Κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους ανακοίνωσαν οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στο Σουδάν, διάρκειας 72 ωρών, από τις 06:00 (τοπική ώρα· τις  07:00 ώρα Ελλάδας).

Η εκεχειρία «συμπίπτει με το ευλογημένο Έιντ αλ Φιτρ» και σκοπό έχει «να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση πολιτών και για να τους δοθεί η ευκαιρία να ξαναβρεθούν με τις οικογένειές τους», ανέφεραν οι ΔΤΥ σε ανακοίνωσή τους.

Δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από τον τακτικό στρατό μέχρι στιγμής.

Προηγούμενες ανακοινώσεις των αντιμαχόμενων περί κήρυξης κατάπαυσης του πυρός έμειναν ανεφάρμοστες.

Οι ΔΤΥ ανέφεραν πως ανέλαβαν δράση σε «νόμιμη άμυνα» για να αποκρούσουν αυτή που περιέγραψαν ως απόπειρα «πραξικοπήματος» και πρόσθεσαν πως δεσμεύονται σε «απόλυτη κατάπαυση του πυρός» από σήμερα.

Από το Σάββατο, όταν η διελκυστίνδα για την εξουσία ανάμεσα στους στρατηγούς Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή Χαμέτι, μετατράπηκε σε ανοικτό πόλεμο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 330 άνθρωποι και τραυματίστηκαν χιλιάδες άλλοι.

Οι πιο σκληρές μάχες δίνονται στην περιοχή της πρωτεύουσας Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ, όπου τα σημάδια του μακρόχρονου πολέμου που θεωρητικά τερματίστηκε πριν από τρία χρόνια δεν έχουν επουλωθεί ακόμα.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Μπουρχάν και ο επικεφαλής των επίφοβων ΔΤΥ Χαμέτι ομονοούσαν πλήρως όταν ανέτρεψαν μαζί τον Οκτώβριο του 2021 τη μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχαν πολίτες. Όμως ο τελευταίος σταδιακά άρχισε να παίρνει αποστάσεις από τον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας και η διένεξη ανάμεσά τους που σιγόβραζε για μήνες οδήγησε στο ξέσπασμα της αιματηρής αναμέτρησης των δυνάμεών τους από το Σάββατο.

Το σχέδιο διάσωσης των Ελλήνων

Την ίδια στιγμή, από ελληνικής πλευράς έχει στηθεί ένα σχέδιο προκειμένου να γίνει η ασφαλής απομάκρυνση όλων όσων θέλουν να φύγουν από το Σουδάν.

Το σχέδιο ονομάζεται «Κόσμος», με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που θα εμπλακούν σε αυτό να είναι έτοιμα να συνδράμουν ανά πάσα στιγμή.

Στο σχέδιο «Κόσμος» προβλέπει:

  • Συγκέντρωση σε προκαθορισμένο σημείο (Αεροδρόμιο ή Λιμάνι)
  • Πιθανή συνεργασία με άλλες χώρες
  • Επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων
  • Στρατιωτικά Μέσα: Μεταγωγικό Αεροσκάφος, Ελικόπτερο ή Φρεγάτα, Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων