Οι εξαγγελίες για αύξηση του μισθού (και όχι μόνον του κατώτατου) αποτελεί το σημαντικότερο προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ. Ο Πρωθυπουργός δεν χάνει την ευκαιρία να αναφέρεται στον στόχο της νέας διακυβέρνησης, στην αύξηση δηλαδή των μισθών στους δημοσίους υπάλληλους και προτροπές και για αύξηση του μισθού και στο ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για ένα από τα βαριά προεκλογικά χαρτιά της ΝΔ, τα οποία όμως αυξήσεις δεν πρόκειται να δοθούν χωρίς προϋποθέσεις. Ας πούμε καλύτερα δεν θα δοθούν χωρίς… αντάλλαγμα.

Γιατί αυτό που μαθαίνω είναι ότι ο Πρωθυπουργός πρόκειται να ζητήσει αύξηση των εργασιακών υποχρεώσεων των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να εξαλειφθούν χρόνια παθογένειες ατέλειες που αρκετές αυτές μας οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών. Ναι, λοιπόν στην αύξηση μισθού, αλλά παράλληλα και αύξηση των υποχρεώσεων. Ελπίζω στην αύξηση υποχρεώσεων να περιλαμβάνονται και οι κυβερνητικές υποχρεώσεις έναντι των πολιτών

***
Το τελευταίο ταξίδι Μητσοτάκη πριν από τις εκλογές

Αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) ο Πρωθυπουργός και θα είναι το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό πριν από τις εκλογές. Οι έξοδοι εφεξής από το Μαξίμου θα γίνονται στην περιφέρεια στα πλαίσια των περιοδειών για την προεκλογική περίοδο. Ήταν προγραμματισμένο καθοδόν προς τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός να έκανε μια στάση στην Λοριάν, για ένα ραντεβού με τον Πρόεδρο Μακρόν και για να δει από κοντά την πρόοδο της ναυπήγησης των ελληνικών belh@rra, αλλά η τραγωδία στα Τέμπη και τα επεισόδια που διαδραματίζονται στο Παρίσι για το συνταξιοδοτικό, έκαναν αυτήν την επίσκεψη αδύνατη.

***
Κλείδωσαν οι εκλογές τον Μάιο

Για πρώτη φορά χθες βράδυ σε τηλεοπτική συνέντευξη του με τον Σταύρο Θεοδωράκη ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωση την απόφασή του για διεξαγωγή των εθνικών εκλογών μέσα τον Μάιο – χωρίς πάντως να διευκρινίζει αν οι κάλπες θα στηθούν στις 21 ή στις 28 Μαΐου, «σβήνοντας» όμως κάποια σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει μετά τα Τέμπη και έκαναν λόγο για κάλπες ακόμα και στις αρχές Ιουλίου.

***

Η πρώτη του Χριστοδουλίδη και της Αννίτας

Στις Βρυξέλλες θα γίνει η πρώτη επίσημη εμφάνιση σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του νέου Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και η πρώτη εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, της νέας Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτας Δημητρίου, προέδρου της κυπριακής Βουλής των Κοινοτήτων.

***
Τι γύρευε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας στην Αθήνα;

Ήρθε ξαφνικά, «ταξίδι αστραπή» στην Αθήνα το ονόμασαν του Ιταλού υπουργού Άμυνας Γκουΐντο Κροσέτο. Να σκεφθείτε ότι ο ομόλογός του Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν στις Βρυξέλλες στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας ΕΕ και επέστρεψε χθες το απόγευμα στην Αθήνα για να τον συναντήσει. Τι ακριβώς συμβαίνει; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα ο Ιταλός να κομίζει νέα βελτιωμένη πρόταση για το πρόγραμμα προμήθειας των νέων κορβετών για το ΠΝ. Ο κ. Κροσέτο συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο στις 6 το απόγευμα στο Πεντάγωνο, ενώ αμέσως μετά οι δύο τους αναχώρησαν για το Μέγαρο Μαξίμου όπου και ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το αποτέλεσμα των συζητήσεών τους. Από το Μέγαρο Μαξίμου εκδόθηκε μια λιτή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «συζητήθηκαν οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Ιταλία σε τομείς όπως το μεταναστευτικό και η ασφάλεια και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας αυτής καθώς και στον τομέα της Άμυνας». Πέρα τούτου ουδέν.

