Υπήρχε τελικά λόγος και μάλιστα στρατηγικής σημασίας που το C-130 βρισκόταν τόσες ημέρες «παρκαρισμένο» στο Ασουάν της Αιγύπτου και ο λόγος αυτός, δεν είναι βεβαίως ότι είχε υποστεί βλάβη ή ότι βρισκόταν καθηλωμένο. Γιατί όμως έως τώρα άφηναν τα μικρότερα μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας, τα C-27j, να πηγαινοέρχονταν και να μεταφέρουν από το Τζιμπουτί στο Ασουάν και από εκεί στην Ελλάδα ή την Ιορδανία όσους απεγκλώβιζαν; Ο λόγος ήταν ότι η Αθήνα ήθελε το C-130 για μια ειδική επιχείρηση που δεν ήταν άλλη από τον μαζικό απεγκλωβισμό ομογενών, αλλά και ξένων πολιτών.

Το Ασουάν, βλέπετε, απείχε μόνον 1 ώρα και 45 λεπτά πτήσης από την κύρια αεροπορική βάση του Χαρτούμ, τη βάση Γουάτσι Σέιτνα. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος περίμενε την κατάλληλη στιγμή ώστε να απογειώσει το C-130 και να βρεθεί στο εμπόλεμο Χαρτούμ προκειμένου να παραλάβει απευθείας όχι μόνον Έλληνες και ξένους πολίτες, αλλά και έξι σκυλιά που ανήκαν σε Έλληνες. Η όλη επιχείρηση είχε σχεδιαστεί προσεκτικά, ώστε να μην υπάρξουν απώλειες σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά  και με άλλες διπλωματικές αποστολές της ΕΕ και των Αμερικάνων.

Όταν δόθηκε στις 7.30 το πρωί η εντολή για απογείωση του C-130 και οι πιλότοι του πήραν τα σχέδια πτήσεως για το Σουδάν, στο μεταγωγικό αεροπλάνο επέβαιναν 10 ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες της Πολεμικής Αεροπορίας (μαζί με το πλήρωμα), 13 κομάντος των ειδικών επιχειρήσεων με εξελιγμένο οπλισμό έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε περίπτωση, δύο διπλωμάτες από το υπουργείο Εξωτερικών και γιατροί.

Το Τζιμπουτί για επιχείρηση απομάκρυνσης των ομογενών με το C-130 είχε αποκλειστεί, όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά επειδή υπήρχε  στο εκεί αεροδρόμιο συνωστισμός αεροπλάνων ξένων χωρών που απεγκλώβιζαν και αυτά πολίτες δικούς τους. Υπήρχε δηλαδή αεροπορική συμφόρηση και ουδείς γνώριζε πότε και ποια ώρα ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου του Τζιμπουτί θα έδινε το «ok» για την απογείωσή του αεροσκάφους. Ο χρόνος ήταν πολύτιμος κυρίως για τους ομογενείς μας

Όταν μετά από 135 λεπτά το C-130 προσγειωνόταν στην αεροπορική βάση Γουάτσι Σέιτνα, του Σουδάν, οι Έλληνες κομάντος δημιούργησαν αμέσως έναν κλοιό ασφαλείας γύρω από το αεροπλάνο, την ώρα που επιβιβάζονταν  οι 39 πολίτες (20 Έλληνες και 19 ξένοι). Η έκπληξη των μελών του πληρώματος ήταν τα έξι αγαπημένα σκυλιά που είχαν μαζί τους (σαν μέλη της οικογένειά τους- έλεγαν) αυτοί που είχαν απεγκλωβιστεί. Έτσι «φορτώθηκαν» και τα σκυλάκια συντροφιάς, τα οποία μάλιστα μέσα στο αεροσκάφος έτυχαν την φροντίδα των ανδρών της Αεροπορίας.

Στις 4.49 του απογεύματος της Πέμπτης, το C-130 εισερχόταν σε φιλικό χώρο, δηλαδή στο FIR Καΐρου. Από εκεί ξεκίνησε μια άλλη αποστολή ώστε να έρθει το μεταγωγικό με τους απεγκλωβισμένους επιβάτες με απευθείας πτήση στην Ελλάδα. Στις 9 το βράδυ είχε προγραμματιστεί η προσγείωσή του στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας…

***
Μητσοτάκης και σελέμπριτις

Ίσως να είναι μια «πρόβα» για το τι θα συμβεί με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Όχι, αυτή τη φορά υποψήφιοι, σελέμπριτις. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή εκείνο που έμαθα μετά βεβαιότητας είναι ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ που θα ανακοινωθεί σήμερα δεν θα υπάρχουν σελέμπριτις. Ρώτησα απευθείας το Μέγαρο Μαξίμου να μου δώσουν κάποια πληροφορία για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος και αυτά που μου είπαν σας τα μεταφέρω πάραυτα: 1. Επικεφαλής θα έχει άρωμα γυναίκας. 2. Δεν θα υπάρχουν σελέμπριτις αλλά «άτομα πρωταγωνιστές στη δουλειά, στο περιβάλλον και στην κοινωνία». Υπομονή σε λίγο θα ξέρουμε…

Δεν πρόκειται να εισέλθω σε ονοματολογία, αλλά θα πρέπει να  ξέρετε ότι με  τα ως τώρα δεδομένα, δύο υπουργοί της κυβέρνησης θα συμπεριληφθούν, σε εκλόγιμες θέσεις. Πρόκειται για τους Θεόδωρο Σκυλακάκη και ο Χρήστο Στυλιανίδη. Ο κ. Στυλιανίδης είναι πολύ πιθανό να καταλάβει μια από τις υποψηφιότητες από τον απόδημο ελληνισμό η οποία θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη τριάδα.

