«Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μακράς πνοής. Ο κ. Μητσοτάκης κινδυνολογεί και λέει ψέματα. Κινδυνολογούν όσοι αισθάνονται να έρχεται η ήττα» ανέφερε από τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των περιοδειών του για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, την ώρα που η χώρα έμπαινε και επίσημα σε προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με πολίτες, καταστηματάρχες, εργαζόμενους, συνταξιούχους και νέους για τα προβλήματα της καθημερινότητας και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ενώ απηύθυνε σύντομη ομιλία στους συγκεντρωμένους πολίτες. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα εξής:

«Η 21η του Μάη θα είναι μια λαμπρή μέρα»

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία λέγοντας ότι “δεν πειράζει που σήμερα είναι μια βροχερή και μουντή μέρα, η 21η του Μάη θα είναι μια λαμπρή μέρα, θα είναι μια ηλιόλουστη μέρα για την πατρίδα μας. Γιατί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν αντέχει άλλο αυτή την πορεία της χώρας, αυτή την κατάντια της χώρας και οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο την απαξίωση και την εξαπάτηση”.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για εξαπάτηση της μεσαίας τάξης, των εργαζόμενων και των συνταξιούχων και για στοχοποίηση των νέων ανθρώπων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. “Πριν τέσσερα χρόνια ο κ. Μητσοτάκης έταξε στη μεσαία τάξη, στους εργαζόμενους, στους νέους ανθρώπους μια καλύτερη ζωή και εξαπάτησε τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία Τάξη και στοχοποίησε τους νέους και τους εργαζόμενους” ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης “έταξε καλύτερους μισθούς και εισοδήματα, καλύτερες δουλειές, καλύτερες συντάξεις. Και τι έγινε τελικά τέσσερα χρόνια μετά; Τι έγιναν οι υποσχέσεις για καλύτερους μισθούς και καλύτερα εισοδήματα στη μεσαία Τάξη που την είχαν κάνει προεκλογικά σημαία; Κατάντησε σήμερα η μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια στο σούπερ μάρκετ, στη βενζίνη, στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τι έγιναν οι καλύτερες δουλειές που έταξαν για τους νέους ανθρώπους; Κατάντησαν να μην υπάρχει σήμερα ένα πλαίσιο εργασιακής νομιμότητας, όπως υπήρχε πάντοτε στον τόπο. Οι υπερωρίες είναι απλήρωτες, το 8ωρο έχει καταργηθεί. Τι έγιναν οι υποσχέσεις στους συνταξιούχους; Κατήργησαν τη 13η σύνταξη, που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι ήταν ψίχουλα μας έλεγαν τότε. Υποσχέθηκαν όμως ότι θα την κρατήσουν. Δεν έδωσαν τα αναδρομικά. 7 δισ. ευρώ στερήθηκαν συνολικά οι συνταξιούχοι”.

«Ως εδώ! Ήρθε η ώρα για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή»

“Έχουμε χορτάσει το ψέμα, τις υποσχέσεις, την αλαζονεία αυτής της Κυβέρνησης. Γι’ αυτό και λέμε: Ως εδώ! Ήρθε η ώρα για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, ήρθε η ώρα να ξαναφέρουμε στον τόπο τη Δικαιοσύνη” υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης συνειδητοποιεί ότι τελειώνει ο χρόνος του, βρίσκεται σε πανικό και κινδυνολογεί, ενώ για την αναφορά Μητσοτάκη, ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τα μνημόνια, ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός λέγοντας: “Φτάνει στο σημείο να πει το ξεδιάντροπο ψέμα ότι τα μνημόνια τα έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα έφερε η ΝΔ. Και αναρωτιέμαι: σε ποιους νομίζει ότι απευθύνεται; Νομίζει ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν νοημοσύνη; Σε ανθρώπους που δεν έχουν μνήμη; Και ένα μικρό παιδί γνωρίζει, η ιστορία του τόπου το έχει καταγράψει ότι το κόμμα του χρεοκόπησε την Ελλάδα δυο φορές. Και αυτοί που έβγαλαν τη χώρα από τα Μνημόνια, ρύθμισαν το χρέος, άφησαν 37 δισ. στα δημόσια Ταμεία για να τα διαχειριστεί ο ίδιος, ήταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”.

