Την πεποίθηση του πως το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τη δημοσκοπική του εικόνα και να αποτελέσει την έκπληξη των επόμενων εκλογών μεταφέρει στο Βήμα ο Υποψήφιος Βουλευτής του κόμματος στο Νότιο Τομέα Αθηνών και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Στέφανος Ξεκαλάκης.

Σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα του Βήματος, ο κ. Ξεκαλάκης προσθέτει επίσης πως το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του για το πως θα κινηθεί μετεκλογικά και ζητάει την ψήφο του ελληνικού λαού για να μπορέσει να αποτελέσει παράγοντα κυβερνητικής σταθερότητας.

Όσον αφορά τα σενάρια περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» τονίζει ότι επιλογές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και η ισοπέδωση, μεταξύ άλλων, των μεσαίων οικονομικά στρωμάτων αποτελούν κάθε άλλο παρά προοδευτικές πολιτικές.

Τέλος, αναφέρεται στις ιδιαίτερες ανάγκες της εκλογικής του περιφέρειας, του Νότιου Τομέα, στην οποία, όπως αναφέρει, δεν αναζητά απλά ψηφοφόρους αλλά συνοδοιπόρους που θα συνδράμουν στην προσπάθειά του να είναι ουσιαστικός και χρήσιμος για τους συμπολίτες του.

1. Το ΠΑΣΟΚ, όπως δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις, κινείται οριακά γύρω στο 10%. Μήπως, τελικά, απομακρύνεστε από τον αρχικό σας εκλογικό στόχο, το «ισχυρό διψήφιο ποσοστό»;

Η εικόνα των συγκεντρώσεων του Προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη δείχνει πως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη των επόμενων εκλογών.
Σέβομαι τις δημοσκοπήσεις και αναγνωρίζω τη δυσκολία της δουλειάς των ερευνητών, λόγω της αδυναμίας αντιπροσωπευτικότητας των δειγμάτων, που οδηγεί σε αύξηση του εύρους του σφάλματος.
Έναντι αυτών τίθεται η θέληση που δείχνουν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος να επικοινωνήσουν τις προγραμματικές μας θέσεις στις γειτονιές τους, στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, σε κάθε χώρο κοινωνικής συνεύρεσης.
Και πιστέψτε με, επειδή έχω διατελέσει Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα, έχω ζήσει την παθητικότητα και την απογοήτευση που διακατείχε τους υποστηρικτές μας σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις. Πλέον τα πάντα είναι αλλιώς.

2. Τελικά υφίσταται σενάριο «προοδευτικής διακυβέρνησης» είτε ως «κυβέρνησης των ηττημένων» είτε ως «κυβέρνηση ανοχής»;

Το πρόσημο της διακυβέρνησης δεν προκύπτει με λόγια, αλλά με έργα.
Σας θυμίζω πως το 2015 ο κ. Τσίπρας ερχόταν να εφαρμόσει «αριστερές» πολιτικές και τελικά συγκυβέρνησε με την λαϊκίστικη δεξιά του κ. Καμμένου. Επέλεξε να ισοπεδώσει τα μεσαία οικονομικά στρώματα, εξουθένωσε τους συνταξιούχους, έθεσε ημερομηνία λήξης στην προστασία της πρώτης κατοικίας, ανοίγοντας την πόρτα στα funds για να προετοιμάσουν την αγορά των δανείων των νοικοκυριών. Όλα αυτά δεν συνιστούν προοδευτικές πολιτικές.

3. Πως σχολιάζετε τις επαναλαμβανόμενες τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επιμένει πως το σενάριο είναι υπαρκτό;

Ο πνιγμένος απ’ τα μαλλιά του πιάνεται. Ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να αιτιολογήσει πως, παρά την ασύλληπτη δημοσιονομική επέκταση των 43 δις και το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που είχε ως εργαλεία στη διάθεσή του, κατόρθωσε να υποβαθμίσει περαιτέρω τις ζωές μας.
Στην αγωνία του να καλύψει την πολιτική και διαχειριστική του ανεπάρκεια, περιφέρει ως φόβητρο το σενάριο επαναφοράς του κ. Τσίπρα στον πρωθυπουργικό θώκο. Δικαίως ο Νίκος Ανδρουλάκης του απένειμε το Όσκαρ μυθοπλασίας. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει. Οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από μια δεύτερη τετραετία του.

4. Μιλάτε για ανανέωση, προβάλλετε ιδιαίτερα τις θέσεις σας για τη νέα γενιά αλλά το ακροατήριο στις συγκεντρώσεις σας είναι κυρίως άλλης ηλικίας. Μπορείτε να προσελκύσετε τους νέους και με ποιον τρόπο;

Μετεμφυλιακά, κάθε γενιά στην Ελλάδα ζούσε καλύτερα από την προηγούμενη.
Αυτά, μέχρι τη λαίλαπα της δεύτερης περιόδου διακυβέρνησης Καραμανλή, οπότε και υπήρξε ανατροπή.
Αυτό που παρατηρείτε στο ΠΑΣΟΚ, ισχύει για όλα τα κόμματα. Οι νέοι δικαιολογημένα απαξιώνουν την πολιτική και τους πολιτικούς. Αυτό που πρέπει όλοι όμως να καταλάβουν είναι πως οι λύσεις στη ζωή μας θα δοθούν μέσα απ’ την πολιτική. Αν δεν ψηφίσουμε εμείς, θα αποφασίσουν άλλοι για εμάς. Η αποχή δεν είναι λύση. Ούτε η αρνητική ψήφος. Δεν είναι όλα τα κόμματα τα ίδια.
Το νέο ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει στα ψηφοδέλτιά του εκατοντάδες νέες και νέους, οι οποίοι μπορούμε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και τα θέλω των συνομηλίκων μας, γιατί και οι ίδιοι βιώνουμε τα ίδια προβλήματα και έχουμε τα ίδια όνειρα. Δώστε μας την ευκαιρία να σας εκπροσωπήσουμε.

