Δεν πούλησε ποτέ όπλα ή πυρομαχικά ούτε στην Ουκρανία ούτε στη Ρωσία η Σερβία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα  Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συμπληρώνοντας ότι σερβικό στρατιωτικό υλικό ενδέχεται να έφθασε στο πεδίο των μαχών μέσω τρίτων χωρών.

Οι δηλώσεις Βούτσιτς έγιναν με αφορμή τη δημοσίευση απόρρητου εγγράφου που διέρρευσε από το αμερικανικό Πεντάγωνο, το οποίο κατατάσσει τη Σερβία στις χώρες που είτε έδωσαν την συγκατάθεσή τους για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία είτε το έκαναν ήδη.

«Η Σερβία δεν εξήγαγε και ούτε θα εξάγει όπλα στην Ουκρανία», είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος Βούτσιτς, επισημαίνοντας ότι το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία, παραδοσιακό σύμμαχο της χώρας του. «Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.

Το έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, μια σύνοψη των απαντήσεων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική εκπαίδευση και όπλα ή πυρομαχικά, ήταν μεταξύ των δεκάδων διαβαθμισμένων εγγράφων που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες μέσω διαδικτύου, στην πιο σοβαρή -εδώ και χρόνια- διαρροή απόρρητων πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το Reuters υπογράμμισε πάντως πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των εγγράφων.