Δυο σημαντικά πρόσωπα του κινηματογράφου θα τιμήσει και φέτος το φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας του οποίου η αυλαία θα σηκωθεί στις 30 Αυγούστου για να πέσει στις 9 Σεπτεμβρίου. Όπως ανακοινώθηκε από την κινηματογραφική Μπιενάλε, στην Ιταλίδα σκηνοθέτρια Λιλιάνα Καβάνι και στον ηθοποιό από το Χονγκ Κονγκ Τόνι Λιουνγκ Τσιου- Γουαι θα δοθεί φέτος ένας ειδικός Χρυσός Λέοντας για την συνεισφορά τους στον κινηματογράφο.

Η Λιλιάνα Καβάνι έγινε γνωστή διεθνώς μετά την επιτυχία του «Θυρωρού της νύχτας» (1979), μιας προκλητικής ταινίας που μιλά για το τέρας του φασισμού μέσα από ένα παράξενο παιχνίδι ερωτικού σαδομαζοχισμού. Ωστόσο, πολλά χρόνια πριν από την παρουσίαση αυτής της ταινίας, η Καβάνι, 90 ετών σήμερα, είχε ήδη κερδίσει τον Λέοντα του Σαν Μάρκο στο φεστιβάλ βενετίας για το ντοκιμαντέρ «Philippe Pétain: Processo a Vichy». Θεωρείται μια από τις ελάχιστες γυναίκες σκηνοθέτριες του Νέου Ιταλικού Σινεμά που άρχισε να αναπτύσσεται στην χώρα της στην δεκαετία του 1960 και στο ενεργητικό της θα βρούμε επίσης μια μεταφορά μυθιστορήματος της Πατρίτσια Χάισμιθ («Το παιχνίδι του Ρίπλεϊ»), όπως και το βιογραφικό δράμα «Φραντσέσκο» για τον Φραγκίσκο  της Ασίζης με πρωταγωνιστή τον Μίκι Ρουρκ.

Μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, ο Τόνι Λιούνγκ Τσίου -Γουάι, γνωστός απλώς ως Τόνι Λιουνγκ, έχει συνεργαστεί με την ελίτ των ασιατών auteurs και τρεις ταινίες του υπήρξαν υποψήφιες για τον Χρυσό Λέοντα στη Μόστρα της Βενετίας. Το «A city of sadness» (1989) του Χου Χσιαο Χσιέν, το «Cyclo» (1995) του Τραν Αν Χουνγκ και το «Προσοχή πόθος» (2007) του Ανγκ Λι. Ωστόσο, η συνεργασία του Λιουνγκ με τον σκηνοθέτη Γουόνγκ Καρ -Βάι, ιδίως στην ταινία «Ερωτική επιθυμία», είναι εκείνη που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του. Για την «Ερωτική επιθυμία» ο Τόνι Λιουνγκ απέσπασε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο φεστιβάλ των Καννών του 2000.