Λίγες μέρες μετά την αποφυλάκισή της με βραχιολάκι για το σκάνδαλο Qatargate η Εύα Καϊλή βρίσκεται στο στόχαστρο νέας έρευνας. Σύμφωνα με έγγραφα που εξασφάλισε το Politico μια ξεχωριστή έρευνα βάζει στο στόχαστρο την Ελληνίδα ευρωβουλευτή αυτή τη φορά για ύποπτες πληρωμές -από το 2014 έως το 2020- που αφορούν τέσσερις πρώην βοηθούς της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η έρευνα επικεντρώνεται στις εξής πιθανές αξιόποινες πράξεις: αν παραπλάνησε το Κοινοβούλιο σχετικά με την τοποθεσία και τις εργασιακές δραστηριότητες των βοηθών της, αν πήρε μερίδιο από τις αποζημιώσεις τους για «εικονικά» επαγγελματικά ταξίδια που φέρεται να διοργάνωσε και αν πήρε επίσης μίζες από μέρος των μισθών τους.

Όπως αναφέρει το Politico αυτά αναφέρονται σε επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) προς την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα. Μέρος της έρευνας είναι και η Μαρία Σπυράκη καθώς οι «ερευνητές την κατηγορούν ότι παραπλάνησε το θεσμικό όργανο σχετικά με τις δραστηριότητες των βοηθών της και ότι τους έλεγε να καταθέσουν δαπάνες για εικονικλα επαγγελματικά ταξίδια. Ωστόσο, τα έγγραφα δεν ισχυρίζονται ότι η Σπυράκη πήρε μίζες από μισθούς ή ψευδείς επιστροφές χρημάτων» αναφέρει το περιοδικό.

Σύμφωνα με την έρευνα η Καϊλή οφείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «περίπου 100.000 ευρώ», αναφέρει άτομο που γνωρίζει την υπόθεση. Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου θα συζητήσουν την υπόθεση της Καϊλή, κεκλεισμένων των θυρών, σήμερα Τρίτη 25/4.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, πάντως, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο για το άρθρο του Politico. Η Εύα Καϊλή, μέσω του δικηγόρου της, φέρεται να έχει υποσχεθεί ότι θα αποπληρώσει οποιαδήποτε ενδεχόμενη οφειλή και θα συμμορφωθεί με οποιεσδήποτε συστάσεις. Η Μαρία Σπυράκη από την πλευρά της, τόνισε στο Politico ότι η υπόθεσή της δεν έχει καμία σχέση με αυτή της Καϊλή και επεσήμανε ότι δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για μίζες.

Μίζες

Ο Ευρωπαίος εισαγγελέας δημοσιοποίησε την έρευνα για την απάτη στις 15 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη του Καϊλή στις Βρυξέλλες σε σχέση με την Qatargate. Στην ανακοίνωση κατονομάζονταν τόσο ο Καϊλή όσο και η Σπυράκη. Τα έγγραφα κατονομάζουν επίσης τέσσερις πρώην υπαλλήλους της Καϊλή και δύο πρώην βοηθούς της Σπυράκη ως δυνητικά συμμετέχοντες στα διάφορα κυκλώματα.

Σύμφωνα με την επιστολή που είδε το Politico, η έρευνα του EPPO εξετάζει τις δύο γυναίκες για παρατυπίες σχετικά με τη «φυσική παρουσία των βοηθών τους στον τόπο εργασίας» και «σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το χρόνο εργασίας». Εξετάζονται επίσης «πλαστές αποστολές, υποβολή πλαστών δικαιολογητικών και αδικαιολόγητες αιτήσεις επιστροφής εξόδων αποστολών από τους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς κατόπιν αιτήματος της κ.Καϊλή και της κ. Σπυράκη».