Υπερψηφίστηκε η τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση υποδομών στα εξωτερικά σύνορα, όπως ο φράχτης του Έβρου, απορρίπτοντας, ουσιαστικά, την τροπολογία που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με την οποία καλούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην χρηματοδοτεί την κατασκευή φρακτών στα εξωτερικά της σύνορα.

Ειδικότερα, στην ψηφοφορία για τις «Κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2024 – Τμήμα III» η εν λόγω τροπολογία του ΕΛΚ συγκέντρωσε 322 ψήφους υπέρ, 290 κατά και 20 αποχές.

Ωστόσο, το τελικό κείμενο της Έκθεσης καταψηφίστηκε με 210 ψήφους υπέρ, 321 κατά και 105 αποχές. Θα τεθεί, όμως, ξανά υπό επεξεργασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνοντας υπόψιν το υπάρχον κείμενο της τροπολογίας του ΕΛΚ και όχι αυτό με την λεγόμενη «τροπολογία Παπαδημούλη» η οποία είχε περάσει στις 29 Μαρτίου. Ως αποτέλεσμα, θα υπάρξουν νεότερες εκθέσεις ως το τέλος του έτους για τον προϋπολογισμό του 2024.

Τι αναφέρει η τροπολογία 49

Η τροπολογία 49 που υπερψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές, υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και καταδικάζει απερίφραστα τις απόπειρες εργαλειοποίησης των μεταναστών, ιδίως στο πλαίσιο υβριδικών αποσταθεροποιητικών ενεργειών. Χαιρετίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023, ιδίως δε την παράγραφο 23, με την οποία η Επιτροπή καλείται να κινητοποιήσει αμέσως σημαντικά κονδύλια και μέσα της Ε.Ε. για να στηρίξει τα κράτη μέλη στην ενίσχυση των ικανοτήτων και των υποδομών προστασίας των συνόρων, των μέσων επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένης της εναέριας επιτήρησης, και του εξοπλισμού υπενθυμίζει ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών.

Η τροπολογία 48 (Παπαδημούλη) που πλέον κατέπεσε ανέφερε: «Εκφράζει έντονη ανησυχία για την ερμηνεία που έδωσαν ορισμένα κράτη μέλη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023 και ιδίως στην παράγραφο 23 αυτών των συμπερασμάτων· τονίζει ότι η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή της ΕΕ αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση κάθε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή περιφράξεων ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, και αναμένει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να αρνείται κάθε τέτοια χρηματοδότηση τώρα και στο μέλλον».

Ασημακοπούλου: Συνεχίζουμε, για την Ελλάδα

Σε ανάρτησή της η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αναφέρει: «Σήμερα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έδωσε μία ηχηρή απάντηση, καθώς κατέπεσε η τροπολογία Παπαδημούλη για τη μη χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο και υπερψηφίστηκε η τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που επιτρέπει τη χρηματοδότηση σχετικών υποδομών. Συνεχίζουμε, για την Ελλάδα».

ΣΥΡΙΖΑ: Συμμαχία του ΕΛΚ με την ακροδεξιά

Αναφορικά με την ψήφιση της τροπολογίας, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τονίζει ότι «ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός του ΕΛΚ και η συμμαχία του με την ακροδεξιά και τους υπερσυντηρητικούς του ECR τορπίλισαν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΕΚ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2024 και οδήγησαν στην καταψήφισή τους στην Ολομέλεια»

Οικονόμου: Πάμε μπροστά και δεν γυρίζουμε στο επαχθές

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τόνισε πως παρά τις προσπάθειες του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλη, να μπλοκάρει το έργο, η απόφαση της ΕΕ να προχωρήσει η χρηματοδοτήση, σήμανε και το τέλος των «αφύλαχτων συνόρων επί ΣΥΡΙΖΑ».

«Η θλιβερή προσπάθεια του κ. Παπαδημούλη και του ΣΥΡΙΖΑ να δυσχεράνουν την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, μέσω του οποίου ενισχύεται η φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και κατά συνέπεια της ΕΕ, κατέπεσε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τοποθετήθηκε υπέρ της δυνατότητας χρηματοδότησης από την ΕΕ της συνέχισης και επέκτασης του έργου. Η Ευρώπη αναγνωρίζει τη σημασία του έργου και ευρύτερα των πολιτικών της Ελλάδας στο μεταναστευτικό. Όπως την αναγνωρίζει και η ελληνική κοινωνία που θυμάται και συγκρίνει. Η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ που σύνορα στη θάλασσα δεν υπήρχαν και στη στεριά ήταν αφύλαχτα, ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Πάμε μπροστά και δεν γυρίζουμε στο επαχθές», αναφέρει ο κ. Οικονόμου.

Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ένα ακόμη θέμα στη λάθος πλευρά

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την τροπολογία Παπαδημούλη για την απαγόρευση χρηματοδότησης του φράχτη από την ΕΕ» αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε ανάρτησή του στα social media, συμπληρώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ένα ακόμη θέμα στη λάθος πλευρά, απέναντι στο εθνικό συμφέρον».

«Συνεχίζουμε την κατασκευή του φράχτη, συνεχίζουμε την προσπάθεια για την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Το έργο είναι υψίστης εθνικής σημασίας, είναι ένα έργο για την ασφάλεια της Πατρίδας μας και θα γίνει σε κάθε περίπτωση», τονίζει ο ίδιος.