Περιμένοντας  τα Ηνωμένα Έθνη, τις ελληνικές και τις τουρκικές εκλογές, επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες στην Κύπρο με έναν ομολογουμένως περίεργο τρόπο: Στήνουν… παιδική χαρά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο!
Ναι, δεν διαβάσατε λάθος τα Ηνωμένα Έθνη παίρνουν πρωτοβουλία στην Κύπρο και αφού δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν τα ψηφίσματά τους για την πολύπαθη Αμμόχωστο με τον εποικισμό που έχουν προχωρήσει οι Τούρκοι, αποφάσισαν να φέρουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά, διοργανώνοντας ένα… παιχνίδι θησαυρού, σε μια παιδική χαρά στην έκλειστη από το 1974 πόλη.

Οι προβληματισμοί των Κυπρίων, οι… προτεραιότητες του ΟΗΕ

Φαίνεται πως άλλες είναι οι έγνοιες και οι προβληματισμοί  των Κυπρίων και άλλες οι προτεραιότητες των Ηνωμένων Εθνών που βλέπουν την κατεχόμενη Αμμόχωστο ως μια… παιδική χαρά όπου μπορούν να διοργανώσουν ένα δικοινοτικό παιχνίδι θησαυρού για να μάθουν, όπως λένε, οι νέοι της Κύπρου μεσαιωνική ιστορία.
Ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Λευκωσία, Κόλιν Στιούαρτ είχε, όπως αποκαλύπτει ο «Φιλελεύθερος»,  συνάντηση με τους εκπροσώπους των δύο ηγετών στο Λήδρα Πάλας (στην Πράσινη Γραμμή), Μενέλαο Μενελάου και Εργκιούν Ολγκούν. Σε σχετική ανάρτηση του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο αναφέρεται ότι «ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, συναντήθηκε με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Μενέλαο Μενελάου και τον Τουρκοκύπριο ειδικό αντιπρόσωπο, Εργκιούν Ολγκούν, ως μέρος της τακτικής ενασχόλησης με το έργο των Τεχνικών Επιτροπών και επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος σ’ όλο το νησί».
Πέραν από τη συνάντηση των δύο διαπραγματευτών την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη έχουν να σκεφτούν και την δικοινοτική εκδήλωση που θα διοργανώσουν στην εντός των τειχών περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Με ανάρτησή του στο τουίτερ το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο καλεί νέους 14 έως 17 ετών «που θέλουν να περάσουν μια ευχάριστη ημέρα στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου» σε ένα παιχνίδι κυνήγι θησαυρού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου.
Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση «στόχος του παιχνιδιού είναι να διδαχθούν οι νέοι την μεσαιωνική ιστορία της Αμμοχώστου μέσα από έναν ευχάριστο τρόπο». Η όλη εκδήλωση οργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Αμμοχώστου, το Πρόγραμμα Κυπριακής Φιλίας και την οργάνωση Μαθητές Μαζί, και στηρίζεται από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.