Τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συνόδευσε στον Έβρο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μαζί με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, για την εκδήλωση της υπογραφής της σύμβασης επέκτασης του φράχτη.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, και σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόκειται για ένα έργο υψίστης σημασίας που έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του ΚΥΣΕΑ και θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων, καθώς και στην περαιτέρω διαχείριση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Λίγη ώρα μετά την άφιξή του στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Μηταράκης, παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Status Radio 94,2 FM, και το δημοσιογράφο Σταύρο Αποστολίδη.

Ο Υπουργός παρουσίασε το έργο που έχει επιτελεστεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα του μεταναστευτικού τόσο πανελλαδικά, όσο και στον Έβρο, σημειώνοντας ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 1 εκατομμύριο αφίξεις το 2015 στην χώρα μας, το 2019 ήταν 72.000 οι αφίξεις, τώρα οι αφίξεις έχουνε μειωθεί κατά 90%. Είχαμε 121 δομές στην χώρα μας στο 2019 με 92.000 διαμένοντες και με άθλιες συνθήκες. Σήμερα από τις 121 δομές παραμένουν μόνο οι 34. Έχουμε συνολικά 13.000 μετανάστες αιτούντες άσυλο και έχουμε 20.000 περίπου εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Το Φυλάκιο έχει μια χωρητικότητα 700 θέσεων συνολικά το ΚΥΤ και το ΠΡΟΚΕΚΑ. Αυτή τη στιγμή έχουμε 94 διαμένοντες».

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης αναφορικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του φράχτη υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δύο ζητήματα. Πρώτον, και με την τροπολογία Παπαδημούλη, να εμποδίσει την χρηματοδότηση του φράχτη από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, στο οποίο έχει απαντήσει ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός ότι ανεξαρτήτως πηγής χρηματοδότησης, το έργο θα γίνει. Και να είμαστε ειλικρινείς τώρα εδώ, οικονομικά, το ύψος της δαπάνης για το φράχτη είναι απόλυτα διαχειρίσιμο για τον τακτικό προϋπολογισμό. Για μας είναι και πολιτικά όμως ουσιαστικό, η Ευρώπη και τα σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Είναι και πολιτικός ο λόγος που πρέπει να συμμετάσχει».

«Στο δεύτερο στο οποίο μας πολεμάνε και το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι το θέμα των fake news για τις δήθεν παράνομες επαναπροωθήσεις που κάνει η χώρα μας. Έχουμε το μέτωπο των λαθροδιακινητών από την μία, έχουμε όμως και ένα εσωτερικό μέτωπο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θέλουν να ξαναδούν τη χώρα μας να βιώνει την πολιτική ανοιχτών συνόρων του 2015-2019. Ένα λοιπόν πολύ μεγάλο διακύβευμα των εκλογών της 21 Μαΐου είναι να πούνε οι Έλληνες πολίτες, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, οι Εβρίτες, ότι δεν θα ξανά δεχτούμε τις ροές που βιώσαμε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Με μια ξεκάθαρη στήριξη στην πολιτική Κυριάκου Μητσοτάκη που αποδείχτηκε στην πράξη πιο ουσιαστική», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις που γίνονται πλέον, το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον κάτω από τη δέκατη θέση, καθώς είναι ένα ζήτημα που δεν απασχολεί την τοπική κοινωνία.

Αναφορικά με τη θέση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η τροπολογία ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Αριστεράς. Μετά, όταν κατατίθεται η ολοκληρωμένη πρόταση, που είναι μια πολυσέλιδη πρόταση, ψηφίστηκε από όλους. Αυτό δε σημαίνει ότι συμφωνούν για την τροπολογία. Η τροπολογία που είναι συγκεκριμένη του κ. Παπαδημούλη και έχει το λεκτικό το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τώρα και στο μέλλον να μην χρηματοδοτεί. Που υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα κατά πόσο είναι σύννομη αυτή η αντίληψη της Επιτροπής. Υπάρχουν ερωτήματα κατά πόσο οι κανονισμοί των ταμείων που προβλέπουν την φύλαξη των συνόρων μπορούν να μην περιλαμβάνουν δαπάνες κατασκευής φράχτη. Είναι ένα ερώτημα το οποίο το είχα συζητήσει και με τον κ. Βέμπερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όταν ήρθε στην Αθήνα. Υπάρχει μία εκτίμηση από νομικούς ότι και σήμερα να δηλώσει Ελλάδα την κατασκευή του φράχτη οι κανονισμοί το προβλέπουν. Είναι ένα σημείο το οποίο χρήζει ανάλυσης. Το σημαντικό πάντως κι αυτό που πρέπει να ξέρουνε οι Εβρίτες είναι ότι με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και ο φράχτης, και η φάση θα γίνει που υπογράφουμε σήμερα, και η υπόλοιπη επέκταση θα γίνει. Κι αυτό πλέον θα δώσει μια πολύ μεγάλη ασφάλεια στα χερσαία σύνορα της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λύνοντας ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί εδώ και δεκαετίες».

Τέλος, αναφορικά με τις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στην αποτελεσματική διαχείριση της οικονομίας από τη Νέα Δημοκρατία, τόνισε ότι «οι εκλογές δεν είναι εκλογές δύο γύρων. Καλλιεργείται καμία φορά σε κάποιους αυτή η πεποίθηση εσκεμμένα για να αποθαρρύνουν τον κόσμο από το να ψηφίσει τα μεγάλα κόμματα στις πρώτες εκλογές. Μία είναι η κάλπη. Αυτή είναι η κρίσιμη εκλογή, η 21η Μαΐου. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας και στον τομέα της θωράκισης της χώρας που εδώ στον Έβρο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό, και στην ικανότητα της Νέας Δημοκρατίας να διαχειριστεί την οικονομία. Άρα ο Εβρίτης και για εθνικούς λόγους, μεταναστευτικό, θωράκιση της χώρας και για λόγους βιοτικού επιπέδου θα στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πολύ δυνατά από τον πρώτο γύρο. Ειδικά στην ακριτική Ελλάδα, και νομίζω μπορεί ο κόσμος πολύ εύκολα να συγκρίνει την περίοδο 2019-2023, με όποια πικρία μπορεί να έχει για συγκεκριμένα πράγματα, με όποια διαφωνία μπορεί να έχει με πολύ επιμέρους πολιτικές. Η μεγάλη εικόνα του 2019 –2023, σε σχέση με το 2015 – 2019 είναι απολύτως ξεκάθαρη».