Oι σπουδαίοι σολίστ Μαρτίνος Τιρίμος (πιάνο), Ben Sayevich (βιολί) και Daniel Veis (βιολοντσέλο) – με άλλα λόγια, το διάσημο παγκοσμίως σύνολο μουσικής δωματίου Rosamunde Trio έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια περιοδεία που περιλαμβάνει τόσο συναυλίες όσο και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κοζάνη από τις 18 ώς 26 Απριλίου 2023.

Μετά από πρόσκληση και σε συνεργασία με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Rosamunde Trio διοργανώνει μια μοναδική συναυλία με έργα Schubert και Dvořák την Κυριακή 23 Απριλίου στις 20:30 στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Επιπρόσθετα, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής συνεργασίας με το Rosamunde Trio και τους τρεις παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, διοργανώνει σεμινάρια – masterclasses για σπουδαστές στο πιάνο, το βιολί, τη βιόλα και το βιολοντσέλο, καθώς και για σύνολα μουσικής δωματίου στις 18, 21, 22, 25 και 26 Απριλίου.

Παράλληλα το Rosamunde Trio θα δώσει συναυλία την Πέμπτη 20 Απριλίου στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Την προηγούμενη ημέρα, 19 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας σεμινάρια πιάνου, βιολιού, βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου από τους τρεις διεθνείς μουσικούς.

Masterclass βιολιού με τον Ben Sayevich.

Το Rosamunde Trio συνεχίζει την περιοδεία του στην Κοζάνη, όπου την Δευτέρα 24 Απριλίου θα γίνει σεμινάριο στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης και συναυλία στην Αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ.

Το πρόγραμμα των τριών συναυλιών του Rosamunde Trio περιλαμβάνει δύο μεγάλα και δημοφιλή έργα: το Τρίο με πιάνο αρ. 1 σε σι ύφεση μείζονα D. 898 του Franz Schubert και το Τρίο με πιάνο αρ.4 έργο 90 σε μι ελάσσονα του Antonin Dvořák.

Τα σεμινάρια του Rosamunde Trio αποτελούν μία μοναδική ευκαιρία για τους νέους σπουδαστές των Ωδείων, καθώς και των Πανεπιστημιακών Μουσικών Τμημάτων της Θεσσαλονίκης, να μελετήσουν, τεχνικά και ερμηνευτικά, έργα του ρεπερτορίου αλλά και να εμβαθύνουν στις προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητες της μουσικής δωματίου κοντά σε αυτούς τους κορυφαίους μουσικούς.

Rosamunde Trio

Οι τρεις διεθνείς σολίστ που δημιούργησαν το Rosamunde Trio παίζουν μαζί από το 2002 και κατά τη διάρκεια αυτής της 20ετούς περιόδου το σύνολο έχει καθιερώσει τη φήμη ενός από τα καλύτερα Τρίο με πιάνο στο σημερινό μουσικό στερέωμα. Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και μεγάλες αίθουσες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στις Η.Π.Α. με εξαιρετική υποδοχή από τους κριτικούς.

Το «Music and Vision» αξιολόγησε το Trio ως «ένα από τα καλύτερα τρίο … κάτι πολύτιμο για μας». Το περιοδικό «International Record Review» ξεχώρισε την «ωριμότητα της οπτικής» του συνόλου, ενώ το «Classical Source» σημείωσε τις «ολοκληρωμένες και καθηλωτικές ερμηνείες του Τρίο». Πιο πρόσφατα, η εφημερίδα «The Independent» περιέγραψε τις ερμηνείες ως «συναρπαστικές».

Το Rosamunde Trio έχει περιοδεύσει εκτενώς στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περισσότερες από τριάντα περιοδείες με πολλές σημαντικές συναυλίες στο Wigmore Hall και στο Kings Place στο Λονδίνο. Το 2012 και το 2013 το Τρίο γιόρτασε τη 10η επέτειό του ερμηνεύοντας κύκλους με τα μεγάλα Τρίο με πιάνο του Beethoven, συμπεριλαμβανομένου ενός κύκλου συναυλιών στο Kings Place. Μετά την τεράστια επιτυχία αυτών των συναυλιών, η London Chamber Music Society προσκάλεσε το Τρίο να κάνει μια ακόμη μεγαλύτερη σειρά συναυλιών, πάλι στο Kings Place του Λονδίνου, αφιερωμένη σε όλα τα Τρίο του Μότσαρτ και τα σπουδαία έργα της «Γαλλικής Σχολής», ένα εγχείρημα που συνεχίστηκε μέχρι το 2018. Αυτή η συναυλιακή σειρά περιλάμβανε έργα Debussy, Ravel καθώς και Chausson, Lalo, Roussel, Saint-Saëns, D’Indy, Lili Boulanger.

