Για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τα όρια συνταξιοδότησης στην Ελλάδα μίλησε στο MEGA  ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου πάνω από 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους να πιστώνεται το εφάπαξ βοήθημα ύψους 200 με 300 ευρώ.

«Το 2022 είχαμε οικονομική μεγέθυνση υψηλότερη από ότι περιμέναμε, είχαμε πτώση ανεργίας, περισσότερους απασχολούμενους, περισσότερα έσοδα στον ΕΦΚΑ και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Αυτά μας επέτρεψαν να δώσουμε το εφάπαξ βοήθημα αυτή την περίοδο», δήλωσε και συμπλήρωσε πως εάν συντρέχουν οι ίδιες συνθήκες και φέτος η κυβέρνηση θα εξετάσει το ζήτημα.

«Τα πρώτα σημάδια που έχουμε από το πρώτο τρίμηνο του 2023 δείχνουν ότι τελικά το ποσοστό της οικονομικής μεγέθυνσης που θα έχουμε θα είναι υψηλότερο από αυτό που είχε καταγραφεί στον προϋπολογισμό, το οποίο σημαίνει ότι πράγματι θα έχουμε μία πραγματικά καλή αύξηση στις συντάξεις στο τέλος της χρονιάς», συμπλήρωσε.

Για τον κατώτατο μισθό

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε  πως κατά τη διάρκεια της θητείας της ΝΔ έχουν σημειωθεί τρεις αυξήσεις, ενώ αναφέρθηκε στο δίπολο που καλείται η κυβέρνηση να ισορροπήσει.

«Ο πρωθυπουργός ήταν σαφέστατος, ο αγώνας που θα δώσουμε την επόμενη τετραετία είναι για τη βελτίωση του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση έχει να ισορροπήσει σε δύο πράγματα. Θέλει να προφυλάξει όσο το δυνατόν καλύτερα το βιοτικό επίπεδο των χαμηλόμισθων, από την άλλη δεν θέλει να δώσει μεγάλες αυξήσεις, ώστε να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», δήλωσε και τόνισε πως επί της ΝΔ σημειώθηκε σημαντική μείωση της ανεργίας.

Για τα όρια συνταξιοδότησης

Μιλώντας για το όριο συνταξιοδότησης παραλλήλισε την κατάσταση που επικρατεί στη Γαλλία με εκείνη της Ελλάδας επί Γιαννίτση το 2001 και τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα.

«Έγινε μία προσπάθεια, η οποία δυστυχώς ήταν ανεπιτυχής, να νοικοκυρευτεί το σύστημά μας. Το αποτέλεσμα ήταν την πρώτη δεκαετία του τρέχοντος αιώνα οι μεταβιβάσεις στην οποία είχαμε από τον προϋπολογισμό στο ασφαλιστικό σύστημα αντιστοιχούσαν στα 2/3 της συνολικής αύξησης του δημοσίου χρέους», εξήγησε.

«Στα προηγούμενα χρόνια αυτό το οποίο έχει θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι μία αυτόματη σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης. Το 2013 αυξήσαμε το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρόκειται να δούμε άμεσα αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης στην Ελλάδα», είπε.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει θετικά μία σειρά επιδομάτων, με τον Παναγιώτη Τσακλόγλου να τονίζει πως οι αυξήσεις στα επιδόματα θα εμφανιστούν τον Απρίλιο.