Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ανέβαλε την αποστολή της στον Δία, αφού οι μετεωρολόγοι εντόπισαν κίνδυνο κεραυνών στο διαστημικό λιμάνι της στη Γαλλική Γουιάνα.

Οι ελεγκτές αποστολής ακύρωσαν την εκτόξευση περίπου 10 λεπτά πριν το διαστημόπλοιο Jupiter Icy Moons Explorer ή «Juice», επρόκειτο να ξεκινήσει για ένα ταξίδι οκτώ ετών για να ερευνήσει τρία φεγγάρια του Δία όπου μπορεί να έχει υπάρξει ζωή.

Δεδομένων των κακών καιρικών συνθηκών στο διαστημικό λιμάνι της Γουιάνας, η αποστολή Juice αναβλήθηκε 24 ώρες, με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία να ανακοινώνει ότι θα επιχειρήσει την επόμενη εκτόξευση την Παρασκευή.

Απαντώντας στην καθυστέρηση, ο Josef Aschbacher, γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας, είπε ότι «δεν ήταν αυτό που ελπίζαμε, αλλά και αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού», προσθέτοντας «Ελπίζουμε αύριο να έχουμε καθαρότερους ουρανούς».

Η κύρια εστίαση του Juice είναι τα τρία παγωμένα φεγγάρια, Ευρώπη, Καλλιστώ και Γανυμήδης, τα οποία θα χαρτογραφηθούν κατά τη διάρκεια μιας διαδοχικής πτήσης. Η αποστολή θα κορυφωθεί με τον ανιχνευτή να αιωρείται σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη, το μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία και το μοναδικό φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα με το δικό του μαγνητικό πεδίο.