Η κατάσταση στο Σουδάν ενδέχεται να επιδεινωθεί ανά πάσα στιγμή και οι Αμερικανοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός των επομένων 24-48 ωρών, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί για τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στο Σουδάν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί απίθανη την αποκλιμάκωση της έντασης, παρότι ο σουδανικός στρατός συμφώνησε νωρίτερα να παραταθεί κατά 72 ώρες η ισχύουσα εκεχειρία, η οποία εκπνέει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε σήμερα ότι είναι λίγοι οι Αμερικανοί πολίτες που αναζητούν ακόμη τρόπους για να εγκαταλείψουν το Σουδάν.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης εκκένωσης δια θαλάσσης, ο ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ είπε: «Συνεργαζόμαστε στενά με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να καθορίσουμε τον αριθμό των Αμερικανών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Σουδάν. Επί του παρόντος, οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι ο αριθμός τους είναι σχετικά μικρός. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι τα δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν γρήγορα».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