Με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, τα ρεκόρ επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο. Την Κυριακή καταγράφηκαν 15.000 επισκέψεις, χθες τη Δευτέρα, οι επισκέψεις ανήλθαν στις 16.000. Πέρυσι, τέτοια εποχή η επισκεψιμότητα ήταν περίπου κατά μέσο ότι 10.000 την ημέρα. Οι περισσότεροι που επισκέπτονται την Ακρόπολη είναι πλέον τουρίστες. Αλλά εκείνο που την κάνει διαφορετική από τις άλλες φορές, είναι ο τρόπος που υποδέχεται ο Ιερός Βράχος τα άτομα με ειδικές ανάγκες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν ποτέ να ανέβουν και να ξεναγηθούν στην Ακρόπολη: Ο ανελκυστήρας πλαγιάς που τοποθετήθηκε από πέρυσι κάνει την ανάβαση πιο εύκολη για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τούτη την περίοδο αρχίζουν και τα έργα «θωράκισης» της Ακρόπολης. Δεν είναι μόνον ότι στα σημεία των εισόδων μπαίνουν πλέον πόρτες ηλεκτρικές, αλλά είναι και οι νέες κάμερες ασφαλείας που τοποθετούνται παντού. Σε κάθε σημείο ώστε να αποφεύγονται «περιπέτειες».

***
Ο απεγκλωβισμός και ο εφιάλτης των Ελλήνων που έμειναν στο Σουδάν

Την ώρα που το μεταγωγικό αεροπλάνο C-27j της Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί, γύρω στις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας στο Τζιμπουτί για να παραλάβει όσους από τους 27 ομογενείς απεγκλωβίστηκαν και ήθελαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, το δράμα των Ελλήνων που παρέμειναν στο Σουδάν δεν λέει να τελειώσει. Όσοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φύγουν, ζουν εφιαλτικές στιγμές, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να μην δείχνουν διάθεση υποχώρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, ρουκέτα χτύπησε σήμερα το πρωί το σπίτι ελληνικής οικογένειας στο Χαρτούμ, προκαλώντας – ευτυχώς – μόνο υλικές ζημιές.

Το μεταγωγικό μόλις παραλάβει από το Τζιμπουτί θα επιστέψει στο Ασουάν για ανεφοδιασμό και εν συνεχεία πτήση προς Αθήνα, την ώρα που στο υπουργείο Εξωτερικών γινόταν σύσκεψη διαχείρισης κρίσεως για τον απεγκλωβισμό και άλλων ομογενών (και των οικογενειών τους) που δεν κατάφεραν να φύγουν από το Σουδάν. Η Αθήνα βρίσκεται σε επαφή με την Ιταλία, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό Ελλήνων, ενώ ενδιαφέρον για να βοηθήσουν εξέφρασαν και οι Γερμανοί..

***
Πώς θα αρχίζουν τώρα οι ομιλίες Μητσοτάκη

Υπήρξαν ορισμένες καινοτομίες στην χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αιγάλεω τις οποίες ευθύς αμέσως σας μεταφέρω.: Πρώτα απ΄όλα όσοι είχατε προσέξει δεν υπήρχε παρουσίαση- πρόλογος από εκπροσώπους της Νομαρχιακής όπως έως τώρα συνήθιζε. Αλλά διαβάστηκε από τα μεγάφωνα ένα προεκλογικό κείμενο, ακολουθούσε μουσική και εν συνεχεία εμφανίστηκε χειροκροτούμενος ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε το κείμενο με συνθήματα της παρουσίασης να το διαβάζει γυναίκα και τελικά επέλεξαν γυναίκα ηθοποιό. Όλα αυτό το σκηνικό μου θυμίζει βεβαίως τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου με την παρουσίασή του Προέδρου που έκανε γυναίκα (όχι όμως ηθοποιός αλλά δημοσιογράφος) και ακολουθούσε η μουσική κάποτε με το θρυλικό «Κάρμινα Μπουράνα» του Καρλ Ορφ και κάποτε με το «Καλημέρα Ήλιε» του Μάνου Λοϊζου.

Υπήρξε όμως και μια άλλη σύμπτωση αν μπορώ έτσι να την χαρακτηρίσω. Στο Αιγάλεω, το 2003 έκανε ο Μητσοτάκης την πρώτη του προεκλογική ομιλία ως υποψήφιος βουλευτής στην τότε Β Εκλογική Περιφέρεια. Το ημερολόγιο έγραφε Απρίλιος του 2003. Στο Αιγάλεω (Δυτικό Τομέα) είναι μία από τις εκλογικές περιφέρειες που επέλεξε υποψηφιότητα.

