Τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, συνάντησε το πρωί της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας,  με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση της σύνοψης ελέγχων του 2021 και 2022 του ανώτατου δικαστηρίου, που ασχολείται με τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους και με τίτλο «Για ένα αποτελεσματικό κράτος».

Επικρατέστερος για υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαρμάς είναι πολύ πιθανό να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας εάν δεν προκύψει κυβέρνηση από τις προσεχείς εκλογές. Σύμφωνα με τη διαδικασία, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος για διερευνητικές επαφές. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει το δεύτερο και το τρίτο κόμμα. Εάν υπάρξει αδιέξοδο, θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός ένας από τους προέδρους των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας. Το όνομα του κ. Σαρμά είναι το επικρατέστερο, καθώς κατ’ εθιμικώ δικαίω, η εντολή ανατίθεται στον αρχαιότερο.

«Σε ανεπάρκειες της δημόσιας διοίκησης και στην εκτεταμένη διαφθορά οφείλεται η αναποτελεσματικότητα του κράτους»

Οι δύο άνδρες κατέληξαν σε κοινή διαπίστωση πως  η αναποτελεσματικότητα του κράτους οφείλεται και σε ανεπάρκειες της δημόσιας διοίκησης, αλλά και σε φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς.

«Η ανεπάρκεια και η εκτεταμένη διαφθορά είναι δύο βασικά χαρακτηριστικά εδώ και τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ. Γι’ αυτό κι έχει απαξιωθεί κάθε τι δημόσιο κι ενώ απολαμβάνουν την ίδια στιγμή ημέτεροι και γαλάζια golden boys απευθείας αναθέσεις δισ. ευρώ και προκλητικά μπόνους εκατομμυρίων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση.