«Παρακαλώ περιμένετε πέντε ώρες τους αντιεξουσιαστές να τελειώσουν το πάρτι, να ανοίξουν την οδό πρόσβασης κι επαφής και ύστερα να κινηθείτε. Μέχρι τότε να μην τους ενοχλήσετε και να μείνετε ακίνητοι».

Την ιδιόμορφη αυτή εντολή, για αποφυγή μετακίνησης τουλάχιστον δέκα αστυνομικών της ομάδας ΟΠΚΕ, στον λόφο του Στρέφη, μέχρι να τελειώσει τοπική γιορτή αντιεξουσιαστών (σ.σ. οι οποίοι δεν… επέτρεπαν την συγκεκριμένη διέλευση των ενστόλων) φέρεται να έδωσε στις 25 Μαρτίου 2023 το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.Α.Σ!

Με αστυνομικούς που καταγγέλλουν την συγκεκριμένη επιλογή να αναφέρονται σε πρωτοφανή υποχωρητικότητα των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. που εμφανίζονται να υπακούουν σε εντολές κι απαιτήσεις ιδιωτών.

Μάλιστα το σχετικό συμβάν με την «απαγόρευση» των αντιεξουσιαστών στην ΕΛ.ΑΣ., περιέγραψαν σε ανάρτησή τους κι εκείνοι λέγοντας ότι  «οι μπάτσοι σχεδόν μας παρακάλαγαν να ανοίξουμε δρόμο για να αλλάξει η βάρδια τους». Συμπληρώνοντας ότι «αρνηθήκαμε να αφήσουμε την θέση μας, αυτοί ήταν οι παρείσακτοι στον χώρο».

Τι συνέβη

Στις 21.45 λοιπόν εκείνης της ημέρας η βραδινή ομάδα ΟΠΚΕ ανέλαβε υπηρεσία προκειμένου να αντικαταστήσει την απογευματινή ομάδα η οποία επιτηρεί το εργοτάξιο στον λόφο του Στρεφη για την αναμόρφωση του σημείου.  Αντίστοιχες αντικαταστάσεις, αλλαγές βαρδιών, υπήρχαν  τις προηγούμενες ώρες.

Όμως από νωρίς το απόγευμα στον μοναδικό δρόμο, μέσω του οποίου μπορούσε κάποιος να προσεγγίσει το σημείο, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν στήσει τραπεζάκια στα πλαίσια σχετικής εκδήλωσης για τα έργα εκεί.

Αρχικά υπήρξε υπόδειξη από το επιχειρησιακό κέντρο  ώστε οι αστυνομικοί να ζητήσουν από τους συγκεντρωμένους να επιτρέψουν την διέλευση των αστυνομικών αλλά συνάντησαν άρνηση.   Εκείνοι αρνήθηκαν και απαίτησαν από τους ένστολους να φύγουν.

Σύμφωνα με αναφορές αστυνομικών στο in «σε μια πρωτοφανή επίδειξη ηττοπάθειας το επιχειρησιακό κέντρο διέταξε τις βραδινές δυνάμεις να μετακινηθούν στην Αλεξάνδρας ενώ για μια και πλέον ώρα έλεγαν :αναμείνατε τόσο στους απογευματινούς οσο και στους βραδινούς.

Οι αναρχικοί έθεσαν ως όρο κατόπιν διαπραγμάτευσης με τον αστυνόμο επικεφαλής της στατικής δύναμης, να διέλθουν μόνο οι δυνάμεις οπκε, να μην δουν καθόλου Δέλτα γιατι αλλιώς θα  υπήρχε επίθεση τους .  Κι ετσι  έδωσαν προθεσμία 10 λεπτών να υπάρξει η σχετική υπακοή των αστυνομικών.

Η Αστυνομία δέχτηκε και μετακίνησε την ομάδα «Δέλτα» στην  οδό  Μπενάκη πριν όμως ολοκληρωθεί  αυτός ο πρωτοφανής  συμβιβασμός οι αναρχικοί  δήλωσαν ότι μετάνιωσαν και η αλλαγή της ΟΠΚΕ  δεν γίνεται.

Περίμεναν να τελειώσουν

Το κέντρο κατόπιν επικοινωνίας με τους ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.  έδωσε εντολή να παραμείνουν  όλοι στα σημεία τους, Καθώς κι όταν… βαρεθούν και αποχωρήσουν οι αντιεξουσιαστές  θα κινούντο και οι εγκλωβισμένοι αστυνομικοί από του Στρέφη και οι οποίοι περίμεναν για ώρες το… τελος του πάρτι.

Τελικώς στις  12:00 το βράδυ η απογευματινή ομάδα έλαβε εντολή να εγκαταλείψει τα οχήματα και τον εξοπλισμό τους στο λόφο Στρεφη και να κατέβει πεζή απο δρομάκι που οδηγούσε  στην οδό Μπενάκη και ενώ η βραδινή ομάδα ανέβηκε ομοίως πεζή  για την αλλαγή των εγκλωβισμένων».

Μάλιστα όπως λένε ένστολοι, «όλα μάλιστα πιστοποιούνται και από τις διαβιβάσεις καθώς όλοι οι επικεφαλής ζητούσαν να λαμβάνουν εντολές  μόνο  μέσω ασυρμάτου για ευνόητους λόγους». Σύμφωνα ακόμη με ορισμένες πηγές υπάρχει και βίντεο από τις διαπραγματεύσεις  αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. με ιδιώτες για να επιτρέψουν την αλλαγή της βάρδιας.

Τι είπε η ΕΛ.ΑΣ

Μετά το δημοσίευμα των «Νέων» βγήκε ανακοίνωση από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., όπου δέχεται πως υπήρξε αυτό το περιστατικό, υποστηρίζουν πως οι αστυνομικοί έμειναν με δική τους πρωτοβουλία στο σημείο -κάτι που οι ίδιοι το διαψεύδουν-  και εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως δηλώνουν πως δεν υπήρξε εμπλοκή των ανωτάτων αξιωματικών.