Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από την ζωή η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη, χαρακτηριστική μορφή του ελληνικού κινηματογράφου χάρη στους ρόλους της σε αγαπημένες ταινίες, στην κορυφή των οποίων «Τα κόκκινα φανάρια», στην οποία είπε τη θρυλική φράση «Μην φύγεις, Ντόρη, θα φαρμακωθώ». Η ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη προτάθηκε για το Οσκαρ μη αγγλόφωνης – ξενόγλωσσης ταινίας το 1964.

Η πρώτη εμφάνιση της Χέλμη στον κινηματογράφο έγινε το 1957, 18 χρόνια μετά την γέννησή της στις 12 Αυγούστου 1939 στην Αθήνα.  Στην κινηματογραφική καριέρα της  θα βρούμε τίτλους όπως ο «Ιλιγγος» του Γιάννη Δαλιανίδη, η «Μεσόγειος φλέγεται» του Ντίμη Δαδήρα καθώς και το «Λάθος» του Πέτερ Φλάισμαν από το μυθιστόρημα του Αντώνη Σαμαράκη. Τελευταία κινηματογραφική ταινία της είναι το «Θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών» (2019) του Σύλλα Τζουμέρκα.

Χαρακτηριστικός ρόλος στην κινηματογραφική καριέρα της Χέλμη είναι και εκείνος της αντιζήλου της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η αγάπη μας», ενώ η σειρά «Οι φρουροί της Αχαίας» είναι μια από τις τέσσερις στις οποίες η ηθοποιός επίσης εμφανίστηκε. Η παρουσία τους στο σανίδι υπήρξε εξίσου πλούσια σε παραστάσεις έργων όπως τα «Πατούχας», «Ματωμένος γάμος», «Αμλετ» κ.α.

Σύζυγός της Κ.Χέλμη ήταν ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή (και διευθυντής του ομότιτλου ιδρύματος) ενώ η ίδια είχε και πολιτική δραστηριότητα στο ΠΑΣΟΚ, ως μέλος της Επιτροπής Συνδικαλιστικού Επιστημόνων – Καλλιτεχνών. Να σημειωθεί ότι είχε εκλεχθεί δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, με την παράταξη του Θεόδωρου Πάγκαλου στις δημοτικές εκλογές του 1994.

Τον θάνατο της Κατερίνας Χέλμη γνωστοποίησε η παραγωγός ταινιών Πέτρα Τερζή που σε  ανάρτησή της στο Facebook έγραψε: «RIP Κατερίνα Χέλμη, σε ευχαριστώ για τη φιλία σου και τα διδάγματα σου. Είχες αξιοπρέπεια, ήθος, ευθύτητα, βαθια σκέψη, απεραντο ταλέντο, σπινθηροβόλα ματια και ήσουν ακούραστη και με κοφτερό μυαλό μέχρι την τελευταία στιγμή. Μας λύπησες πολύ με την τελευταία έξοδό σου από τη σκηνή της ζωής, θα είσαι πάντα μέσα στη καρδιά μας στην πιο εκλεκτή θέση»