Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη. «Τείνει κάθε νοσοκομείο μας να γίνει “σταθμός Λάρισας”» είπε ο κ. Σκουρλέτης με τον κ. Πλεύρη να του απαντά να μην προσβάλλει νοσηλευτές και γιατρούς.

Πάνος Σκουρλέτης: Το 50% των νοσηλευτών δεν είναι στη θέση τους

Θάνος Πλεύρης: Κάνετε μεγάλο λάθος

Π.Σ.: Είστε ψεύτης

Θ. Π.: Ψεύτης είστε εσείς

Π. Σ.: Θα ακουστούν οι αλήθειες

Θ.Π.: Είστε ψεύτης και λαϊκιστής. Για να δείξω πόσο άσχετος είστε, τι προϋπολογισμό είχατε για την υγεία; Ξέρετε;

Π. Σ.: Θαυμάστε τον υπουργό!

Η έντονη παρέμβαση της Ανθής Βούλγαρη

Ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος παρενέβη λέγοντας ότι «είναι ντροπή, δύο κορυφαία στελέχη, έμπειροι κοινοβουλευτικοί να μην σέβονται τον χρόνο».

«Λέει ανακρίβειες» είπε ο υπουργός Υγείας, με τον Πάνο Σκουρλέτη να προσθέτει «Δεν το αποδέχομαι, ο κ. Πλεύρης δυναμίτισε τη συζήτηση. Δεν δέχομαι ισοπεδωτική κριτική».

«Σας ενοχλεί ότι δίνουμε 1,4 δισ. παραπάνω» είπε ο υπουργός Υγείας και ο Π. Σκουρλέτης απάντησε:«Είστε τα μεγαλύτερα αρπακτικά των τελευταίων δεκαετιών. Παίξατε με την υγεία. Απευθείας αναθέσεις… Αυτά κάνατε».

Εκείνη τη στιγμή η Ανθή Βούλγαρη έβαλε τις φωνές. «Επιτέλους κύριε Σκουρλέτη! Σας παρακαλώ». «Μην μου υψώνετε τη φωνή. Να ήσασταν όπως πρέπει όταν μιλούσε ο κ. Πλεύρης» σχολίασε ο Πάνος Σκουρλέτης προς την παρουσιάστρια.

Ανθή Βούλγαρη: Να μην μου κάνετε υποδείξεις κ. Σκουρλέτη. Δεν απαντάτε!

Πάνος Σκουρλέτης: Σας παρακαλώ εγώ! Μιλάμε για την υγεία του κόσμου και πρέπει να ακουστούν αυτά τα πράγματα. Δεν απαντάω; Δεν απαντάω μου λέτε; Παίζετε τον ρόλο του δημοσιογράφου ή μεροληπτείτε;

Α. Β.: Εσείς τι λέτε; Για πείτε μου

Π. Σ.: Σας ρωτάω πείτε μου. Με αφήσατε να ολοκληρώσω; Με άφησε ο κ. Πλεύρης;

Πλεύρης: Ιδιώτες με μερική απασχόληση στο ΕΣΥ»

Τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να μπουν με μερική απασχόληση στο ΕΣΥ σκέφτεται η η κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη στην πρωινή εκπομπή του Mega. Αναφερόμενος στις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία ο κ. Πλεύρης τόνισε:

«Ειδικά στο υγειονομικό προσωπικό παρουσιάζεται πρόβλημα σε συγκείμενές ειδικότητες, είναι πρόβλημα που υπάρχει και στην Ευρώπη, ειδικά στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερη επίταση σε σημεία στα οποία παρόλο που υπάρχουν οικονομικά κίνητρα, δεν πάει ο κόσμος. Υπάρχει μία διαφορά με την αντιπολίτευση είναι ότι θεωρούμε ότι αυτό το πρόβλημα λύνεται όταν θα δώσεις δυνατότητα και σε ιδιώτες γιατρούς χωρίς πλήρη και αποκλειστική απασχόληση να μπουν. Στην Κω για παράδειγμα, που έκανε ρεπορτάζ και το MEGA,  υπάρχουν 10 παθολόγοι ιδιώτες εκτός νοσοκομείου και αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε παθολόγο από το Ασκληπιείο από το Τζάνειο. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε ιδιώτες να μπουν με μερική απασχόληση στο ΕΣΥ. Πιστεύουμε ότι ο γιατρός που είναι ιδιώτης έξω, δεν θέλει να γίνει δημόσιος υπάλληλος, εάν του δώσεις τη δυνατότητα με μερική απασχόληση να καλύψει θέσεις».

Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης «δίνοντας στους ιδιώτες γιατρούς, κατά βάση στα νησιά γιατί στην Αθήνα δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα, αυτή τη δυνατότητα, γεμίζουν οι θέσεις. Εάν είναι ειδικότητες όπως οι αναισθησιολόγοι, που υπάρχει πρόβλημα στα νησιά, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα, που υπάρχει με έναν «άναρχο» τρόπο, το μπλοκάκι υπάρχει από το 2012 αλλά αυτό πρέπει να γίνει πιο θεσμοθετημένα με οργανωμένες προκηρύξεις που βγαίνουν τώρα», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

 

Σκουρλέτης: «Κάθε νοσοκομείο τείνει να γίνει ”σταθμός Λάρισας”»

«Το θέμα της υγείας είναι κορυφαίο. Κάθε νοσοκομείο τείνει να γίνει ”σταθμός Λάρισας”. Αυτό είναι μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης», δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο κ. Σκουρλέτης απάντησε πως, «η τακτική της ΝΔ ήταν να απαξιώσει το σύστημα υγείας, να δημιουργήσει συνθήκες υποβάθμισης της λειτουργίας των νοσοκομείων, έτσι ώστε αναγκαστικά ο γιατρός είτε να στραφεί στο προσωπικό του ιδιωτικό επάγγελμα έξω απ΄ το δημόσιο σύστημα υγείας είτς να φύ7γει στο εξωτερικό. Σήμερα παίρνουν 7.000-12.000 ευρώ στην Ευρώπη οι γιατροί. Αυτό που χρειάζεται είναι να αυξηθεί ο εισαγωγικός μισθός. Το 10% αύξηση είναι κοροϊδία μετά από χρόνια στασιμότητας των μισθών. Τουλάχιστον ο εισαγωγικός μισθός πρέπει να ξεκινάει καθαρά από 2.000 ευρώ στο δημόσιο σύστημα υγείας».

 

Σαλαλές:  Το ΕΣΥ απαξιώθηκε με τα χρόνια»

Ο κ. Σαλαλές μίλησε για την κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας και τι θα γίνει την επόμενη μέρα των εκλογών, αλλά και για την συνεργασία με την ΝΔ. «Το ΕΣΥ είναι γέννημα του ΠΑΣΟΚ, είναι μία εμβληματική μεταρρύθμιση που έγινε το 1983, και τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει ότι κάθε Έλληνας δικαιούται δωρεάν παροχή υπηρεσιακών υγείας, ανεξάρτητα από την επαγγελματική του θέση, την οικονομική θέση και την κοινωνική του θέση. Με τα χρόνια που πέρασαν αυτό το ΕΣΥ ήταν το πιο ισχυρά συστήματα στην Ευρώπη, και το αφήσαμε στην τύχη του. Τα 10 τελευταία χρόνια δεν κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ»