Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι επιστήμονες αγωνίζονται να ταυτοποιήσουν το θανατηφόρο παθογόνο που σκότωσε πέντε ανθρώπους την τελευταία εβδομάδα στη βορειοδυτική περιοχή Καγκέρα της Τανζανίας.

Οι τοπικές υγειονομικές αρχές πιστεύουν ότι η ασθένεια είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Οι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι εντοπίστηκαν δύο επιπλέον κρούσματα στην παράκτια πόλη Μπουκόμπα, όπου τα θύματα φέρονται να εμφάνισαν συμπτώματα όπως εμετό, υψηλό πυρετό και νεφρική ανεπάρκεια.

Μια ομάδα ιολόγων και επιδημιολόγων έσπευσε στα πληγέντα χωριά για να περιορίσει και να παρακολουθήσει την επιδημία. Ο επικεφαλής ιατρός της Τανζανίας Tumaini Magus δήλωσε ότι λειτουργούν πλέον πολλαπλές μονάδες για την παρακολούθηση και την απομόνωση των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό της νόσου», δήλωσε στα τοπικά μέσα της Τανζανίας. «Οι ειδικοί μας εξακολουθούν να εργάζονται για να καθορίσουν την πηγή και τον τύπο αυτής της ασθένειας. Το κοινό θα ενημερωθεί μόλις βγουν τα ευρήματα».

Πολλαπλά δείγματα από τις σορούς των 5 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από το μυστηριώδες παθογόνο βρίσκονται υπό ανάλυση επί του παρόντος σε κυβερνητικό εργαστήριο στην πρωτεύουσα Νταρ ες Σαλάαμ.

Την ίδια στιγμή, η θετική εξέλιξη είναι πως δύο άτομα που είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί νοσηλεύονται σε τοπικό θάλαμο απομόνωσης και ανταποκρίνονται καλά στη φαρμακευτική αγωγή. Οι ειδικοί, ωστόσο, εξακολουθούν να προτρέπουν το κοινό να λαμβάνει προφυλάξεις ασφαλείας και να αποφεύγει οποιαδήποτε επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα.

Το υπουργείο Υγείας συνέστησε σε όποιον εμφανίζει συμπτώματα ναυτίας, αδυναμίας, αιμορραγίας, διάρροιας ή πυρετού να προσέρχεται στο πλησιέστερο κέντρο υγείας.

Η κυβέρνηση της Τανζανίας έχει ξεκινήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού σε ολόκληρη την περιοχή Καγκέρα, όπου εντοπίστηκε ο μυστηριώδης ιός, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τους κατοίκους της για να βοηθήσουν στον περιορισμό της επιδημίας.