5. Λέτε ότι είστε ένα κρίσιμο μέγεθος και ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι χρήσιμη. Όμως δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί η μετεκλογική σας στάση. Τι θα κάνετε αν και στις δεύτερες εκλογές δεν προκύψει αυτοδυναμία;

Είμαστε το μόνο κόμμα που έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του την ημέρα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ζητάμε την ψήφο του Ελληνικού Λαού για να μπορέσουμε να αποτελέσουμε παράγοντα κυβερνητικής σταθερότητας και να διασφαλίσουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα εφαρμόσει πολιτικές επ’ ωφελεία του Λαού και της Πατρίδας.

6. Πρόσφατα ο κύριος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε μυθοπλασίες τα σενάρια περί συμμετοχής στην ίδια κυβέρνηση με το ΜέΡΑ25. Αυτό δεν περιορίζει δραστικά τις πιθανότητες σχηματισμού «προοδευτικής διακυβέρνησης»;

Πολιτικοί οι οποίοι, δια του προγραμματικού τους λόγου επιφυλάσσουν στις Ελληνίδες και στους Έλληνες ένα μέλλον φαβέλας, πολλώ δε μάλλον όταν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν αγγίζουν τη δική τους βελούδινη ζωή, δε νοούνται προοδευτικοί.

7. Εξακολουθείτε να παραμένετε στη γραμμή του «ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης» για πρωθυπουργός; Και αν όχι αυτοί οι δύο, τότε ποιος; Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει αυτό το πρόσωπο; Από ποιον χώρο θα προέρχεται;

Επιμένουμε. Κυβέρνηση προγραμματικής συμφωνίας με πρόσωπα κοινής αποδοχής. Τα χαρακτηριστικά τους; Αξιοπιστία, διαχειριστική επάρκεια, σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, ανθρωποκεντρική πολιτική προσέγγιση, κουλτούρα συνεργασίας. Οι δυο προηγούμενοι Πρωθυπουργοί αποδεδειγμένα δεν έχουν κανένα απ’ αυτά τα χαρακτηριστικά,.

8. Είστε υποψήφιος στο Νότιο τομέα της Β’ Αθήνας. Είναι, πράγματι, το Λεκανοπέδιο η «μαύρη εκλογική τρύπα» του ΠΑΣΟΚ;

Το Λεκανοπέδιο είναι ο καθρέφτης της Ελλάδας των έντονων κοινωνικών ανισοτήτων, της κοινωνικής απομόνωσης και των, επαναλαμβανόμενα, ανατροφοδοτούμενων κοινωνικών αυτοματισμών. Οι πολίτες της Αττικής είδαν τη ζωή τους την τελευταία δεκαπενταετία, χρόνο με το χρόνο, να χειροτερεύει. Είδαν τις τιμές αγοράς ή μίσθωσης ακινήτων να γίνονται απαγορευτικές. Είδαν το κόστος της ζωής να αυξάνει. Είδαν τα δημόσια σχολεία να υποβαθμίζονται. Την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να νεκρώνει. Η ζωή στην Αττική κατάντησε μαύρη. Με τις προγραμματικές μας θέσεις, φιλοδοξούμε να ξαναδώσουμε χρώμα στη ζωή μας, επαναφέροντας το χαμόγελο και την ελπίδα στην καθημερινότητα του Έλληνα.

9. Όσον αφορά τον Νότιο τομέα, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της περιοχής και πως σκοπεύετε εσείς προσωπικά να τα αναδείξετε;

Εδώ στο Νότο, πέραν των γενικότερων προβλημάτων, υπάρχουν και ειδικότερα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και σχετίζονται με τον Υμηττό, το παραλιακό μέτωπο, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που συντελούνται ή πρόκειται να συντελεστούν. Θέματα ασφάλειας του πολίτη, κυκλοφοριακών συνδέσεων, συγκοινωνιακών μεταφορών, κ.α.
Είναι γεγονός πως τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές διαφοροποιήσεις.
Δεν πρέπει να παραβλέπουμε επίσης ότι εντός των ορίων του περιλαμβάνει την Πολυτεχνειούπολη, την Πανεπιστημιούπολη, το Πάντειο και το Χαροκόπειο. Αποτελεί δηλαδή κοιτίδα του πνεύματος, των επιστημών και της τεχνολογικής εξέλιξης.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, με εξαίρεση την απουσία βιομηχανίας και αγροτικής παραγωγής, είναι μια μικρή Ελλάδα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η δουλειά ενός βουλευτή, αν θέλει να είναι αποτελεσματικός, απαιτεί τη διαρκή συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές και τη διασύνδεσή του με ανθρώπους από κάθε Δήμο που θα του μεταφέρουν τα προβλήματα και θα τον γειώνουν με τις τοπικές κοινωνίες. Γι’ αυτό κι εγώ, σ’ αυτή μου την προσπάθεια, δεν αναζητώ απλά ψηφοφόρους, ψάχνω συνοδοιπόρους. Συνοδοιπόρους που θα συνδράμουν στην προσπάθειά μου να είμαι ουσιαστικός και χρήσιμος για τους συμπολίτες μου.

Ο Στέφανος Ξεκαλάκης είναι Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στο Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών.
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. με MSc στη Διακυβέρνηση & Δημόσιες Πολιτικές. Διετέλεσε Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και σήμερα είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.