Έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές (η προθεσμία θα έληγε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης) παρατηρήθηκε συνωστισμός κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Αυτό που έχω προσέξει είναι ότι ήδη έχει ξεπεράσει κατά πολύ την αντίστοιχη τον περασμένων βουλευτικών εκλογών του 2019. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 45 συμμετοχές κομμάτων, συνασπισμών κομμάτων αλλά και μεμονωμένων υποψηφίων. Δηλαδή, με δυο λόγια, πολλοί θέλουν να μας κυβερνήσουν, ή να εισέλθουν στη Βουλή, αφού η απλή αναλογική μπορεί να επιφέρει ακυβερνησία, αλλά ευνοεί και τα μικρά κόμματα.
Και κάτι ακόμα, ας μην ξεχνάμε πως υπάρχει και η κρατική επιχορήγηση στα κόμματα που έχουν ξεπεράσει ένα ποσοστό ψήφων. Όπως πρώτοι είχατε διαβάσει από την Κυριακή, το κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου έχει ήδη καταθέσει το σχετικό φάκελο υποψηφιότητας, ενώ αναμένεται να υποβληθεί και από το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, στο οποίο φέρεται να έχει την ηγεσία ο απόστρατος ταξίαρχος και πρώην καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Δημήτρης Χατζηλιάδης.
***

Οι σελέμπριτις πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι βουλευτές

Τώρα που έχουν εμφανιστεί οι περισσότερες υποψηφιότητες στα κόμματα, εκείνο που πρόσεξα είναι ότι στις λίστες υπάρχει πληθώρα σελέμπριτις ή, για να ακριβολογώ, υποψήφιοι που τους μάθαμε από την τηλεόραση ή ακόμα και από τις… πίστες νυκτερινών κέντρων. «Είσαι σελέμπριτι, έλα να γίνεις βουλευτής», προφανώς θα λένε ορισμένα κόμματα. Χωρίς όμως να παίρνουν μαθήματα από τα σοβαρά και ποινικά «καμώματα», ενός άλλου σελέμπριτι, που έγινε και ευρωβουλευτής, του Αλέξη Γεωργούλη.
Έτσι στις λίστες υποψηφίων θα βρει κανείς ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικοσυνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές, αθλητές, ποδοσφαιριστές, δημοσιογράφους, μετεωρολόγους και τηλεπαρουσιαστές, ακόμα και μανεκέν που έχουν εγκαταλείψει την πασαρέλα για χάρη της πολιτικής. Όπως και συζύγους… μανεκέν. Για παράδειγμα ο Dj Rico, ή αλλιώς Βαγγέλης Σερίφης υποψήφιος του ΚΚΕ, σύζυγος της Κατερίνας Στικούδη, η οποία δεν χάνει την ευκαιρία να δηλώνει ότι ψηφίζει ΚΚΕ.  Βρίσκεις ακόμα διάσημα πρόσωπα που έχουν το δικό τους κοινό και πιθανώς αυτό το κοινό να συμμεριστεί και τις πολιτικές ιδέες τους. Τα κόμματα ελπίζουν ότι με την αναγνωσιμότητα που έχουν θα τους φέρουν ψήφους
Στην προηγούμενη Βουλή (αυτή που έκλεισε το Σάββατο) είχε πολλούς δημοσιογράφους- βουλευτές. Στην επερχόμενη Βουλή επίσης θα έχει αρκετούς δημοσιογράφους εάν καταφέρουν βεβαίως να εκλεγούν. Εκλέγονται εύκολα λόγω της αναγνωσιμότητάς τους (κυρίως όσοι από αυτούς έκαναν καριέρα σε εκπομπές στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο), αλλά η εξέλιξή τους στην πολιτική και στο κόμμα πολλές φορές δεν είναι αυτή που ήθελαν. Ελάχιστοι δημοσιογράφοι έχουν καταλάβει υπουργικούς θώκους. Ωστόσο στην μακρά πορεία των δημοσιογράφων πολιτικών, ένας μόνον έως τώρα έχει ξεχωρίσει και έγινε Πρωθυπουργός. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εκδότης του Κήρυκα Χανίων, ο οποίος είχε και δημοσιογραφική ταυτότητα.
Στο παρελθόν κατά τις προεκλογικές περιόδους αξιοποιούνται δημοσιογράφοι, κυρίως οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΑ ως εκπρόσωποι τύπου. Αλλά και αυτό το πολιτικό έθιμο (που το καθιέρωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής) έπαψε να ισχύει. Το κυβερνών κόμμα προτιμά να τοποθετήσει κυβερνητικό εκπρόσωπο στην προεκλογική περίοδο, ένα από τα στελέχη του, που όλο το διάστημα της κυβερνητικής θητείας είχε διαδραματίσει ρόλο στην προώθηση της επικοινωνίας της κυβέρνησης.
***