***
Τα καλά και τα κακά νέα από Διακομματική Επιτροπή

Πρώτα τα καλά νέα: Συνεδρίασε  χθες για πρώτη φορά η Διακομματική Επιτροπή για τις εκλογές και το κλίμα που επικράτησε ήταν καλό. Ούτε φωνές, ούτε επιθέσεις, ούτε «Γεωργούληδες, Δήμητρες κτλ.). Επίσης καλό νέο θα μπορεί να είναι και η πρώτη συμφωνία για τα διαδικαστικά ζητήματα των εκλογών που κατέληξε πριν η Διακομματική Επιτροπή.

Αφού υπενθυμίσω ότι η Επιτροπή αυτή συνεδρίασε υπό την υπηρεσιακή υπουργό κυρία Βλάχου, πάμε στα κακά νέα: Το ακανθώδες ζήτημα των Τηλεμαχιών θα παραπεμφθεί σε νέα συνεδρίαση του οργάνου που θα λάβει χώρα σήμερα ο πρωί  καθώς τόσο η ΝΔ όσο και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης συζητούν τη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ με τη συμμετοχή και των 6  αρχηγών ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει και σε δεύτερο ντιμπέιτ με τους κυρίους Μητσοτάκη και Τσίπρα. Συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων να ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, να ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα οι καταβολές των κρατικών και προεκλογικών χρηματοδοτήσεων στα κόμματα και να διασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση από όλα τα ΜΜΕ, έντυπα, ηλεκτρονικά και ραδιοτηλεοπτικά

***
Κόπηκε Μπογδάνος- Εμφιετζόγλου, υπό εξέταση το «Εάν»

Ήδη έχουμε τις πρώτες αποφάσεις από τον Άρειο Πάγο: 1.Κόπηκε  το κόμμα Εμφιετζόγλου- Μπογδάνου . Κρίθηκε ότι το όνομα «Πατριωτική Ένωση» ανήκει σε άλλον σχηματισμό και πως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον «Ήλιο της Βεργίνας» καθώς είναι εθνικό σύμβολο. Και κάτι ακόμα βρίσκεται υπό εξέταση το κόμμα «ΕΑΝ…» του  Κανελλόπουλου. Θα έχουμε εξελίξεις…

***
Ντόρα: Η πιο trendy γιαγιά του TikTok

Η Ντόρα Μπακογιάννη και τα… σσσοκολατάκια της ξαναχτυπούν! Αυτή τη φορά η βουλευτής Χανίων άνοιξε λογαριασμό στο TikTok και τα προσφέρει με τη γνωστή πλέον… προφορά της, στους ακολούθους της. «Γεια σας είμαι η Ντόρα η πιο trendy γιαγιά του TikTok όπως μου λένε και τα εγγόνια μου. Να ξεκινήσουμε μαζί, αλλά με μια παλιά συνταγή… Θέλεις ένα σσσσοκολατάκι;», αναφέρει χαρακτηριστικά στο βίντεο.

***
Δύο ξεχωριστές παρουσίες στον Ανδρουλάκη

Εκείνο που παρατήρησα στην ομιλία του Προέδρου του ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη στο Φόρουμ των Δελφών ήταν δύο ξεχωριστές παρουσίες. Η μία ήταν του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και η άλλη του Νίκου Παπανδρέου, αδελφού του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου,. Ο Νίκος περιμένει τον Νίκο Ανδρουλάκη να  παραιτηθεί από ευρωβουλευτής για να πάρει τη θέση του, ως πρώτος επιλαχών στο ευρωψηφοδέλτιο.

***
Το διαφορετικό ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ

Σιγά σιγά τα κόμματα ανακοινώνουν τα ψηφοδέλτια επικρατείας τους. Σειρά χτες είχε το ΚΚΕ το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ολοκληρωμένο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του. Επικεφαλής όπως είχε ανακοινωθεί τίθεται ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. Θυμίζω πως στις εκλογές του 2019, επικεφαλής ήταν η Αλέκα Παπαρήγα, για την οποία το ΚΚΕ έχει εδώ και μήνες ανακοινώσει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφια.

Στη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση τρεις γυναίκες η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου εκπρόσωπος Τύπου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, η Άννα Γρηγοριάδου, επιστήμονας Περιβαλλοντικών Μελετών από τη Γερμανία και η Ξηροτύρη Ασημίνα. πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ. Στη συνέχεια του ψηφοδελτίου βλέπουμε τον Γιώργο Στεφανάκη, πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού, τον Κώστα Τριανταφύλλου, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Κώστα Γιαννάκο πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πιο κάτω στην όγδοη θέση ο Γραμματέας της ΚΝΕ Θοδωρής Κωτσαντής και μετά ο Ρίζος Μαρούδας, αγρότης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, η Εμπρού Γιουσούφ, μια νέα γυναίκα από τη μουσουλμανική μειονότητα, ο Παναγιώτης Ρεντζελάς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο University College London από τη Μ. Βρετανία. Στις τέσσερις τελευταίες θέσεις ο Μάκης Παπαδόπουλος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Παναγιώτης Αλωπούδης εργαζόμενος σε νοσοκομείο από τη Γερμανία, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Διονύσης Τσακνής και ο Γιώργος Ρούσης καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο..

***
Επίτιμος διδάκτορας ο Χριστοδουλίδης

Σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς επρόκειτο να αναγορευθεί ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. Εν συνεχεία θα συμμετάσχει σε Οικονομικό Φόρουμ, στους Δελφούς, που διοργανώνεται στη βάση ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.