Νέο υψηλό καταγράφουν τα μεγέθη της McDonald’s στην ελληνική αγορά με τον τζίρο της αλυσίδας να παρουσιάζει άνοδο κατά 57% το 2022, έχοντας υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την προ covid εποχή.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της Premier Capital Hellas, διαχειρίστριας των εστιατορίων McDonald’s στην Ελλάδα, για τη χρήση 2022 αυξήθηκε σε 81,63 εκατ. ευρώ από 51,97 εκατ. ευρώ το 2021 και 37,57 εκατ. ευρώ το 2020, κυρίως λόγω της επέκτασης του δικτύου της μέσω της δημιουργίας νέων εστιατορίων, που αυτή τη στιγμή φθάνουν τα 29 πανελλαδικά.

Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα μικτά κέρδη εκμετάλλευσης διαμορφώθηκαν στα 30,96 εκατ. ευρώ από 21,45 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 44%, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν το 2022 σε 2,84 εκατ. ευρώ από 2,46 το 2021 και ζημιές 166 χιλ. ευρώ το 2020.

Ο μέσος αριθμός απασχολούμενου προσωπικού της εταιρείας κατά το έτος 2022 ανερχόταν σε 1.531 άτομα, 217 μέσος αριθμός μισθωτών και 1.314 μέσος αριθμός ημερομισθίων (2021: 1.049 άτομα, 192 μισθωτοί και 857 ημερομίσθιοι).

Σημειώνεται ότι η Premier Capital Hellas υπάγεται στον όμιλο Premier Capital Plc, o οποίος διαχειρίζεται το σήμα και τα εστιατόρια της McDonald’s σε Ρουμανία, χώρες τις Βαλτικής, Ελλάδα και Μάλτα.

Το δίκτυο και φιλόδοξο 5ετές πλάνο

Η εταιρεία έχει προχωρήσει μέσα στον Μάρτιο του 2023, στο άνοιγμα ενός νέου εστιατορίου στην Αθήνα, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με μια επένδυση που ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να λειτουργεί ένα ακόμη κατάστημα στη Λεωφόρο Πέτρου Ράλλη. Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 πρόκειται να εγκαινιαστούν ακόμη 2 εστιατόρια, με το πρώτο εξ αυτών στην περιοχή του Χαϊδαρίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Μέλο Χίλι, πρόεδρο της Premier Capital Plc., η εταιρεία σχεδιάζει την επόμενη πενταετία να ανοίξει άλλα 22 καταστήματα, δημιουργώντας ένα δίκτυο περίπου 50 καταστημάτων και διπλασιάζοντας τον αριθμό των εργαζομένων της.

Επίσης η εταιρεία με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου τον Φεβρουάριο εφέτος αποφάσισε να προβεί στην ίδρυση μιας θυγατρικής στην Ελλάδα και συγκεκριμένα υπό την μορφή της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας προς το σκοπό της υλοποίησης φιλανθρωπικών δράσεων. Η Premier Capital Hellas θα συμμετάσχει κατά ποσοστό συμμετοχής και δικαιωμάτων ψήφου 50% στην σύσταση της παραπάνω εταιρείας και με το υπόλοιπο ποσοστό 50% να εισφέρεται από τον έτερο ιδρυτή Μέλο Χίλι.

Τα λουκέτα του 2011 και η απόλυτη ανατροπή

Όταν η Premier Capital Hellas ανέλαβε την επιχείρηση το 2011 ο τζίρος της αλυσίδας στην Ελλάδα ήταν 19,04 εκατ. ευρώ με ζημίες 199 χιλ. ευρώ.

Ήταν η εποχή που η McDonald’s βρισκόταν σε πλήρη αποδρομή. Εμβληματικά καταστήματα, όπως αυτό της Κηφισιάς, έβαζαν λουκέτο και τα προβλήματα φαινόταν ότι θα «κατάπιναν» την αλυσίδα συνώνυμο της αμερικανικής κουλτούρας.

Με μια σχεδόν χρεοκοπημένη εταιρεία στα χέρια τους την εποχή που τα μνημόνια είχαν μπει στην ζωή μας και η κρίση φούντωνε στην Ελλάδα, οι Μαλτέζοι δεν δίστασαν να «σπάσουν αυγά», κλείνοντας ζημιογόνα εστιατόρια (π.χ. της Ομόνοιας) και νοικοκυρεύοντας την εταιρεία.

Η αντίστροφη πορεία ξεκίνησε το 2014 όταν η τελευταία γραμμή του ισολογισμού… ξεκοκκίνισε, με την αλυσίδα να καταγράφει κέρδη έστω και οριακά, 36 χιλ. ευρώ.

Εννέα χρόνια μετά η αλυσίδα διαθέτει πλέον 29 καταστήματα, όσα είχε κληρονομήσει από την διοίκηση της McDonald’s όταν ανέλαβε την εταιρεία στην Ελλάδα μέσω master franchise.

Σε αυτά τα 12 χρόνια, οι επενδύσεις της μαλτέζικης Premier Capital που έχουν πραγματοποιηθεί στην εγχώρια αγορά ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 οι επενδύσεις της διαμορφώθηκαν σε περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Για την ιστορία να πούμε ότι το πρώτο κατάστημα McDonald’s στην Ελλάδα άνοιξε τον Νοέμβριο του 1991 στο πρώην κεντρικό ζαχαροπλαστείο του Παπασπύρου, στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, το οποίο λειτουργεί έως σήμερα.

Στο απόγειο της δόξας της, γύρω στο 2005, η αμερικανική αλυσίδα διέθετε πάνω από 60 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, τα περισσότερα από τα οποία είχαν αναπτυχθεί μέσω franchise.