Οι πολίτες του Μαυροβουνίου προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση για την εκλογή προέδρου, με τον εδώ και χρόνια πρόεδρο της χώρας Μίλο Τζουκάνοβιτς να ανταγωνίζεται δυτικοτραφή οικονομολόγο που δεσμεύεται να βγάλει τη χώρα από την κρίση, η οποία σημαδεύτηκε από την αποτυχία δύο κυβερνήσεων να εξασφαλίσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν στις 7 το πρωί (τοπική ώρα, 08.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ (τοπική ώρα, 21.00 ώρα Ελλάδας). Οι πρώτες εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων για το αποτέλεσμα, με βάση δείγμα του εκλογικού σώματος, αναμένονται περίπου δυο ώρες αργότερα.

Ο Τζουκάνοβιτς, 61 ετών, κυριαρχεί στα πολιτικά πράγματα του Μαυροβουνίου από τη θέση του προέδρου ή του πρωθυπουργού για 33 χρόνια, μετά την κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Οι επικριτές κατηγορούν εδώ και καιρό τον πρώην κομμουνιστή και την παράταξή του, το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS), για διαφθορά, για σχέσεις με οργανωμένο έγκλημα και για το ότι κυβερνούν τη μικρή αυτή χώρα της Αδριατικής, η οποία εξασφαλίζει κυρίως έσοδα από τον τουρισμό, ως φέουδό τους, ισχυρισμούς που οι ενδιαφερόμενοι διαψεύδουν.

Ο αντίπαλός του είναι ο Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, 37 ετών, πρώην υπουργός Οικονομίας και αναπληρωτής επικεφαλής του κινήματος «Ευρώπη Τώρα» που δεσμεύθηκε να πατάξει τη διαφθορά, να βελτιώσει το επίπεδο ζωής και να ενισχύσει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Σερβία.

Ο Τζουκάνοβιτς συγκέντρωσε ποσοστό 35,37% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 19 Μαρτίου, ενώ ο Μιλάτοβιτς 28,92%, κάτι που σήμανε πως ήταν απαραίτητος ο δεύτερος γύρος των εκλογών, αφού κανείς από τους δύο δεν εξασφάλισε πλειοψηφία 50%, με τους αναλυτές να προβλέπουν αμφίρροπη μάχη.

Οι σημερινές κάλπες έρχονται ύστερα από ένα χρόνο πολιτικής αστάθειας, με δύο κυβερνήσεις να ηττώνται σε ψηφοφορίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και βουλευτές να έρχονται σε διένεξη με τον Τζουκάνοβιτς λόγω της άρνησής του να ορίσει νέο πρωθυπουργό.

Στις 16 Μαρτίου, ο Τζουκάνοβιτς διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 11 Ιουνίου. Αν και ο ρόλος του προέδρου στο Μαυροβούνιο είναι κυρίως εθιμοτυπικός, μια νίκη στις προεδρικές εκλογές θα ενισχύσει τις πιθανότητες του κόμματος του νικητή τον Ιούνιο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