Τι γυρεύει ένας Ευρωπαίος επίτροπος στην προεκλογική περίοδο

Ονομάζεται Τιερί Μπρετόν, είναι Γάλλος και είναι Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς αρμόδιος για την αμυντική βιομηχανία, ο οποίος αποφάσισε να μας επισκεφθεί μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Μας είχε ξαναεπισκεφθεί τότε στη διάρκεια της πανδημίας και μας έδωσε τα εύσημα για τους εμβολιασμούς, είναι αυτός που έδωσε «κίτρινη κάρτα» στον Έλον Μασκ, λέγοντάς του να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, είναι ο Επίτροπος που εισηγήθηκε κοινό φορτιστή για όλα τα κινητά στην Ευρώπη, αλλά τώρα στην Αθήνα θα συζητήσει θέματα αμυντικής βιομηχανίας. Έτσι και αλλιώς, ουδείς σύμμαχος του ΝΑΤΟ έχει παράπονο από τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας (που ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ), αλλά τα σοβαρά προβλήματα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επρόκειτο να συναντηθεί μαζί του για να συζητήσουν αυτά τα θέματα.
***

Από τη μια μας επαινεί και από την άλλη μας απειλεί

Δείτε τι συμβαίνει με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην προεκλογική Τουρκία και με τον Ερντογάν (που ένιωσε μια αδιαθεσία και αποτραβήχτηκε για λίγο από τον προεκλογικό αγώνα…). Από τη μία βραβεύει και δίνει δημόσιους επαίνους στην Ελλάδα και στην ΕΜΑΚ, για τη συμβολή τους στη διάσωση σεισμοπαθών κατά τους φονικούς σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου στην Τουρκία και από την άλλη ξαναθυμάται την προκλητική (επιθετική) ρητορική κατά της χώρας μας για «Γαλάζια Πατρίδα» και τα… αμφισβητούμενα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος που τα… «κοκκινίζουν» σε προεκλογικούς χάρτες.
Η κίνηση αυτή του Τούρκου Προέδρου να επαινέσει και να βραβεύσει την χώρα μας (μέσω της ΕΜΑΚ), που οπωσδήποτε αποτελεί αναγνώριση της θετικής συμβολή της Ελλάδας στην καταστροφή που έπληξε την Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του ιδίου και κορυφαίων αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης με τις οποίες επαναφέρουν την προκλητική ρητορική κατά της χώρας μας, φτάνοντάς στο σημείο να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου.
***

Ο Κύπριος Πρόεδρος στη στέψη του Βασιλιά Καρόλου

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης θα παρίσταται στη επίσημη τελετή στέψης του Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Καρόλου Γ΄στις 6 Μαίου. Η Κύπρος, ως γνωστό, είναι μέλος της Κοινοπολιτείας και έχουν κληθεί στη στέψη σχεδόν όλοι οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας. Ο βασιλιάς Κάρολος έχει ζητήσει να υπάρχει στην τελετή ελληνορθόδοξη βυζαντινή μουσική, ως φόρος τιμής στον πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππο. Για την εκτέλεση της βυζαντινής μουσικής επιλέχθηκε το Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών, του οποίου δημιουργός είναι ο Αλέξανδρος Λίγκας: «Βρήκαμε έναν ψαλμό που ταιριάζει με την ακολουθία της στέψης», ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς να αποκαλύπτει ποιος ψαλμός επιλέχθηκε», ανέφερε ο κ. Λίγκας.
Πριν τη μετάβασή του στο Λονδίνο και ίσως την προσεχή εβδομάδα, ο Κύπριος Πρόεδρος θα έχει συνάντηση (και γεύμα) στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Στο γεύμα εργασίας θα συζητηθούν το Κυπριακό, θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και θέματα της διεθνούς και της ευρωπαϊκής ατζέντας, καθώς και οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών.
***

