Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι influencers στη Γαλλία εξαιτίας της πρόθεσης της κυβέρνησης για δημιουργία νομοθετικού πλαισίου που θα θέτει περιορισμούς.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα δημιουργηθεί νομικό πλαίσιο που θα θέτει περιορισμούς στην προώθηση επικίνδυνων προϊόντων ή υπηρεσιών.

Οι περιορισμοί θα ξεκινούν από την προώθηση αλκοολούχων ποτών, αθλητικών στοιχημάτων ή χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Θα απαγορεύονται επίσης αυστηρά οι διαφημίσεις καλλυντικών φαρμάκων ή χειρουργικών επεμβάσεων.

«Είναι μία πρακτική πολύ επικερδής για τους influencers. Oι πιο διάσημοι κερδίζουν 40 με 100 χιλιάδες τον μήνα».

Οι χρήστες των μέσων για εμπορικούς και επαγγελματικούς σκοπούς μάλιστα θα οφείλουν να ενημερώσουν αν έχουν χρησιμοποιήσει φίλτρα στις φωτογραφίες των προϊόντων που διαφημίζουν.

Θα κινδυνεύουν με κυρώσεις

Η επικείμενη νομοθεσία αναμένεται να αλλάξει εντελώς τα δεδομένα χρήσης των μέσων από τα λεγόμενα πρόσωπα επιρροής και ειδικά όσους εκμεταλλεύονται την αναγωρισιμότητά τους για να ξεγελάσουν καταναλωτές.

«Μπορούμε να δούμε ένα τελευταίο παράδειγμα για ρολόγια που πωλούνται δήθεν ως επίχρυσα αλλά κοστίζουν μόνο 10 ευρώ. Ένα ρολόι δεν μπορεί να κοστίζει 10 ευρώ. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι η ψεύτικη διαφήμιση».

Πολλοί στέλνουν και προσωπικά τους αντικείμενα. Μερικοί influencers που έχουν εκατομμύρια συνδρομητές, εκμεταλλεύονται την αφέλεια και την αδυναμία των νέων που τους ακολουθούν.

Σε περίπτωση απάτης, οι influencers ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος, μια κύρωση που μπορεί να λάβει τη μορφή διαγραφής, προσωρινής ή οριστικής, των λογαριασμών τους στα κοινωνικά δίκτυα, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι το Instagram, το TikTok και άλλες πλατφόρμες που εδρεύουν εκτός Γαλλίας να συμφωνήσουν να συμμετέχουν.

Οι ανακοινώσεις έχουν φέρει αντιδράσεις από το σύνολο των influencers της χώρας, 150 από τους οποίους υπογράφουν μια κοινή επιστολή προς την κυβέρνηση.

«Η μόνη σας πυξίδα πρέπει να είναι η προστασία των καταναλωτών από τις υπερβολές μιας μειοψηφίας που πιστεύει ότι όλα επιτρέπονται και η διατήρηση των δραστηριοτήτων μας και των θέσεων εργασίας που δημιουργούμε. Μην σπάσετε το ενάρετο μοντέλο που χτίζουμε στις τέσσερις γωνιές της Γαλλίας, με τους Γάλλους και για τους Γάλλους».