Σε Λονδίνο, Σιγκαπούρη και Ντουμπάι θα εκτεθεί η πιο πολύτιμη ιδιωτική συλλογή κοσμημάτων στον κόσμο, πριν πωληθεί σε δημοπρασία για φιλανθρωπικό σκοπό. Τα κοσμήματα αναμένεται να συγκεντρώσουν ποσό ρεκόρ, 120 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών.

Η δισεκατομμυριούχος συλλέκτρια έργων τέχνης από την Αυστρία Χάιντι Χόρτεν έχει στη συλλογή της περισσότερα από 700 κοσμήματα που θα περιοδεύσουν σε Νέα Υόρκη, Ταϊπέι και Λονδίνο, ενόψει της δημοπρασίας που θα γίνει τον Μάιο στον οίκο Christie’s στη Γενεύη και διαδικτυακά. Κορυφαίες δημιουργίες της συλλογής εκτίθενται δημόσια στην αίθουσα δημοπρασιών του οίκου St. James στο κεντρικό Λονδίνο έως την Τετάρτη.

Η συλλογή περιλαμβάνει δαχτυλίδι Cartier από λευκόχρυσο και διαμάντι με το Sunrise Ruby, τον πιο πολύτιμο μη διαμαντένιο πολύτιμο λίθο στον κόσμο, το οποίο η Χόρτεν αγόρασε για 30,4 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία πριν από οκτώ χρόνια. Το σπάνιο ρουμπίνι της Μιανμάρ «αίμα περιστεριού» 25,59 καρατίων περιγράφεται από το Ελβετικό Γεμολογικό Ινστιτούτο ως «μοναδικός θησαυρός της φύσης» και αναμένεται να πουληθεί έναντι 15-20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στα εντυπωσιακά κοσμήματα της συλλογής περιλαμβάνονται το σκαλιστό σμαραγδένιο κολιέ Great Moghul από τον Harry Winston 362 καρατίων, παραλληλόγραμμο διαμαντένιο δαχτυλίδι 47 καρατίων και ένα κομψό κίτρινο διαμαντένιο βραχιόλι από τον Tiffany & Co και δημιουργίες Bulgari που εμφανίζονται πρώτη φορά σε δημοπρασία.

Η Χόρτεν -η οποία κληρονόμησε περίπου 2,7 δισεκατομμύρια αγγλικές λίρες όταν ο σύζυγός της, ο μεγιστάνας του πολυκαταστήματος Χέλμουτ Χόρτεν, πέθανε το 1987. Η Χάιντι Χόρτεν πέθανε τον Ιούνιο του 2022 χωρίς άμεσους κληρονόμους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