Τρία παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στο 2023 από στρεπτόκοκκο Α, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής 31 Απριλίου το ECDC.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, ο Ελληνικός Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ειδοποιήθηκε προσφάτως για ακόμη έναν θάνατο παιδιού, μόλις 18 μηνών και συνολικά οι θάνατοι από στρεπτόκοκκο το 2023 είναι τρεις.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Τύπου Α

O στρεπτόκοκκος Τύπου Α (Streptococcus pyogenes) είναι κοινό μικρόβιο που ζει στον φάρυγγα και το δέρμα πολλών ανθρώπων χωρίς να προκαλεί συμπτώματα.

Μπορεί όμως να προκαλέσει μια ποικιλία λοιμώξεων, από ήπια φαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα μέχρι οστρακιά και θανατηφόρο βακτηριαιμία, ανάλογα με την περιοχή του σώματος που προσβάλλει.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, παρόλα αυτά όμως προκαλεί όμως περίπου μισό εκατομμύριο θανάτους τον χρόνο σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και ασθενείς χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης.

Εμβόλιο δεν υπάρχει και το καλύτερο μέσο πρόληψης είναι το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή της σωματικής επαφής με ασθενείς και τα αντικείμενά τους.