Αναφερόμενος στο θέμα του εξαερισμού του ΗΣΑΠ, ο Πάνος Κοντογιάννης, πρόεδρος εργαζομένων ΣΤΑΣΥ ανέφερε: «Είχε χαλάσει το 2015 μία μονάδα που καθαρίζει τον αέρα στην Ομόνοια, δηλαδή ο εξαερισμός του υπογείου στην πλατεία Ομόνοιας. Στις σήραγγες έχει τοποθετηθεί εξαερισμός, αλλά δεν λειτουργεί ακόμα».

Ο πρόεδρος εργαζομένων ΣΤΑΣΥ επιπλέον επιβεβαίωσε πως το σύστημα εξαερισμού παραμένει εκτός σύνδεσης με τον πίνακα ελέγχου που θα το έβαζε σε λειτουργία. Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντογιάννης δήλωσε: «Έχουμε ένα σύστημα που χάλασε, το επισκεύασαν το 2018. Όμως, πλήρως λειτουργικό δεν είναι, και ο λόγος είναι ότι δεν έχει συνδεθεί (το σύστημα εξαερισμού) με τον πίνακα ελέγχου που θα το έβαζε σε λειτουργία».

Ο κ. Κοντογιάννης, επίσης τόνισε ότι όλα τα συστήματα θα πρέπει να δοκιμαστούν από τους εργαζόμενους και να γίνουν κι ασκήσεις, καθώς σε περίπτωση που συμβεί κάτι δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. «Ειδικά, από το Μοναστηράκι μέχρι την Αττική που είναι σήραγγα θα πρέπει να γίνουν ασκήσεις ετοιμότητας. Είμαι από το 2008 στην εταιρεία, δεν έχω κάνει ποτέ τέτοιου είδους εκπαίδευση».

Μετά την αποκάλυψη ότι ο εξαερισμός στις σήραγγες του μετρό στην Ομόνοια δεν λειτουργεί, άλλη μία αποκάλυψη έρχεται να ταλανίσει την αξιοπιστία για τους σιδηροδρόμους.

Στον σταθμό Μοναστηράκι, η έξοδος κινδύνου οδηγεί στον πεζόδρομο της οδού Αδριανού, όπου λειτουγεί επιχείρηση εστίασης, τα τραπεζοκαθίσματα της οποίας απλώνονται γύρω από τη μία και μοναδική έξοδο κινδύνου του σταθμού. Η πόρτα της εξόδου μάλιστα είναι φρακαρισμένη και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια για να ανοίξει, πράγμα το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος. Πριν την πόρτα υπάρχει μία οριοθέτηση όπου εκεί ο ιδιοκτήτης είναι τυπικός και δεν έχει βάλει καθίσματα.