Οι κάλπες της 21ης Μαΐου πλησιάζουν. Πέρα από την απλή αναλογική, στην εν λόγω εκλογική αναμέτρηση θα εφαρμοστεί και ένα νέο σύστημα μεταφοράς των αποτελεσμάτων της κάλπης, με το οποίο οι πολίτες θα μάθουν πολύ νωρίτερα τα αποτελέσματα της αναμέτρησης απ’ότι συνήθως.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείου εσωτερικών, κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει στην διάθεση του ένα τάμπλετ έτσι ώστε ο εκλογικός αντιπρόσωπος να μεταδίδει άμεσα το συνολικό αποτέλεσμα των ψηφοδελτίων.

«Φέτος θα έχουν όλοι οι δικαστικοί τάμπλετ θα ξέρουμε και πριν από τα μεσάνυχτα το σύνολο της σταυροδοσίας. Φέτος θα έχουν όλα τα εκλογικά τμήματα τάμπλετ, ούτως ώστε να μεταδίδεται άμεσα με το που ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει το συνολικό αποτέλεσμα των ψηφοδελτίων», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυριανουδάκη, γύρω στις 9 μ.μ. θα γίνει γνωστό το 80% των τελικών αποτελεσμάτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι το παραδοσιακό σύστημα μετάδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων θα εξακολουθήσει να ισχύει για λόγους ασφαλείας και διασταύρωσής τους. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «ασχετα από το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα συνεχίζονται οι δύο παλιές διαδικασίες. Η μία είναι ότι μέσω των δήμων στις Περιφέρειες και η Περιφέρεια στο υπουργείο Εσωτερικών, άρα είναι η δεύτερη επιβεβαίωση του αποτελέσματος».

Υπενθυμίζεται ότι η οριστική ανακήρυξη και το αποτέλεσμα θα γίνει μέσω των Πρωτοδικείων όπου το αντίγραφο του χειρόγραφου που παίρνει δικαστικός αντιπρόσωπος πηγαίνει και κατατίθεται στα Πρωτοδικεία ανά την Ελλάδα. Το οριστικό και επίσημο αποτέλεσμα βγαίνει από το Πρωτοδικείο, όχι από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το εκλογικό σώμα σε αριθμούς

Στους 9.810.040 ανέρχονται οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, με την πλειοψηφία αυτών να είναι γυναίκες. Συγκεκριμένα, 4.760.042 είναι άνδρες και 5.049.998 είναι γυναίκες. Από το συνολικό αριθμό, 438.595 είναι νέοι ηλικίας από 17 έως 21 ετών.

Ακόμα, οι ετεροδημότες που έκαναν αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τις 115 χιλιάδες. Μάλιστα, έχουν προκύψει και άλλοι 31.250, που θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις επόμενες εκλογές στις αρχές Ιουλίου, εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη.

Σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά θα έχουν τη δυνατότητα 22.816 Έλληνες του εξωτερικού, που πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο κατοικίας τους. Θα ψηφίσουν το Σάββατο 20 Μαΐου, σε 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες.

Στις εκλογές του 2019 συμμετείχε το 58% του εκλογικού σώματος.