***

Όταν ο Τασούλας συνάντησε τον Πολάκη

Ήταν μια διαφορετική και ασυνήθιστη συνάντηση αυτή που έγινε στο Εντευκτήριο βουλευτών. Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας συνάντησε τον Παύλο Πολάκη και έπιασαν κουβέντα μακριά από περίεργα ώτα. Ο κ. Πολάκης που μετά την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για επανατοποθέτησή του στο ψηφοδέλτια του κόμματος επανήλθε δριμύτερος, κυκλοφορεί παντού στη Βουλή, σταματά στον διάδρομο υπουργό και ζητεί διευκρινίσεις για θέματα που έχω σχέση με την διαφάνεια, όπως συνέβη με τον κ. Σκρέκα και τώρα που έκοψε το κάπνισμα καταλήγει στο Εντευκτήριο εκεί όπου βρίσκονται οι βουλευτές της ΝΔ. Ο Πολάκης ήταν εκείνη την ώρα καθόταν και συνομιλούσε με έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, ο Πρόεδρος της Βουλής ήτανόρθιος και συζητούσαν. Σε κάποια στιγμή ένας τους τράβηξε μια φωτογραφία και ρώτησε τον Πρόεδρο της Βουλής «τι να βάλω ως λεζάντα;» Ο Πρόεδρος είδε την φωτογραφία χαμογέλασε και είπε «όλα υπό έλεγχο στη Βουλή».

***

Κρασί με ετικέτα… «Ράμα»

Λίγη ώρα νωρίτερα είχε περάσει από το Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα κομίζοντας δώρα: Δώρισε στον Πρόεδρο Τασούλα ένα μπουκάλι κρασί. Δεν ήταν ένα συνηθισμένο αλβανικό κρασί, αλλά ένα κρασί που στην έγχρωμη ετικέτα του έγραφε «Εντι Ράμα». Είπε ότι είναι δικής του παραγωγής και είχε στο μπουκάλι το αλβανικό εθνόσημο, αυτό με τον δικέφαλο αετό.. Δώρισε επίσης το βιβλίο «Σταυροδρόμι» της Fate Vetaj

***
Αντιδράσεις από το σύνθημα στην μπλούζα βουλευτή του ΜέΡΑ

Χθες στη Βουλή σημειώθηκαν ασυνήθιστα πράγματα. Δεν είναι μόνον η απρόσμενη συνάντηση Τασούλα- Πολάκη ήταν και το μαύρο μπλουζάκι (κάτω από κατακόκκινο σακάκι) της νεαρής βουλευτού του ΜέΡΑ 25 Μαρίας Απατζίδη, που έγραφε «57 νεκροί, 156 υποκριτές» και στη μέση φαίνονταν ράγες σιδηροδρόμων. Προκάλεσε αντιδράσεις, μερικοί θυμήθηκαν ότι πριν από δύο εβδομάδες είχε αποκαλέσει την κυβέρνηση «δολοφόνο». Η ΝΔ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «χυδαία και απαράδεκτη πράξη εκφοβισμού, που δεν έχει καμία θέση στον ναό της Δημοκρατίας, καλώντας τον Γραμματέα του ΜέΡΑ 25 να καταδικάσει τέτοιες ενέργειες. Κάτι, που οφείλουν, όπως ζήτησε η ΝΔ, να κάνουν όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου.

