Το αίτημα για άμεση στελέχωση των Δικαστηρίων με γιατρούς και εξοπλισμό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό επαναφέρουν οι δικηγόροι το οποίο γίνεται επιτακτικό μετά τον πρόσφατο τραυματισμό διαδίκου με μαχαίρι, έξω από το Εφετείο της Αθήνας αλλά και κατόπιν καρδιολογικού περιστατικού σε διάδικο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας πέντε ημέρες πριν.

Το αίτημα είχε υποβληθεί ήδη από τον ΔΣΑ τον Οκτώβριο του 2019 και το επανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη την οποία κοινοποίησε και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και τους προϊσταμένους των Δικαστηρίων της Αθήνας.

Το αίτημα, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Βερβεσός, αφορά το Πρωτοδικείο Αθηνών και το δικαστικό συγκρότημα Αρείου Πάγου – Εφετείου και Ειρηνοδικείου Αθηνών.

«Με δεδομένο ότι στους χώρους των δικαστηρίων της Αθήνας ασκούν τα καθήκοντά τους καθημερινά χιλιάδες δικηγόροι, δικαστές και δικαστικοί γραμματείς και προσέρχονται για τις υποθέσεις τους πλήθος πολιτών (διάδικοι και μάρτυρες), είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρχει κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων (8.00 – 15.00) ιατρός, ιατροτεχνολογικά μέσα και ιατροφαρμακευτικό υλικό για την προστασία της υγείας όλων των ευρισκομένων στους χώρους τους» σημειώνει ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

«Η παντελής απουσία σχετικής μέριμνας εκ μέρους της Πολιτείας δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους λόγω της αδυναμίας έγκαιρης παροχής πρώτων βοηθειών και εν γένει ιατρικής περίθαλψης σε επείγοντα περιστατικά. Τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης πρέπει, για το λόγο αυτό, να εφαρμόσουν άμεσα τη διάταξη του άρθρου 61 ν. 4356/2015 που προβλέπει ότι “με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να συστήνονται θέσεις ιατρών στα δικαστήρια της χώρας. Οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών έχουν την αρμοδιότητα να επιλέξουν το ιατρικό προσωπικό που θα στελεχώσει τα ιατρεία των δικαστηρίων της χώρας”» υπογραμμίζει ο κ. Βερβεσός.

Και καταλήγει: «Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες κατά λόγο αρμοδιότητας, ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση των δικαστηρίων με ιατρούς, εφοδιασμένους με τα απαραίτητα μέσα για την επιτέλεση του έργου τους».