Με μια σπάνια, κοινή ανακοίνωσή τους, οι επικεφαλής της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ζήτησαν σήμερα να αφεθεί «αμέσως» ελεύθερος ο δημοσιογράφος Έβαν Γκερσκόβιτς, ο οποίος συνελήφθη στη Ρωσία και κατηγορείται για κατασκοπεία, κάτι που η Ουάσινγκτον απορρίπτει.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά την αυθαίρετη κράτηση αυτού του Αμερικανού πολίτη και δημοσιογράφου της Wall Street Journal», γράφουν ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ και ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ στην ανακοίνωσή τους.

Τα δύο κορυφαία στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου απαιτούν «την άμεση απελευθέρωση αυτού του ανεξάρτητου δημοσιογράφου που χαίρει σεβασμού σε όλον τον κόσμο».

Ο Γκερσκόβιτς, ο ανταποκριτής της WSJ, είχε εργαστεί παλαιότερα για το Γαλλικό Πρακτορείο στη Μόσχα. Συνελήφθη από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ενώ βρισκόταν στο Γεκατερίνεμπουργκ, στα Ουράλια. Σήμερα του απαγγέλθηκαν επισήμως κατηγορίες για κατασκοπεία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο ίδιος και η εφημερίδα του απορρίπτουν τις κατηγορίες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει και αυτός την απελευθέρωσή του.

Η σύλληψή του, η πρώτη ξένου δημοσιογράφου για τόσο σοβαρές κατηγορίες από την εποχή της ΕΣΣΔ, σημειώνεται με φόντο την εντεινόμενη καταστολή του Τύπου στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