Σήμερα θα αρχίσω με ένα εξαιρετικό άρθρο της Libération και της Ιταλίδας συγγραφέως Αντρέα Μαρκολόγκο. Το άρθρο, που δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία του Φεστιβάλ Βιβλίου του Παρισιού αποτελεί γροθιά για όλες αυτές τις χώρες που κατέχουν κλεμμένα από τον Παρθενώνα: Συγκεκριμένα η Μαρκολόγκο αναφέρει: «Το Παρίσι, η Κοπεγχάγη, το Βίρτσμπουργκ, η Καρλσρούη, και ιδιαίτερα το Λονδίνο, είναι οι πόλεις όπου στενάζουν ακόμα και σήμερα τα κλεμμένα από την Ελλάδα θραύσματα του Παρθενώνα». Η Μαρκολόγκο κάνει ειδική μνεία στην πρόσφατη απόφαση του Βατικανού να επιστρέψει στην Ελλάδα τρεις μαρμάρινες κεφαλές, αλλά και στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Υπενθυμίζοντας το «προφητικό» ποίημα του Λόρδου Βύρωνα, «Η κατάρα της Αθηνάς», η συγγραφέας σημειώνει ότι ορισμένες χώρες αποφάσισαν τελικά να αντιδράσουν, όπως η Ιταλία, που επέστρεψε μέρος της ανατολικής ζωφόρου στο Μουσείο της Ακρόπολης, που μέχρι το 2022 φυλασσόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Παλέρμο, όπου είχε μεταφερθεί στις αρχές του 19ου αιώνα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Σημειώνει ότι στο Λούβρο εκτίθενται ακόμη μια μετόπη και ένα θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα, που είχε μεταφέρει στη Γαλλία ο κόμης Σουασέλ- Γκουφιέ, πρέσβης στην Οθωμανική Υψηλή Πύλη επί Ναπολεόντειας Αυτοκρατορίας. Και αφού αναφέρεται στην παρακράτηση των κλεμμένων από τον Έλγιν γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο και την άρνηση των Εγγλέζων να τα επιστρέψουν καταλήγει: «Όλη η Ευρώπη, όλοι μας, κλέψαμε κάτι από την Ελλάδα: είτε ήταν οι ιδέες της, από τις οποίες σφυρηλατήσαμε τις δυτικές μας ρίζες, είτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δεν έχει σημασία. Κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να πληρώνουμε το χρέος μας στην Αθηνά»

***
Η «γουρνοπούλα» των Μητσοτάκη- Σαμαρά

Ήθελαν και οι δυο να δοκιμάσουν την ξακουστή «γουρνοπούλα» (όπως οι ντόπιοι την προφέρουν») της Καλαμάτας και τους βολβούς. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός πολύ συχνά ρωτούσε τους Καλαματιανούς για αυτήν την γουρουνόπουλα. Έτσι Μητσοτάκης και Σαμαράς επέλεξαν το Καφέ Ουζερί «Θίασος», στην οδό Υπαπαντή, στο ιστορικό κέντρο τη Καλαμάτας για να γευτούν τις τοπικές συνταγές. Στο τραπέζι υπήρχε ψωμί το οποίο φαίνεται πως δεν το άγγιξαν και εμφιαλωμένο παγωμένο νερό. Το κλίμα, απ΄ότι έμαθα ήταν πολύ καλό και συζήτησαν τα πάντα με κύριο θέμα την οικονομία, και τις εκλογές ιδιαίτερα εκείνες της περιφέρειας. Να σημειώσω ότι ο πρωθυπουργός πραγματοποιούσε περιοδεία στην Πελοπόννησο, με τελικό προορισμό τη Μεσσηνία και την Καλαμάτα, στην κεντρική πλατεία της οποίας έχει προγραμματίσει συνάντηση με τους πολίτες της πόλης.

***
Το καφεδάκι Τσίπρα στο Βερολίνο

Την ώρα που οι Μητσοτάκης και Σαμαράς τιμούσαν την καλαματιανή «γουρνοπούλα», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απολάμβανε τον καφέ του στο ηλιόλουστο Βερολίνο. Αμέσως μετά αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη όπου αναμένεται να περιοδεύσει σήμερα. Συγκεκριμένα θα επισκεφθεί τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής και τη Θέρμη Θεσσαλονίκης, καθώς επέλεξε την Κεντρική Μακεδονία ως την αφετηρία της επίσημης εκκίνησης της προεκλογικής περιόδου.

***
Τι γυρεύει ένας ισραηλινός στην Αθήνα σε προεκλογική περίοδο

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ που έρχεται στη Αθήνα για επίσημη επίσκεψη με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην χώρα μας έχει μια ιστορία η οποία έχει να κάνει με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου. Ο υπουργός ζήτησε κάποια στιγμή από τον Πρωθυπουργό και εν μέσω διαδηλώσεων να μπει προσωρινά στον πάγο η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος Δικαιοσύνης. Ο Νετανιάχου θύμωσε και τον καρατόμησε. Αλλά σε 15 ημέρες το μετάνιωσε και ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει στη θέση του τον υπουργό , ανακαλώντας την απόφαση για την αποπομπή του, η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις. Και ξέρετε με ποια δικαιολογία έγινε η ανάκληση; «Παρά τις διαφωνίες τους είναι συνετό να συνεχίσουν να συνεργάζονται για το καλό της χώρας». Ο ισραηλινός έρχεται στην Αθήνα και ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν είναι τα εξοπλιστικά. Ας μην ξεχνάμε ότι τελευταίως εγκρίθηκε η προμήθεια από το Ισραήλ οπλικών συστημάτων SPIKE- NLOS.

