Σας έχω νέα για την αποχώρηση της κ. Ειρήνης Αγαθοπούλου από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ του νομού Κιλκίς. Κατ΄αρχήν να σας διευκρινίσω ότι η κυρία Αγαθοπούλου ανήκε στους πρώην «53» – νυν «Ομπρέλα» με την ένθεν κακείθεν διεύρυνση. Η νυν βουλευτής είχε δηλώσει ευθύς εξ αρχής πως δεν θα είναι υποψήφια εφόσον συμμετάσχει ο κ. Παύλος Τονικίδης –το είχε δει το όνειρο από νωρίς… Ποιός είναι ο νέος υποψήφιος του κόμματος στον βορειοελλαδίτικο νομό; Μαθαίνω ότι προέρχεται από το Πα.Σό.Κ. που αργότερα η μοίρα η κακιά τον έριξε στη Νέα Δημοκρατία και τώρα επιτέλους είδε «το φως το αληθινό» και προσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Κι απ΄ότι λέει η κυρία Αγαθοπούλου με άλλα λόγια δεν είναι και το καλύτερο παιδί που κυκλοφορεί στο Κιλκίς. Το είπε και το έκανε! Εκ των υστέρων, βεβαίως, αρνείται διάφορα. Την καταλαβαίνω, αλλά ο κόσμος έχει βουίξει…

Τώρα για την κυρία Ιωάννα Κοντούλη που απέσυρε την υποψηφιότητα της από την ιστοσελίδα της στο FΒ, έμαθα ότι πράγματι δεν ρωτήθηκε καν αν συμφωνεί να εκτεθεί εκ νέου υποψήφια. Ούτε κανείς την ενημέρωσε, έστω εκ των υστέρων. Η κυρία Κοντούλη προέρχεται από τον οικολογικό χώρο και ήταν υποψήφια την προηγούμενη φορά, οπότε έκριναν οι συντάξαντες τα ψηφοδέλτια ότι αυτοδικαίως επαναλαμβάνεται η υποψηφιότητα της.

Πάρτε ένα τηλέφωνο ρε παιδιά…

—————————————————————–

Μπαμπούσκα…

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση Τύπου νομοθετικές προτάσεις.

Έτσι και χθες η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κόλλησε σε νομοσχέδιο κείμενο τροπολογίας με 14 άρθρα…

Περισσότερο με νομοσχέδιο μέσα σε νομοσχέδιο μοιάζει…

Θα μου πείτε τι σε έπιασε και γκρινιάζεις, εδώ κατέθεσε στη Βουλή, χωρίς καμία συνέντευξη Τύπου ή έστω ένα δελτίο τύπου, ολόκληρο πολυνομοσχέδιο με 350 άρθρα και με διατάξεις που ούτε λίγο ούτε πολύ έμοιαζαν να ανοίγουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Γκρινιάζω, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει ακόμη και οι νομοθετικές προτάσεις να παρουσιάζονται με διαφάνεια και να δίνεται το δικαίωμα στους δημοσιογράφους να ρωτούν για τις συγκεκριμένες διατάξεις και να ενημερώνουν την κοινή γνώμη…

«Εχω ένα μυστικό…»

Σταματάω εδώ την γκρίνια, γιατί είναι και Μεγάλη Εβδομάδα και έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση αυτή έχει δείξει πως δεν ιδρώνει το αυτί της σε θέματα ενημέρωσης του τύπου. Αν και όπως αποδείχθηκε με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, μάλλον αυτή η τακτική της γυρνά μπούμερανγκ καθώς το ξύλο… που τρώει μετά είναι ανελέητο… Εννοώ την κριτική τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τα μέσα ενημέρωσης…

Στο δια ταύτα τώρα των διατάξεων αυτό που ξετρύπωσα… μέσα από τις διατάξεις της τροπολογίας είναι η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών της ΡΑΕ στη νέα Υπερ-ρυθμιστική Αρχή Υδάτων Ενέργειας και Αποβλήτων.

Πρόεδρος λοιπον μέχρι τη λήξη της θητείας του θα είναι ο κ. Αθανάσιος Δαγούμας. Σημειωτέον, ότι οι αρμοδιότητες του περιορίζονται μόνο στα οργανωτικά ζητήματα της νέας Αρχής.

Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Ενέργειας, με ουσιαστικές αρμοδιότητες είναι ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ κ. Δημήτρης Φούρλαρης, έμπιστος της κυβέρνησης, όπως λέγεται στην αγορά. Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Υδάτων ορίζεται ο κ. Δημήτρης Ψυχογυιός, ο έτερος αντιπρόεδρος της ΡΑΕ.

Όσο για τον κ. Δαγούμα, οι πληροφορίες λένε πως μάλλον πλήρωσε τις υποψίες της κυβέρνησης για διαρροή πληροφοριών γύρω από το ζήτημα των υπερκερδών στην ενέργεια σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης και ίσως και προς τον ΣΥΡΙΖΑ…

Πάντως, εγώ τις παραπάνω φήμες, τις ελέγχω ως προς την αξιοπιστία τους…

—————————————————————–

«Κόλλησαν» τα φωτοβολταϊκά στη … στέγη

Μεταφέρεται από μέρα σε μέρα η επίσημη δημοσίευση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη.

Αν και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στις 23 Μαρτίου σε προδημοσίευση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», εντούτοις η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής και διεκδίκησης των επιδοτήσεων δεν έχει ανοίξει ακόμη.

Και ο λόγος της καθυστέρησης, όπως μαθαίνω, δεν έχει να κάνει με κάποια ολιγωρία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πηγή μου καλά πληροφορημένη μου εξήγησε πως επειδή το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από κοινοτική κονδύλια απαιτείται η γνωμοδότηση από την αρμόδια υπηρεσία για τις κρατικές ενισχύεσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Στη συγκεκριμένη, όμως, διεύθυνση έχει πέσει πολύ δουλειά με αποτέλεσμα να μην έχουν προλάβει να αποστείλουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη γνωμοδότηση.

Έτσι, καθυστερεί κι η επίσημη έκδοση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος αλλά και το άνοιγμα της πλατφόρμας.

Υπομονή…

—————————————————————–

Ο σεισμός, ο Μπόμπολας και η Βάσω

Δεν ξέρω αν είναι αστικός μύθος ή πραγματικότητα, αλλά θα σας διηγηθώ αυτό που άκουσα για τον Γιώργο Μπόμπολα – ίσως ο «τελευταίος μύθος» της μεταπολίτευσης που «αποχώρησε».

Βρίσκεται στο κτίριο του Εθνους στη Μεταμόρφωση το 1993 η Βάσω Παπανδρέου, τότε «σιδηρά κυρία» του ΠΑΣΟΚ, και γευματίζει με τον Γιώργο Μπόμπολα. Τις συνήθιζε αυτές τις συναντήσεις ο μακαρίτης. Ενας σεισμός, όμως, ταρακουνά την Αθήνα και η Βάσω Παπανδρέου δείχνει εξαιρετικά ανήσυχη.

Αλλωστε ήταν ένας σεισμός 5,5 Ρίχτερ στον Πύργο, που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική. Βλέποντας, λοιπόν, ο εκδότης και επιχειρηματίας την τότε υπουργό να είναι φοβισμένη της λέει: ««Μην φοβάσαι κυρία υπουργέ, δεν πρόκειται να πέσει το οίκημα, εγώ ο ίδιος το έχτισα».

Ήξερε…

———————————————————————————-

Πιστός στην Ευρώπη

Θα σας πω και μια άλλη ιστορία για τον Γιώργο Μπόμπολα που έφυγε χθες στα 95 του χρόνια. Καθημερινά ήθελε να ενημερώνεται για τα θέματα που είχαν την επόμενη ημέρα οι εφημερίδες του, το Εθνος και η Ημερησία.

Όμως, σπάνια θα έλεγε να αλλάξουν οι επιλογές των δημοσιογράφων για τα θέματα της πρώτης σελίδας. Είχε πάντα άποψη -ισχυρή γνώμη- αλλά ουδέποτε προσέβαλλε τους δημοσιογράφους.

Μόνο μία φορά μάζεψε την ηγετική ομάδα, το 2015, μ’ εκείνο το ντροπιαστικό δημοψήφισμα του «μαύρου» καλοκαιριού, και τους είπε: «Κάντε ό,τι θέλετε, αλλά εμείς είμαστε με το ευρώ. Είμαστε χώρα ευρωπαϊκή κι έτσι θα μείνουμε, ότι κι αν θέλουν να κάνουν οι τρελοί…».