***
Το πρώτο προεκλογικό σποτάκι της ΝΔ

Με κεντρικό μήνυμα «Ψηφίζουμε και αποφασίζουμε… Γυρίζουμε πίσω ή προχωράμε μπροστά», ή ακόμα «κάναμε και λάθη», η ΝΔ ανάρτησε στα Social media το πρώτο της προεκλογικό σποτ για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο βίντεο κάνει έναν μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου και μιλάει για τις «αλλεπάλληλες κρίσεις που ζήσαμε», εστιάζοντας σε Έβρο, πανδημία, Τουρκία και ακρίβεια, ενώ αναγνωρίζει και λάθη. Όπως αναφέρει προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν να στηρίξει τους πολίτες αλλά και να κρατήσει ασφαλή την πατρίδα.

***
Ο Τσίπρας, τα Χανιά και το ντιμπέιτ

Στα Χανιά θα βρεθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια πόλη όπου αναμένεται να τον υποδεχθούν οι Παύλος Πολάκης και Γιώργος Σταθάκης, αρχίζοντας έτσι την προεκλογική του εκστρατεία σε μεγάλες πόλεις. Το στοίχημα για τον Τσίπρα στα Χανιά είναι μεγάλο αφού η επιδίωξή  του είναι να έχει την πρωτιά στην πόλη αυτή. Προηγουμένως θα κάνει ένα πέρασμα από το Happy Day της Σταματίνας Τσιμτσιλή για μια άλλου είδους συνέντευξη, αφού οι παρουσίες πολιτικών σε πρωϊνάδικα έχουν εισέλθει πλέον κανονικά στον προεκλογικό αγώνα. Πάντως, αυτό μου λένε από την Κουμουνδούρου, είναι ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει αντίρρηση για ντιμπέϊτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά έως την τελευταία στιγμή θα ζητεί και τηλεμαχία με τον κ. Μητσοτάκη.

***
Ο Καραμανλής και οι λεπτές ισορροπίες

Με την προκήρυξη των εκλογών και το γενικό φορτσάρισμα όλων έως τον (πρώτο) τερματισμό στις κάλπες της 21ης Μαΐου, διάφορες διαδικασίες ενεργοποιούνται και εσωκομματικά δράματα εκτυλίσσονται, περισσότερο ή λιγότερο φανερά. Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, κάποιες από αυτές έχουν να κάνουν με τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στους προκατόχους του Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Ως προς τον δεύτερο, τα πράγματα είναι μάλλον πιο απλά, αφού και υποψήφιος θα είναι και τον Μητσοτάκη υποδέχθηκε και συνόδευσε στην περιοδεία του στην Καλαμάτα την Παρασκευή, τρώγοντας μάλιστα μαζί «γουρνοπούλα», όπως την λένε στην Καλαμάτα..

Το θέμα με τον Καραμανλή, όμως, μου λένε έχει γίνει λίγο σίριαλ. Λέγεται λοιπόν ότι έπειτα από τη δήλωση αποχώρησής του ο πρώην πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει, μάλιστα, σε ειδική εκδήλωση στις 9 Μαΐου για την επέτειο της υπογραφής της συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ (μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση). Ορισμένοι ωστόσο επιμένουν ότι ο Καραμανλής θα είναι παρών και στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Το πόσο πιθανό είναι αυτό θα δείξει.

***
Μνημόσυνο Καραμανλή με απουσίες…

Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του ιδρυτή της ΝΔ, και το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στη μνήμη του.Η τελετή έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο, εξ ου και δεν παρέστη ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Απουσίαζαν, όμως, τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό), όπως και ο πρώην υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής (που βρίσκεται στις Σέρρες στον προεκλογικό του αγώνα). Παρέστησαν όμως οι κκ. Προκόπης Παυλόπουλος, Πέτρος Μολυβιάτης και Αχιλλέας Καραμανλής.

