Για την έξαρση της σχολικής βίας, τα Τέμπη και την επόμενη ημέρα των εκλογών μίλησε στο MEGA η Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας τόνισε πως ένα από τα κριτήρια που έλαβε υπόψη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ημερομηνία των εκλογών ήταν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.

«Είναι όλα έτοιμα για τις Πανελλαδικές. Όλα έχουν δρομολογηθεί, όλα είναι στη θέση τους. Όποιος έχει αναλάβει θα έχει λάβει κάθε λεπτομέρεια και ενημέρωση από εμένα. Δεν πρόκειται να αναταραχτούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις», δήλωσε.

Για την έξαρση της σχολικής βίας

Με αφορμή το περιστατικό βίας που σημειώθηκε σε σχολείο της Αττικής, με έναν 15χρονο που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τους συμμαθητές του, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως παρουσιάζεται έξαρση της σχολικής βίας τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας. Στη συνέχεια ανέφερε στις κατευθύνσεις που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας σχετικά με την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία.

«Έχουμε διπλασιάσει τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία, έχουμε νομοθετήσει τον σύμβουλο της σχολικής ζωής, επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών μας. Το σχολείο πρέπει να στηρίξει τη μαθητική κοινότητα. Το σχολείο είναι μία οικογένεια και γι’ αυτό είναι σημαντικό οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί του σχολείου να αγκαλιάζουν τα παιδιά», δήλωσε.

«Έχουμε εισάγει στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου θεματικές όπως σεξουαλική αγωγή, σεβασμός στη διαφορετικότητα και τους άλλους. Από τις τελευταίες μας πρωτοβουλίες δημιουργήσαμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να καταγγείλουν κάτι και σε ανώνυμη βάση. Μία πλειοψηφία μαθητών θέλουν κάτι να μοιραστούν, αλλά φοβούνται. Φοβούνται ότι την επόμενη ημέρα θα πέσουν θύματα βίας. Θέλουμε να σπάσουν τη σιωπή, να τους βοηθήσουμε να επικοινωνήσουν κάτι», συμπλήρωσε η Νίκη Κεραμέως.

Τα Τέμπη και η αξιολόγηση

Αναφερόμενη στην τραγωδία των Τεμπών σχολίασε πως η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται σε σοκ, καθώς ένας μεγάλος αριθμός των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος αποτελούταν από φοιτητές.

«Έχουμε ένα πρόσθετο ψυχολογικό φορτίο. Πιστεύω πως είναι σημαντικό να χυθεί άπλετο φως και από την άλλη να φροντίσουμε να μη ξανασυμβεί ποτέ στη χώρα μας τέτοια τραγωδία. Είναι σαφές ότι τα τελευταία 4 χρόνια έγιναν πολλά, αλλά έγιναν και λάθη και θα μπορούσαμε να είχαμε τρέξει πιο γρήγορα. Ο πρωθυπουργός βγήκε κι ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Η πιο ηχηρή απάντηση είναι να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μη ξανασυμβεί».

«Ένα από τα πιο ηχηρά μηνύματα που βγήκαν είναι αξιολόγηση παντού. Αξιολόγηση χωρίς φόβο, αξιολόγηση ενάντια στα κατεστημένα. Στην εκπαίδευση μετά από 41 χρόνια ξεκίνησε η ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών για να κάνουμε την εκπαίδευση καλύτερη», είπε η υπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο για την πραγματοποίηση προσεισμικών ελέγχων στα σχολεία, αλλά και στην παράδοση 177.000 σετ ρομποτικής στα σχολεία της χώρας, με τους μαθητές να είναι ενθουσιασμένοι.

Η πιο δύσκολη στιγμή της θητείας της

Σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως, την τελευταία τετραετία η πιο δύσκολη στιγμή της θητείας της ήταν η πανδημία και η διαχείρισή της στο σχολικό περιβάλλον.

«Εάν η θητεία είναι επιτυχημένη δεν θα το κρίνω εγώ, αλλά οι πολίτες. Από τις πιο δύσκολες στιγμές ήταν το κλείσιμο του σχολείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι επιστήμονες ήταν ξεκάθαροι, αλλά δεν σας κρύβω ήταν μία δύσκολη απόφαση. Το έκανα προσωπικά με πολύ βαριά καρδιά. Δώσαμε πολύ μεγάλο αγώνα για να διασφαλίσουμε την ατομική και τη δημόσια υγεία», δήλωσε.

«Στόχος της ΝΔ η αυτοδυναμία»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με το ποιο πρόσωπο θα βρεθεί στη θέση του πρωθυπουργού μετά τις εκλογές, η Νίκη Κεραμέως σχολίασε πως «ως δημοκράτης πολίτης θεωρώ άκρως προβληματική τη δήλωσε αυτή. Είναι δυνατόν αν ψηφίζουν οι πολίτες χωρίς να ξέρουν ποιον ψηφίζουν;».

Ακόμη, υποστήριξε πως στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει μόνο στελέχη της ΝΔ. Σημαίνει κυβέρνηση ΝΔ με στελέχη κι από ευρύτερους χώρους. Θα αφήσουμε τον ελληνικό λαό να κρίνει εάν θα συνεχίσουμε ή όχι σε αυτό τον δρόμο. Θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά ή θέλουμε αυτοκαταστροφικά να γυρίσουμε πίσω; Αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών», είπε.