Όταν τα ελληνικά F-16 συνάντησαν τα βουλγαρικά MiG 29

Μια αερομαχία (dog fight) διαφορετική από τις άλλες, έλαβε χώρα χθες το πρωί. Διαφορετική από αυτές που είχαμε συνηθίσει (προ σεισμών) στο Αιγαίο με τα τουρκικά αεροσκάφη. Αυτή τη φορά τα ελληνικά μαχητικά (F-16 block30, block50 και block 52plus) πραγματοποιούν εναέριες μάχες με βουλγαρικά Mig 29 (ρωσικής κατασκευής) πάνω από τους ουρανούς της Βουλγαρίας. Πρόκειται για άσκηση με την ονομασία «Θράκιαν Σταρ», στην οποία οι Έλληνες πιλότοι πετούν φτερό με φτερό με Βούλγαρους συναδέλφους τους.
***

Τι συμβαίνει με το C-130 που στείλαμε στο Ασουάν

Υπήρξαν διάφορες φήμες (περί βλάβης ή περί ακινησίας του C-130) βλέποντας τα μεταγωγικά C-27j να πηγαινοέρχονται από το Ασουάν της Αιγύπτου και από το Τζιμπουτί και να απομακρύνουν πολίτες (Έλληνες και ξένους) που είχαν εγκλωβιστεί στην εμφύλια μάχη στο Σουδάν, ενώ το μεγάλο μεταγωγικό C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας παραμένει τόσες ημέρες σταθερά στο αεροδρόμιο του Ασουάν. Τι ακριβώς συμβαίνει: «Ούτε βλάβη, ούτε ακινησία», μου λένε οι Έλληνες επιτελείς, απλώς το C-130 παραμένει εκεί για μια δεύτερη αποστολή, σε περίπτωση που κατορθώσουν τα σωστικά συνεργεία να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των ομογενών βόρεια του Χαρτούμ ώστε να τους παραλάβει και να τους μεταφέρει στην πατρίδα.
***

Είναι 38 ετών και θεωρείται ως ο γηραιότερος υποψήφιος στη Μυτιλήνη

Στη Μυτιλήνη βρίσκεται ο Γραμματέας του ΚΚΕ σήμερα Πέμπτη για να μιλήσει το βράδυ στην πλατεία Σαπφούς. Η είδηση βέβαια δεν είναι αυτή, αλλά το ότι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην εκλογική περιφέρεια της Λέσβου, αν δεν είναι το πιο νεανικό ψηφοδέλτιο πανελλαδικά, είναι σίγουρα από τα πιο νεανικά με μέσο όρο ηλικίας τα 34 έτη. Ο νεότερος υποψήφιος είναι 30 ετών και ο «γηραιότερος» 38!
Βέβαια από το νησί της Λέσβου προέρχεται και η Μαρία Κομνηνάκα, η νεότερη βουλευτής του ΚΚΕ, μόλις 35 χρονών, η οποία παρά το νεαρό της ηλικίας της αποδείχθηκε ακούραστη και μαχητική και στα έδρανα της Βουλής και έξω απ’ αυτή. Υποψήφιος είναι και ο Γιάννης Ζαφειρίου, 38 ετών, ο σημερινός πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου. Η υποψηφιότητα που έχει κάνει αίσθηση στη Δυτική Λέσβο, είναι αυτή του Σταύρου Μαντατή, νέου αγρότη 32 χρονών, από το όμορφο χωριό της Ανεμώτιας. Πτυχιούχος ανθρωπιστικών επιστημών, ο Σταύρος είναι πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου του χωριού του. Υποψήφια είναι και η Νίκη Τσιριγώτη, 35 χρονών, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, γνωστή από βίντεο στο διαδίκτυο όπου μπαίνει μπροστά για να αποκρούσει τις ρατσιστικές κραυγές, όταν στο λιμανάκι της Θερμής προσέγγισε βάρκα με πρόσφυγες. Το ψηφοδέλτιο συμπληρώνει ο υποψήφιος από τη Λήμνο, Σπύρος Πλάτζος 30 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος και μουσικός!