***
Οκτώ χρόνια σε ηλεκτρική καρέκλα

Εξομολόγηση Σταϊκούρα: «Συμπλήρωσα οκτώ χρονιά στο υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει άλλος Ευρωπαίος με τόσα χρόνια, ο μέσος όρος είναι ένα έτος και ένας μήνας. Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο υπουργείο με μία ηλεκτρική καρέκλα. Το κριτήριο για να ψηφιστώ ο καλύτερος υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης ήταν ότι από κοινού, κοινωνία και πολιτεία, ανταπεξήλθαμε σε πρωτόγνωρες κρίσεις. Μία άσχημη περίοδος ήταν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πολλές φορές κοιμηθήκαμε στο υπουργείο. Ήταν σκληρό, ψυχοφθόρο και δύσκολο για μένα και την οικογένεια μου, όταν ακούγαμε ακραία συνθήματα που αφορούσαν εμάς άλλα και τις οικογένειες μας», είπε ο κ. Σταϊκούρας

***

Η πρώτη προεκλογική ομιλία Μητσοτάκη

Μαθαίνω ότι η πρώτη προεκλογική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά, το βράδυ του Σαββάτου θα είναι περισσότερο συναισθηματική. Μια ομιλία στην πατρίδα του, δίπλα στον τάφο του πατέρα και της μητέρας του. Βεβαίως θα εξαπολύσει και επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα θέτοντας το γνωστά διλήμματα.

***
Με γυαλισμένες πινακίδες η θυροκόλληση

Όσοι πέρασαν χθες από την Βουλή σίγουρα θα είδαν να γυαλίζονται οι πινακίδες, στις οποίες σήμερα θα θυροκολληθεί το διάταγμα διάλυσης της Βουλής. Όλα είναι έτοιμα για τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου με πολλούς βουλευτές να αναρωτιόνται εάν θα είναι και πάλι βουλευτές με το σύστημα της απλής αναλογικής. Προηγουμένως ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 11:00 με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να εισηγηθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη εκλογών στις 21 Μαΐου. Μετά τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβεί σε δήλωση. Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, το οποίο το βράδυ του Σαββάτου αναμένεται να θυροκολληθεί στο περιστύλιο. Με τη θυροκόλλησή του, ξεκινά αμέσως η προεκλογική περίοδος.

***
Ο παππούς του Δημήτρη Κουτσούμπα

Ξανά στη Φθιώτιδα θα βρεθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πώς γίνεται αλλιώς, αφού είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στο νομό. Αυτή τη φορά την τιμητική τους θα έχουν τα χωριά του Δομοκού, η Ομβριακή και οι Βελεσσιώτες, που είναι και ο τόπος καταγωγής των γονιών του. Πέραν των καθιερωμένων περιοδειών και ομιλιών θα παραστεί και στην επιμνημόσυνη δέηση που θα πραγματοποιηθεί στις Βελεσσιώτες για τους εκτελεσμένους, από τους Γερμανούς, αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης τον Απρίλη του 1944 στο Χρισσό Φωκίδας. Η παρουσία του επιβάλλεται αφού ανάμεσα στους εκτελεσθέντες ήταν και ο παππούς του Δημήτρης Κουτσούμπας, που ήταν παππάς και δάσκαλος του χωριού και ο αδερφός του πατέρα του, θείος του, Κωνσταντίνος Κουτσούμπας, μέλη του ΕΑΜ και οι δύο. Μαθαίνω ότι την επιμνημόσυνη δέηση θα τελέσει ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών.

***
Οι πρωταθλητές μας γίνονται αξιωματικοί

Είκοσι νέους αξιωματικούς αποκτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίο δεν είχαν την ανάγκη ούτε να περάσουν πανελλαδικές εξετάσεις, ούτε βεβαίως να αποφοιτήσουν από τις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Ή μάλλον για να ακριβολογώ έδωσαν και πέτυχαν τις δυσκολότερες εξετάσεις, στον στίβο όμως και στις πισίνες, κάνοντας υπερήφανους όλους τους Έλληνες και τον εθνικό ύμνο να ακούγεται στα πέρατα της γης. Όταν ο Μίλτος Τεντόγλου πέταξε στα 8.41 μέτρα στο μήκος, όταν η Εθνική Πόλο Ανδρών με μια μαγική εμφάνιση τερμάτισε τρίτη στον κόσμο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, και η Άννα Κορακάκη έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης στην σκοποβολή, όπως και η Κατερίνα Στεφανίδη ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ καθώς και άλλοι αθλητές που κατάφεραν και ανέβηκαν σε βάθρο, είτε σε ολυμπιακούς είτε σε διεθνείς αγώνες, ήταν χρέος της πολιτείας να τους τιμήσει απονέμοντάς τους τον βαθμό του ανθυπολοχαγού, ανθυποσμηναγού και σημαιοφόρου των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα έχουν όλα τα προνόμια του αξιωματικού, δηλαδή μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη. Και ποιος ξέρει ίσως τους δούμε, κάποια στιγμή και… στρατηγούς.