Το ρεπερτόριο του Rosamunde Trio είναι εξαιρετικά εκτεταμένο και περιλαμβάνει όλα τα Τρίο για πιάνο των Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Brahms, Dvořák και Shostakovich, καθώς και πολλά Τρίο των Haydn, Smetana, Suk, Tchaikovsky, Rachmaninov και άλλων μεγάλων Γάλλων και Ρώσων συνθετών.

Μέχρι τώρα δύο νέα έργα έχουν γραφτεί ειδικά για το Rosamunde Trio και περισσότερες νέες συνθέσεις είναι καθ’ οδόν. Ιδιαίτερα επιτυχημένο είναι το ατμοσφαιρικό «Softly, in the dusk…» του Peter Fribbins, το οποίο ηχογραφήθηκε από το σύνολο για τη δισκογραφική εταιρεία Guild. Οι ηχογραφήσεις τους περιλαμβάνουν τα Τρίο Tchaikovsky και Shostakovich, καθώς και τα Τρίο του Dvořák, όλα ηχογραφημένα στην Πράγα στο Παλάτι του Λιχτενστάιν.

Η ιδέα του σχηματισμού ενός Trio προέκυψε για πρώτη φορά στις αρχές της μακράς και γόνιμης φιλίας του Mαρτίνου Τιρίμου με τον Daniel Veis. Οι δύο σολίστ πραγματοποίησαν πολλές περιοδείες, εξερευνώντας το ρεπερτόριο για βιολοντσέλο και πιάνο και ηχογράφησαν μαζί τα πλήρη έργα του Mendelssohn για τη Supraphon. Το 2001 βρέθηκε ο κατάλληλος βιολιστής που θα τους συμπλήρωνε σαν τρίο, ο σπουδαίος σολίστ Ben Sayevich.

Οι τρεις καλλιτέχνες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 2002 και ήταν φανερό από την αρχή ότι είχαν πολλά κοινά, όσον αφορά τις μουσικές ιδέες και αξίες. Ήταν επίσης φανερό ότι υπήρχε το πρόσφορο έδαφος και οι δυνατότητες για να αναπτυχθεί ένα κορυφαίο σύνολο. Ύστερα από εκτεταμένη προετοιμασία, οι πρώτες συναυλίες του Rosamunde Trio πραγματοποιήθηκαν στην Αγγλία το ίδιο έτος και το κοινό και η κριτική ήταν ομόφωνη: επρόκειτο για ένα σύνολο που ήταν αφοσιωμένο στην υπηρεσία της μουσικής και ικανό να προσφέρει συναρπαστικές και πρωτότυπες ερμηνείες που θα δημιουργούσαν ένα μοναδικό στίγμα στη μουσική ζωή. Τα μέλη του τρίο είναι τρεις διεθνείς σολίστ, ωστόσο παίζουν σαν να είναι ένας, σαν ένα μυαλό και μια ψυχή.

Ως παιδί θαύμα, ο Mαρτίνος Τιρίμος διηύθυνε όπερες στα δώδεκά του χρόνια, ενώ στη συνέχεια κέρδισε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στο Μόναχο και τη Γενεύη, γεγονός που οδήγησε σε μια σπάνια διεθνή καριέρα. Ο Ben Sayevich έχει εκτεταμένη συναυλιακή δραστηριότητα στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή. Στους εορτασμούς της εκατονταετηρίδας του Alban Berg, ο Louis Krasner, στον οποίο ο Berg αφιέρωσε το περίφημο Κοντσέρτο για βιολί, επέλεξε τον Ben Sayevich για να ερμηνεύσει το Κοντσέρτο στη Βοστώνη. Ο Daniel Veis κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στον Διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι στη Μόσχα και το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Άνοιξης της Πράγας. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ τακτικά με μεγάλες ορχήστρες και με κορυφαίους μαέστρους. Ως καλλιτέχνης μουσικής δωματίου, πριν από το Rosamunde Trio, ήταν για δεκαπέντε χρόνια μέλος του Dvořák Trio.

Πληροφορίες – κρατήσεις σεμιναρίων – masterclasses

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης: Ράνια Μουντράκη, Τηλ: 231 6009657 ranja_mountraki@hotmail.com

Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης: Γιώργος Τζούκας, tzokitas@yahoo.gr

Δημοτικό Ωδείο Λάρισας: Χρήστος Λενούτσος, christoslenoutsos@yahoo.g