Στην συνέχεια, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι “το χειρότερο για τη χώρα δεν είναι η εξαπάτηση, η απαξίωση, οι ψεύτικες υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη, αλλά ότι την έχει βυθίσει σε ένα καθεστώς βαθιάς διαφθοράς και αναξιοκρατίας” και υπογράμμισε ότι “το 2015 κάποιοι διαδήλωναν για να μείνουμε Ευρώπη – τάχα εμείς θα τους βγάζαμε από την Ευρώπη. Σήμερα, εμείς πρέπει να παλέψουμε όχι προφανώς για να μείνουμε, αλλά για να γίνουμε Ευρώπη. Διότι την Ελλάδα την έχουν πάει χιλιόμετρα μακριά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο με τη διαφθορά, με την αναξιοκρατία, με τις παράνομες παρακολουθήσεις, με τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, με τη χειραγώγηση της ενημέρωσης, με τα 10 δισ. απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους. Δεν είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη. Έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο διαφθορείο και εμείς θα έρθουμε για να φέρουμε πίσω τη Δικαιοσύνη, αλλά να φέρουμε και κανόνες να σταματήσουμε τη ρεμούλα, τη μίζα, την παρακμή, τη διαφθορά και είναι μεγάλο ζήτημα αυτό”.

“Ξέρουμε ότι μπορεί να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αντιμετωπίσαμε και στο παρελθόν. Όμως αυτές τις δυσκολίες θα τις αντιμετωπίσουμε με εντιμότητα και με γνώμονα το συμφέρον των πολλών, όχι το συμφέρον των λίγων και των ισχυρών, για το οποίο εργάζεται τέσσερα χρόνια τώρα η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη” είπε στη συνέχεια.

«Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε πανικό και λέει ξεδιάντροπα ψέματα»

“Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε πανικό και λέει ξεδιάντροπα ψέματα” ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης “λέει και κατηγορίες οι οποίες δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. Χαρακτήρισε προχθές ως ‘τερατογένεση’ μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας στην Ελλάδα. Αν υπάρχει ένα ‘τέρας’ το οποίο πρέπει να ηττηθεί, αυτό είναι η δική του κυβέρνηση. Η κυβέρνηση των παράνομων παρακολουθήσεων, της ακρίβειας, της διαφθοράς. Αυτό είναι το ‘τέρας’ που μας κυβερνούσε τόσα χρόνια”. Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε “σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα μπορούσε να σταθεί ένα τέτοιο τέρας; Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα υπήρχε Κυβέρνηση που παρακολουθεί μέσα από το κυβερνητικό κτίριο, μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου το μισό πολιτικό σύστημα, τους Υπουργούς του, ακόμη και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν θα είχε παραιτηθεί; Σε ποια;” για να τονίσει στη συνέχεια “Σε καμία”. “Αυτό που ανησυχεί τον κ. Μητσοτάκη πάρα πολύ είναι ότι πλέον στην Ευρώπη μας έχουν πάρει χαμπάρι και πλέον η Ελλάδα είναι η ντροπή της Ευρώπης, ο παρίας της Ευρώπης. Και αυτό που τον ανησυχεί ακόμη περισσότερο, είναι ότι δεν έχει πια συμμάχους στην Ευρώπη”.

Τι είπε για την επίσκεψη στο Βερολίνο

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, λέγοντας ότι “στο Βερολίνο δεν είναι πια ένας στενός φίλος και σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Σόιμπλε δεν υπάρχει πια και δεν θα μπορεί να λέει ‘βάστα Σόιμπλε’, όταν εμείς θα δίνουμε τη μάχη για να στήσουμε όρθια την κοινωνία, να αναστήσουμε την οικονομία. Αυτό είναι το μεγάλο του πρόβλημα. Ότι σήμερα υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις και υπάρχει προοδευτική Κυβέρνηση και στη Γερμανία, αντί για τον Σόιμπλε. Μια προοδευτική κυβέρνηση η οποία δεν βλέπει ως ‘τερατογένεση’ τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αλλά βλέπει ως ρεαλιστική και καλοδεχούμενη την προοπτική μιας Κυβέρνησης που θα προσπαθήσει να ξαναδώσει ανάστημα στο διεθνές γίγνεσθαι στην Ελλάδα και να ανατάξει την κοινωνία και την οικονομία. Μια Κυβέρνηση προοδευτική όχι μόνο δεν θα είναι ‘τερατογένεση’, αλλά θα είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα, για την κοινωνία, για τον ελληνικό λαό”.
Ο κ. Τσίπρας για ακόμη μία φορά απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες ακόμη και τους συντηρητικούς πολίτες, διότι όπως είπε “είμαι απόλυτα βέβαιος πως και οι συντηρητικοί πολίτες αισθάνονται ντροπιασμένοι με μια Κυβέρνηση η οποία δεν έχει καμία σχέση και με τις αρχές της συντηρητικής Παράταξης με την οποία έχουμε τεράστιες ιδεολογικές διαφορές, αλλά αυτοί που μας κυβερνάνε σήμερα δεν είναι ένα Κόμμα, είναι μια οικογένεια Ανώνυμη Εταιρεία ‘Μητσοτάκης Α.Ε.’ είναι, δεν είναι η ΝΔ. Απευθυνόμαστε σε όλους και στους συντηρητικούς πολίτες και τους καλούμε να συνειδητοποιήσουν ότι παρά τις διαφορές μας ο τόπος, η κοινωνία, η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή”.

«Σχέδιο για Δικαιοσύνη παντού»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για Δικαιοσύνη παντού, το οποίο έχει σαν στόχο τέσσερα βασικά πράγματα: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών κι ένα δίκαιο αποτελεσματικό κράτος, δίπλα στον πολίτη.

Πιο αναλυτικά, για την αύξηση μισθών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα υλοποιηθεί με τη θέσπιση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και την ετήσια αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, με το ξεπάγωμα των τριετών, με αύξηση κατά 10% στους μισθούς του δημοσίου, που έχουν να δουν αύξηση εδώ και 14 χρόνια, ενώ για τους συνταξιούχους με την επιστροφή των αναδρομικών και την επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Για τη μείωση τιμών, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μείωση του ΦΠΑ, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κατώτερα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ουσιαστικούς, αποτελεσματικούς ελέγχους στην αγορά απέναντι στην αισχροκέρδεια. “Όταν μας λένε ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη τους απαντάμε ‘ναι, αλλά η αισχροκέρδεια είναι ελληνική και έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη’” είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Για τη ρύθμιση χρεών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτή θα γίνει μέσα από ένα σχέδιο με μεγάλη διαγραφή της ονομαστικής αξίας του χρέους και ρυθμίσεις, ενώ εστίασε στο σχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας “έχει και τη σφραγίδα της Λούκας Κατσέλη και είναι ένα σχέδιο το οποίο θα δώσει ανάσα και προοπτική στη μεσαία τάξη και θα διατηρήσει την περιουσία στην ιδιοκτησία της μεσαίας τάξης, που έχει σήμερα περάσει στα κοράκια και στα funds”.

«Οι πρώτες εκλογές στον τόπο με ένα σύστημα δικαιοσύνης»

Αναφερθείς στην συνέχεια στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι “αυτές οι εκλογές είναι οι πρώτες εκλογές στον τόπο με ένα σύστημα δικαιοσύνης: κάθε ψήφος αντιστοιχείται ισότιμα μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι όμως εκλογές που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας. Εκλογές με απλή αναλογική δεν σημαίνει εκλογές αδιαφορίας ή εκλογές χαλαρής ψήφου, σημαίνει ότι στις 21 του Μάη η επιλογή που θα κάνει ο καθένας και η καθεμιά θα είναι κρίσιμη για το μέλλον”.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας τόνισε “εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει: η πρωτιά, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την επόμενη μέρα προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μακράς πνοής και σταθερότητας. Η νίκη της ΝΔ, αν συμβεί, θα μας οδηγήσει σε δεύτερες και σε τρίτες εκλογές, σε πολιτική αστάθεια και σε αβεβαιότητα. Λέμε επίσης στους πολίτες κάτι πάρα πολύ απλό: η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την ήττα της ΝΔ. Δεν γίνεται αλλιώς. Δεν μπορεί να ηττηθεί ο Μητσοτάκης και η πολιτική του, αν δεν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο, ούτε μαθηματικά, ούτε πολιτικά, ούτε ηθικά. Ας έχουμε υπόψη μας ότι η ψήφος μας θα δώσει την προοπτική της διακυβέρνησης για την επόμενη μέρα, παρά το γεγονός ότι έχουμε απλή αναλογική”.

Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι “ο κ. Μητσοτάκης κινδυνολογεί αυτές τις μέρες, μιλάει για τέρατα για να καλύψει τις δικές του τερατουργίες, λέει ψέματα για το ποιος έφερε τα Μνημόνια” και τόνισε ότι “Κινδυνολογούν, όσοι βλέπουν την ήττα να έρχεται. Κινδυνολογούν, όσοι αισθάνονται ότι έρχεται η ήττα” και πρόσθεσε ότι “Εμείς λέμε στον ελληνικό λαό: κάνε αυτή την ήττα ακόμη μεγαλύτερη, δώσε τη δυνατότητα την επομένη των εκλογών να σχηματιστεί μια ισχυρή, μακράς πνοής Κυβέρνηση των νικητών με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που θα δώσει προοπτική, θα δώσει ανάσα, θα δώσει όραμα, θα δώσει ελπίδα στον ελληνικό λαό”.