Διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας , στις 20 και 21 Απριλίου, όπου και θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Τον Ιούνιο του 2022, ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και το σύνολο της νέας ηγετικής ομάδας εκτιμούσε, με τότε κυρίαρχη την εκτίμηση ότι οι εκλογές θα γίνουν Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2022, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα ανέτρεπε την διαφορά και θα ξεπερνούσε τη ΝΔ.

Επ’ αυτού μάλιστα, υπενθύμιζε σε συνομιλητές του το παράδειγμα του Καγκελάριου της Γερμανίας και έλεγαν ότι όλα ανατρέπονται. Τότε με αυτή τη συλλογιστική είχε ως παράδειγμα τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον ηγέτη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.

Όταν βρέθηκε ο κ. Τσίπρας σε εκδήλωση υποστήριξής του στο Βερολίνο το καλοκαίρι του 2021 μαζί με τους Πρωθυπουργούς της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο κ. Σολτς ήταν τρίτος στις μετρήσεις και σε λίγες εβδομάδες άλλαξαν οι συσχετισμοί. «Όταν θα έχουμε διακύβευμα εκλογών όλα θα αλλάξουν και πλέον υπάρχουν πολλοί αρνητικοί παράγοντες για την κυβέρνηση, ενώ στην τελική ευθεία οι συσχετισμοί θα είναι διαφορετικοί» έλεγαν τότε στην Κουμουνδούρου.

Τώρα έρχεται η ώρα να ανταποδώσει ο Γερμανός Καγκελάριος την στήριξη του Αλ. Τσίπρα με συνάντηση που θα γίνει το πρωί της προσεχούς Παρασκευής στα κεντρικά γραφεία του SPD στο κτίριο Βίλι Μπραντ. Εκεί θα συναντηθεί με τον Σολτς, σε μια προσπάθεια να ενδυναμώσει και το προφίλ του και κυρίως να περάσει το μήνυμα ότι παραμένει σταθερός συνομιλητής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Η συνάντηση αυτή έχει αναμφίβολα ισχυρό συμβολισμό και γίνεται στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στο Βερολίνο, όπου αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιήσει ομιλία σε ομογενείς σε εκδήλωση που διοργανώνει η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βερολίνου και αργότερα θα συναντηθεί με την ηγεσία του Die Likne, του αριστερού κόμματος της Γερμανίας με το οποίο συμμετέχουν και στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ μετέχει μόνο ως παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.