***
Η νυχτερινή επέλαση του Ιππικού

Όσοι πέρασαν το βράδυ από την πλατεία Συντάγματος σίγουρα θα έμειναν έκπληκτοι. Είδαν ξαφνικά μια ίλη ιππικού να παρελαύνει νυχτιάτικα. Μαζί τους και ένα τανκ ωσάν να ήταν ο θωρακισμένος «προστάτης» των αλόγων και των αξιωματικών ιππέων. Τι είχε συμβεί κάνοντας τους τουρίστες να βγάζουν τα κινητά τους και να αποθανατίσουν την νυχτερινή επέλαση του ιππικού μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη; Ήταν η δοκιμαστική παρέλαση που έκανε το νεοσύστατο σώμα του Ιππικού ενόψει της παρέλασης της 25ης Μαρτίου. Οι ιππείς θα ανοίξουν την παρέλαση, όπως έκαναν και το 2021 με μια διαφορά. Τότε στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση τα άλογα που παρέλασαν προέρχονταν από ιππικούς ομίλους και δεν ήταν καθόλου συνηθισμένα σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος που συνέβησαν και κάποια απρόοπτα την ώρα που τα άλογα περνούσαν μπροστά από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον διάδοχο τότε του αγγλικού θρόνου Κάρολο (σημερινό βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου) και την Καμίλλα. Δεν ήταν εκπαιδευμένα ούτε στο να αντιδρούν στους θορύβους, ούτε βεβαίως να έχουν κάποιο σταθερό καλπασμό. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα άλλαξαν. Σχηματίστηκε με εντολή του ΓΕΕΘΑ ίλη Ιππικού, με άλογα καλά εκπαιδευμένα τα οποία και θα παρελάσουν. Χθες έκαναν τις δοκιμαστικές τους πτήσεις πάνω από την Αθήνα και τα Rafale, και τα Mirage 2000-5 και τα F-16, αλλά αυτή τη φορά τα F-16 Viper και βεβαίως τα Phantoms.

***
Ετοιμάζουν την πυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ

Αυτή η σύναξη των πτεράρχων του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Ramstein της Γερμανίας έκρυβε ένα μυστικό. Ο αρχηγοί αεροποριών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ανάμεσα και ο δικός μας ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, συμφώνησαν να εξελίξουν την αεράμυνα μέσω της αναβάθμισης των αεροπορικών βάσεων του ΝΑΤΟ και την επιτάχυνση για την ολοκληρωμένη αεροπορική και πυραυλική άμυνα της Συμμαχίας. Να θυμίσω ότι στη σύνοδο αυτή («συμπόσιο» το ονόμασαν) μετέχει φυσικά και η Τουρκία.

***
Ανακοινώνεται το νέο κόμμα Λατινοπούλου

Το νέο κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου βρίσκεται στα σκαριά. Θα ανακοινώσει το όνομα η ίδια σε λίγες μέρες, όπως λέει και θα είναι (πάλι λέει) έκπληξη. Τα περισσότερα στελέχη προέρχονται από την ΠΑΤΡΙ.Δ.Α., στο κόμμα όπου ήταν αντιπρόεδρος με Πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Ετοιμάζει όπως λέει το καταστατικό και θα το ανακοινώσει σε συνέντευξη τύπου.

***
Το μόρφωμα Κασιδιάρη και οι εκλογές

Δεν ξέρω εάν το έχετε προσέξει αλλά το κόμμα- μόρφωμα του Κασιδιάρη «Έλληνες», εξακολουθεί να πραγματοποιεί προεκλογικές συγκεντρώσεις, να ανακοινώνει υποψηφίους ωσάν να μην συμβαίνει τίποτα, ωσάν να μην υπήρχε η νομοθετική ρύθμιση (νόμο που έφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης) για την απαγόρευση καθόδου στις εκλογές προσώπων που έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές ενέργειες. Από τη φυλακή στο Δομοκό, ο πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, συνεχίζει να προκαλεί και μόλις προχθές έκανε (διά αντιπροσώπου) παρουσίαση υποψηφίων σε κεντρικό ξενοδοχείο της συμπρωτεύουσας των υποψηφίων του μορφώματός του στην Α΄και Β Θεσσαλονίκης. Εκείνο που λέγεται και τον κάνει να συνεχίζει την προσπάθειά του προκειμένου να εισέλθει στη Βουλή είναι ότι σκοπεύει να τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματός του είτε συνταξιούχο δικαστικό, είτε έναν παροπλισμένο πολιτικό, ώστε να αποφύγει τις απαγορεύσεις του Αρείου Πάγου. Τώρα πώς θα το καταφέρει αυτό ο εθνικιστής, καταδικασμένος για εγκληματικές ενέργειες ουδείς γνωρίζει, τη στιγμή που δηλώνει ότι θα είναι και ο ίδιος υποψήφιος στην Α Αθηνών