***
Τα ελληνικά Rafale στο «Ηνίοχο»

Όσοι βρέθηκαν χθες στην περιοχή της Ανδραβίδας σίγουρα πρόσεξαν στον ουρανό της τον συνωστισμό πολεμικών αεροσκαφών. Ήταν η πρώτη ημέρα της πολυεθνικής άσκησης «Ηνίοχος». Σίγουρα επίσης θα πρόσεξαν την προσγείωση στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας και των τεσσάρων Rafale, της Πολεμικής Αεροπορίας, με ενισχυμένα καύσιμα στις φτερά τους, που θα λάβουν μέρος για πρώτη φορά σε πολυεθνικής αεροπορική άσκηση. Πάντως να ξέρετε ότι τα βλέμματα των πιλότων της μαχητικών αεροσκαφών (Γάλλων, Ιταλών, Αμερικανών, Ισπανών) είναι «καρφωμένα» στα τέσσερα Σουχόϊ της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας και πώς θα αντιδράσουν στις περίπλοκες αποστολές που θα τους έχουν ανατεθεί. Πώς αυτά τα ρωσικής κατασκευής αεροπλάνα μπορεί να συνεργαστούν με F-16, με Tornado, ή με F-18 και με Rafale, πώς αντιδρούν σε συνθήκες αερομαχίας και σε εντοπισμό στόχων.

***

«Σουχόι» θα πετάξουν πάνω από την Ακρόπολη

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η άσκηση «Ηνίοχος» (που άρχισε χθες έως τις 5 Μαΐου) διεξάγεται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών (έως την εσχατιά του Αιγαίου δηλαδή) και ότι τα αεροσκάφη που μετέχουν στο τέλος της άσκησης, δηλαδή στις 5 Μαΐου, θα κάνουν μια τιμητική διέλευση πάνω από την Ακρόπολη. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, ίσως δούμε για πρώτη φορά «Σουχόϊ» να πετούν φτερό με φτερό με τα δικά μας Rafale και τα Σαουδαραβικά F-15 πάνω από την Ακρόπολη.

***
Έρχεται και το 14ο Rafale

Στις 28 Απριλίου αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, στην 110 Πτέρυγα Μάχης και το 14ο Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας, ενισχύοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές ικανότητες της Αεροπορίας. Τα Rafale έχουν ενταχθεί πλήρως στα προγράμματα εκπαίδευσης και πτήσεως της Αεροπορίας, μετέχουν σε ασκήσεις και είναι έτοιμα να εκτελέσουν κάθε αποστολή τους ανατεθεί. Παράλληλα η Αεροπορία ενισχύεται κάθε μήνα και με αναβαθμισμένα F-16 σε Viper. Οι «οχιές» άρχισαν να αυξάνονται και να πληθύνονται, δίνοντας υπεροχή στο Αιγαίο.

***
Η Νατάσσα Μποφίλιου, η Πρωτομαγιά και το ΚΚΕ

Μπορεί να είμαστε και επίσημα πλέον σε προεκλογική περίοδο, αλλά για το ΚΚΕ υπάρχουν ορισμένες “σταθερές”. Και αν για πολλούς η φετινή Πρωτομαγιά, που είναι την ερχόμενη Δευτέρα, σηματοδοτεί το επόμενο τριήμερο μετά το Πάσχα, το κόμμα έχει άλλα… σχέδια. Εκτός από την καθιερωμένη συγκέντρωση των συνδικάτων την ίδια μέρα, ετοιμάζει και μια μεγάλη εκδήλωση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, την Κυριακή, παραμονή Πρωτομαγιάς.

Για όσους δεν το γνωρίζουν ή δεν το θυμούνται, πρόκειται για τον χώρο όπου την 1η Μαΐου 1944, οι ναζί κατακτητές εκτέλεσαν 200 κομμουνιστές αντιστασιακούς, που κρατούνταν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Την ιστορία τους έκανε γνωστή και στις νεότερες γενιές η πολύ ωραία ταινία του Παντελή Βούλγαρη, “Το τελευταίο σημείωμα”, που κυκλοφόρησε το 2017.

Εκεί, λοιπόν, την Κυριακή θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας και θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με τους Ρίτα Αντωνοπούλου, Βιολέτα Ίκαρη, Γιώργος Μεράντζας, Μανώλης Μητσιάς, Αναστασία Μουτσάτσου, Γιάννης Μπέζος, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης, Απόστολος Ρίζος, Μάκης Σεβίλογλου, Διονύσης Τσακνής, Κώστας Τριανταφυλλίδης. Η ενορχήστρωση και καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Γιάννη Παπαζαχαριάκη. Διαβάζω επίσης ότι στον ίδιο χώρο, νωρίτερα θα έχει στηθεί ένα μικρό φεστιβάλ για τα παιδιά όλων των ηλικιών.