Οι περισσότεροι άνθρωποι με επενδυτικό πλούτο τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου δολαρίων ζουν στη Νέα Υόρκη, με το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες επίσης μεταξύ των κορυφαίων θέσεων, στην 3η και την 6η θέση αντίστοιχα, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε η εταιρεία επενδυτικής μετανάστευσης Henley & Partners σε συνεργασία με την παγκόσμια εταιρεία πληροφοριών πλούτου New World Wealth. Το Τόκιο βρέθηκε στη 2η θέση, ενώ το Λονδίνο στην 4η, η μόνη ευρωπαϊκή πόλη στη δεκάδα.

Το Χονγκ Κονγκ, σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του 2012, έπεσε πίσω από τη Σιγκαπούρη, καθώς ο αριθμός των εκατομμυριούχων στο Χονγκ Κονγκ μειώθηκε κατά 27% σε 129.500 μεταξύ 2012 και 2022, ενώ αυξήθηκε κατά 40% σε 240.100 στην πόλη-κράτος.

Το Χονγκ Κονγκ κατατάσσεται τώρα στο Νο. 7, δύο θέσεις κάτω από τη Σιγκαπούρη, ενώ καταλάμβανε την τέταρτη θέση το 2012, σύμφωνα με τη λίστα.

Ο Juerg Steffen, Διευθύνων Σύμβουλος της Henley & Partners, εξήγησε ότι οι περισσότερες πόλεις που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας υπάγονται σε χώρες που διαθέτουν προγράμματα για να βοηθήσουν τη μετανάστευση κεφαλαίων και ενθαρρύνουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις, σε αντάλλαγμα για δικαιώματα διαμονής ή ιθαγένειας.

Που βρίσκεται η Αθήνα

Όσον αφορά την Ελλάδα, η Αθήνα είναι η μόνη ελληνική πόλη που βρίσκεται στη λίστα με τις 50 πλουσιότερες πόλεις του κόσμου και συγκεκριμένα στην 43η θέση.

Σύμφωνα με την έκεθση της Henley & Partners, στην Αθήνα κατοικούν 23.100 εκατομμυριούχοι, εκ των οποίων 38 πολυεκατομμυριούχοι και 2 δισεκατομμυριούχοι. Ωστόσο, ο δείκτης υψηλού πλούτου σημείωσε μείωση κατά 3% τη δεκαετία 2012-2022.