Δύσκολοι οι καιροί για τον κινηματογράφο, το βλέπουμε διαρκώς γύρω μας, το βλέπουμε στις αίθουσες, το νιώθουμε στο πετσί μας, όλοι – νομίζω – όσοι εργαζόμαστε για αυτόν. Εχω κατά καιρούς πει ότι το μέλλον του σινεμά στην αίθουσα (και δεν εννοώ τις εξαιρέσεις των μεγάλων  events τύπου «Top Gun Maverick» και «Star Wars επεισόδιο- ποιος- ξέρει- ποιό») μπορεί πια  να στηριχτεί μόνο σε καλές ιδέες που δίνουν κίνητρο στον άλλον να βγει από το σπίτι του και να πάει «στο σινεμά». Ακόμα και η έκφραση «πάω στο σινεμά» ακούγεται κάπως παλαιομοδίτικη πλέον.

Ένα καλό παράδειγμα το δίνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Λίγο καιρό μετά την λήξη της 23ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και πολλούς μήνες πριν από την έναρξη του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου τον Νοέμβριο, δεν σταματά να «κινείται».

Την Τετάρτη που μας έρχεται η ενότητα προβολών «Fundamentals of Cinema» του ΦΚΘ  ολοκληρώνεται για φέτος στο Ολύμπιον της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη με την προβολή του «Ταξιτζή» (1976) του Μάρτιν Σκορσέζε, σε συνδυασμό με ένα ολοήμερο bazaar εκδόσεων του Φεστιβάλ.

Όπως σε όλες τις φετινές εκδηλώσεις των «Fundamentals of Cinema», έτσι και η προβολή της Τετάρτης θα συνοδευτεί από παρουσίαση-ανάλυση της ταινίας και συζήτηση με το κοινό αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ταινίας, με βασικό ομιλητή τον κ.Γιώργο Δημητριάδη, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας του ΑΠΘ.

Παράλληλα, πριν αλλά και μετά την προβολή της ταινίας, στο Πράσινο Δωμάτιο στον πρώτο όροφο του Ολύμπιον, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σε προνομιακές τιμές το κοκτέιλ Mediterraneo (5€) και το βιολογικό ποπ κορν (1€), όπως και να προμηθευτούν επιλεγμένες εκδόσεις του Φεστιβάλ, καθώς και συλλεκτικό merch, σε ειδικές προσφορές και εκπτώσεις έως 80%.

Η ουσία εδώ είναι ότι η ιδέα «Fundamentals of Cinema» που ξεφεύγει από την γνωστή διαδικασία, την πεπατημένη της απλής προβολής, δοκιμάστηκε και έπιασε. Οι προβολές των επτά ταινιών που προηγήθηκαν του «Ταξιτζή» στο ίδιο πρόγραμμα είχαν sold out γι’ αυτό εξάλλου και η εκδήλωση της προσεχούς Τετάρτης «μετακόμισε» στο Ολύμπιον για το φινάλε και με στόχο μια συνέχειά της την επόμενη κινηματογραφική σεζόν.

Καλώς ή κακώς, σε μερικούς τομείς (αν όχι σε όλους)  μόνον έτσι πια  μπορεί να λειτουργήσουν ικανοποητικά τα πράγματα. Πίστη στο project, εγρήγορση, πράξη και το αποτέλεσμα θα φανεί. Δεν επαναπαυόμαστε ποτέ.