Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που επισημαίνω την θαυμάσια δουλειά που γίνεται στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου από τότε που τα ηνία του ανάλαβε το Δ.Σ. στο οποίο προεδρεύει ο σκηνοθέτης Μάρκος Χολέβας. Οι διαρκείς δραστηριότητες του θεσμού τον έχουν βοηθήσει να διαμορφώσει προς το καλύτερο την εικόνα του και να αλλάξει το προφίλ του αρτηριοσκληρωτικού γραφειοκρατικού θεσμού που επί χρόνια, με …πίστη, διατηρούσε.

Η διοργάνωση του δωρεάν επιμορφωτικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς με θέμα την αξιοποίηση της Ψηφιακής Πλατφόρμας Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία (CINEDU) στα σχολεία είναι ένα τελευταίο παράδειγμα (συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση -Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»).

Σύμφωνα με το ΕΚΚ το σεμινάριο θα πραγματοποιείται εξ αποστάσεως από εξειδικευμένους επιμορφωτές στον τομέα του κινηματογράφου, αλλά και της εκπαίδευσης και θα έχει διάρκεια έξι διδακτικών ωρών. Καθώς το ΕΚΚ στοχεύει στην εξασφάλιση της συμμετοχής όλων των ενδιαφερομένων, θα προσφέρονται τμήματα σε καθημερινή βάση, το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινώνεται κάθε εβδομάδα. Επίσης, κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να εγγραφεί σε όποιο από τα διαθέσιμα τμήματα επιθυμεί και μπορεί να βρει σχετικές πληροφορίες στην πλατφόρμα CINEDU, στο παράρτημα «Τα νέα μας».

Το CINEDU (https://www.cinedu-gfc.gr/) είναι μια εθνικής εμβέλειας πλατφόρμα streaming ταινιών για όλα τα σχολεία. Ο σχεδιασμός του έγινε για να συστήσει τον κινηματογράφο ως ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, παρέχει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές δωρεάν πρόσβαση σε έναν κατάλογο τουλάχιστον 92 σύγχρονων ταινιών, ελληνικής και διεθνούς παραγωγής, αλλά και σε πρωτότυπο συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό για χρήση στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων.