείο του πάντοτε είχε μια φωτογραφία της..

***
Όταν οι Ινδοί πιλότοι των Σουχόι ανέβηκαν στην Ακρόπολη

Ασυνήθιστη ήταν χθες η κίνηση στην Ακρόπολη. Μια ομάδα, περίπου 120 νεαρών Ινδών ανέβηκαν στον Ιερό Βράχο, έβγαλαν φωτογραφίες και φαίνονταν ενθουσιασμένοι. Ήταν οι Ινδοί πιλότοι των Σουχόϊ 30 που πήραν μέρος στην άσκηση «Ηνίοχος» και ζήτησαν από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ένα πολιτιστικό «δώρο»: Είδαν από ψηλά την Ακρόπολη όταν περάσαν με τα ρωσικής κατασκευής μαχητικά τους την ημέρα που τελείωσε η άσκηση, εντυπωσιάστηκαν με όσα πρόλαβαν να δουν από τόσο ύψος και ζήτησαν να τους γίνει μια χάρη πριν φύγουν για την πατρίδα τους. Μια επίσκεψη και ξενάγηση στην Ακρόπολη. Φανταστείτε τώρα τι έχουν να διηγηθούν όταν επιστρέψουν στην Ινδία.

***
Η αργόσυρτη εμπεριστατωμένη κίνηση των Ευζώνων στο Μανχάταν

Για άλλη μια χρονιά (αυτή τη φορά χωρίς τους περιορισμούς του κορωνοϊού), αλλά υπό βροχή η 5η λεωφόρος στο Μανχάταν απέκτησε ελληνικό παλμό και γέμισε γαλανόλευκα στη μεγάλη παρέλαση της Ομογένειας για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου του 1821.. Οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς με τον βηματισμό τους, αυτό το βήμα το αργό που χτυπούν σταθερά μόνο το δεξί πόδι. Αυτή η αργόσυρτη εμπεριστατωμένη κίνησή τους σκόρπισαν ρίγη συγκινήσεως. Όχι μόνον τους ομογενείς, αλλά και στους Αμερικανούς που την παρακολουθούσαν. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες πάντως δεν φάνηκαν ικανές να κάμψουν το φρόνημα των Ομογενών. Κοινή συνισταμένη στα μηνύματα όλων των ομιλητών ήταν το μήνυμα ενότητας που στέλνει η επανάσταση των Ελλήνων ενάντια στον τουρκικό ζυγό, αλλά και η συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.